MENÜ

Gabonakutatós kukoricaválaszték

Oldalszám: 31
2014.02.07.

Az igen koraitól a siló hibridekig

 

 

A 2010-es év ismét szinte megoldhatatlan kihívások elé állította a hazai termelõket. Évtizedek óta nem látott csapadékmennyiség hullott a Kárpát-medencére, sok helyen még a tavaszi vetéseket is lehetetlenné téve. Ahol sikerült a vetés, az ismétlõdõ felhõszakadás (sokszor jéggel párosulva) nehezítette meg a sikeres kukoricatermesztést.

Vannak olyan körülmények melyekkel szemben védtelenek vagyunk, viszont a növénynemesítõk mindent elkövetnek, hogy a gyorsan változó körülményekhez minél jobban igazodó hibrideket biztosítsanak partnereink számára.

A Kenéz hibridünk eltérõ évjáratokban bizonyított már. Éréscsoportjának (FAO 400) meghatározó, legkorábban érõ hibridje. Kimagasló terméspotenciálja a középérésû csoport legkedvezõbb vízleadásával párosul. Tavaly a megtakarított szárítási költségnek és a magas terméseredményeknek köszönhetõen termesztésével komoly nyereség realizálható (1. ábra).

 


 

 A Kenézzel egy idõben került elismerésre a Csanád kukoricánk. A múlt év jelentette az igazi kiugrást, hiszen kiemelkedõ termését az intenzív viszonyok között mutatja meg (2. ábra). Meghálálja a magasabb tápanyagszintet, korán vethetõ, gyors vízleadásának köszönhetõen idõben betakarítható.

 

 


 A legújabb, 2010-ben minõsítést nyert Szegedi 386-os hibridünk is kiváló alkalmazkodóképességével emelkedik ki a sorból. Az elmúlt években egyre korábbi vetés mellett döntenek a gazdák, erre is megoldás lehet ez a gyors kezdeti fejlõdésû kukorica. A termésszintje korai vetésnél is kimagasló, és a betakarításkori szemnedvessége is jóval alacsonyabb (3. ábra). A talaj tápanyagkészletét az átlagosnál jobban hasznosítja, ezért a kevésbé intenzív termõhelyeken is sikerrel termeszthetõ.

 


 

 Az ilyen csapadékos év után újra elõtérbe kerülnek az igen korai hibridek, melyek a hazai vetésterület 5–10%-át foglalják el. Jelentõségük tovább nõhet, hiszen a genetikai termõképességük sokszor eléri a korai hibridekét, a vízleadásuk pedig lényegesen jobb. Kínálatunkból a Sarolta és a GK 288 (fajtajelölt) kukoricák emelhetõk ki. Mindkettõ jól tûri a korai vetést, erõs szárú, kiváló egészséges szemtermést adó hibridek. A betakarításuk után õszi kalászos idõben vethetõ.A kevésbé intenzív területeken gazdálkodók is könnyen választhatnak kínálatunkból, hiszen a Szegedi 349, a Szegedi TC 367 és a Bella közkedvelt és jól ismert hibridek.Megkésett és másodvetésre bátran ajánljuk a Szegedi TC 259 kukoricánkat, mely még júniusi vetéssel is garantálja a fagyok elõtti betakarítást.Az állattartókat, tehenészeteket kiváló beltartalmi paraméterekkel rendelkezõ siló hibridjeinkkel szolgáljuk ki. Kiemelkedik a Szegedi 521 fajtánk, mely hatalmas zöldtömege mellett kedvezõ csõarányával hívja fel magára a figyelmet.

Reményeink szerint kínálatunkból megtalálja az elképzeléseihez illeszkedõ, gazdálkodási körülményeinek leginkább

megfelelõ hibridet.Virágné Pintér Gabriella