MENÜ

Baromfi Farm Biosecurity folyamatábra

Oldalszám:
Litz Tamás 2014.02.07.

 

A piac igényeinek megfelelõ, biztonságos állati eredetû végtermék elõállítása komoly erõfeszítéseket igényel a termelõk részérõl. Az állomány kiváló egészségi állapotának megõrzése minden gazdálkodó elsõdleges célja, hiszen rendszerint az egészséges állomány a kulcsa a nyereségességnek. A termelõk részére készített Baromfi Farm Biosecurity Folyamatábrák segítenek eligazodni az állományváltási munkák rengetegében, valamint abban, hogy az állomány termelési-nevelési idõszakában milyen óvintézkedéseket kell tennünk a betegségmegelõzés érdekében, illetve feltüntetik azokat a veszélyeket is, melyekkel szemben védekezni szükséges. A folyamatábrák megalkotásakor támasztott alapvetõ követelmény: funkcionalitás és közérthetõség. Ne feledjük, hogy a megelõzés a legolcsóbb és leghatékonyabb elérhetõ betegség ellenõrzési eljárás.

A következõkben tekintsük át a Baromfi Farm Biosecurity Folyamatábra fõbb elemeit:

 

 


 

Munkafolyamatok a szervizperiódusban: 

- Maradék takarmány eltávolítása: az etetõkbõl és a silókból a maradék takarmányt el kell távolítani az állomány elszállítását követõen. 

- Trágya eltávolítása: a keletkezett szerves trágyát lehetõség szerint távolítsuk el a teleprõl. 

- Száraz takarítás: a szerves szennyezõdések mechanikai eltávolítását jelenti. 

- Mozdítható alkatrészek leszerelése: rendkívül fontos, mert így a legeldugottabb helyeken is megfelelõ munkát tudunk majd végezni. 

- Felületek áztatása: a szennyezõdések fellazítása miatt elengedhetetlen. 

- Ivóvízrendszer tisztítása-fertõtlenítése: az itatórendszer hidrogén-peroxid hatóanyagú vegyszerrel feltöltve végezhetõ. 

- Tisztítószer használata: lúgos vagy savas tisztítószer használata habos formában a felületekre juttatva a szerves, illetve a szervetlen lerakódások eltávolítására. 

- Épület sérüléseinek kijavítása: repedések, technológiai és felületi sérülések kijavítása. 

- Felületfertõtlenítés: igazoltan széles hatásspektrumú (virucid, baktericid, fungicid) fertõtlenítõszer habszoró pisztollyal történõ felületekre juttatása. 

- Rovarirtás: elsõsorban az alombogarak elleni védekezést szolgálja. Két lépésben szükséges elvégezni: elõször az állomány elszállítása elõtt, majd a szervizperiódus végén közvetlenül az alom behordása elõtt. 

- Légtér- és alom fertõtlenítése: hideg- vagy melegködképzõ berendezés használatával lebegtethetõ fertõtlenítõszert alkalmazva.

Munkafolyamatok állomány jelenlétében: 

- Ivóvízrendszer-tisztítás és -fertõtlenítés: folyamatosan alacsony koncentrációban gyógyszeradagoló segítségével. 

- Ivóvíz ­kezelés: ivóvíz-savanyítás folyamatosan gyógyszeradagoló segítségével. 

- Gépjármû- és személyforgalom ellenõrzés: a telepre belépõ személyek és jármûvek ellenõrzése és fertõtlenítése. 

- Kártevõirtás: rágcsálók és rovarok folyamatos irtószeres kezelését jelenti. 

- Vakcinázás, gyógykezelés: kötelezõ preventív vakcinázások és szükséges gyógyszeres kezelések. 

- Elhullott állatok kezelése: állati hullák megfelelõ elhelyezése és biztonságos megsemmisítése.

Természetesen egy adott farm biobiztonsági rendszerének kialakításakor figyelembe kell venni a telep helyi adottságait. Nem csak a megfelelõ (és hatékony) vegyszert kell használni, hanem azt megfelelõen is kell tudni használni. A termelõk számára igazán hasznos információkat tartalmazó biosecurity rendszerek gyakorlati tapasztalatokon nyugszanak.

Litz Tamás