MENÜ

Különleges helyszín, széles választék

Oldalszám: 61
2014.02.07.

Nagy érdeklõdés övezi azt a mezõgazdasági szakkiállítást, ami a beharangozók alapján a jövõ év fõ attrakciója lesz az agráriumban. Arról hallani, hogy az etyeki Korda Filmstúdióban napok alatt majdnem az összes kiállítóhely elkelt, emiatt mára várólista alakult ki. Fórumokon olvasni, hogy az ágazat legnagyobbjai képviseltetik magukat, méghozzá egyenként is több száz négyzetméteres területen.

 

 

Arról, hogy február 10–12. között valójában mire számíthat, aki kilátogat az Agrárgép Show – Mezõgazdasági eszköz és gépkiállításra, arról Nagy Miklóst a Mezõgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnökét és Katona Zsolt Vazult, a szakkiállítást szervezõ Capital Invested & Marketing Kft. ügyvezetõ igazgatóját kérdeztük.

Merõben új kiállítást ígérnek. Mit jelent ez pontosan?Az utóbbi évekhez képest a neves nyugat-európai gyártók legújabb gépeit, sokkal szélesebb termékskálán találják majd meg egy helyen a gazdák, lehetõségük lesz a konkurens cégek kínálatait összehasonlítani. Illetve számos olyan kísérõ rendezvény várja a látogatókat – és itt fontos kiemelni, hogy nem csak a gazdákat, hanem családtagjaikat, feleségeket, gyerekeket is – ami a helyszín sajátosságaiból adódik. Az etyekiekkel együttmûködve bemutatjuk a táj különlegességeit, lehetõség lesz bor- és ételkóstolásra. A Korda Filmstúdió pedig biztosítja az Agrárgép Show részvevõinek, hogy vezetõvel végigsétálhatnak azok között a díszletek között, ahol híres hollywoodi sztárok forgattak, illetve forgatnak most is. Kicsit bepillantást nyerhetnek a filmkészítés kulisszatitkaiba – tudtuk meg Nagy Miklóstól.Évek óta érlelõdik a mezõgazdasági vállalkozások körében annak az igénye, hogy egy merõben újszerû tartalom mellett, a piaci szereplõk elvárásait megfelelõen tükrözõ szakkiállításon mutathassák meg magukat, termékeiket és szolgáltatásaikat a gazdáknak, gazdálkodó szervezeteknek – teszi hozzá Katona Zsolt.A MEGFOSZ tagságban is fogalmazódtak már ezek a kérdések – egy sokkal jobban megközelíthetõ, költséghatékonyabb kiállítóhely igénye. Sok kényelmetlenséggel kellett megküzdenünk. – vázolja a problémákat a MEGFOSZ elnöke. A Hungexpo környékén több vasúti felüljáró is van, ami alatt a legjobb esetben is 3,8 méter magas jármûvek férnek át, egy nehéz, nagy mezõgazdasági gép alapból 4 méter magas és ehhez még a szállító jármû magassága is hozzáadódik. Minden alkalommal elõre behajtási engedélyeket kellett kérni, aminek szintén van költsége. Kezdett elszürkülni a budapesti kiállítás. Ezen kívül minden tárgyalási kísérletünk ellenére sem sikerült elérni, hogy a saját elképzeléseinknek érvényt tudjunk szerezni.

A Korda Filmstúdió nem éppen szokványos helyszín egy agrárgép szakkiállításhoz.Valóban. A MEGFOSZ valamikor október végén, november elején határozta el, hogy februárra szeretné, ha megszerveznénk egy szakkiállítást, ami egy könnyen megközelíthetõ, megfelelõ mennyiségû fedett helyiséggel rendelkezõ helyszínen lenne. – idézi fel a szervezés kezdetét Katona Zsolt. – Marketing cégként pontosan tudtuk, hogy ilyen rövid idõ alatt csak akkor lehet ezt a kérést teljesíteni, ha attraktív helyszínt találunk, ami önmagában is vonzó. Elsõ perctõl kezdve a Korda Filmstúdióval tárgyaltunk, de kezdetben csak ötezer négyzetméternyi területrõl és a stúdiólátogatás lehetõségérõl. Ma 11 ezer négyzetméter fedett területen helyezkednek el a kiállító standok, és több ezer négyzetméternyi kültéri helyszínt is be kellett vonni, de így sem tudunk minden jelentkezõnek helyet biztosítani. Jelenleg is tárgyalunk, hogy még legalább öt – hatezer négyzetmétert szabadítson fel a filmstúdió, mert nem csak hazai, hanem Németországtól Csehországig várakoznak cégek a kiállítóhelyekre.

 Azon kívül, hogy a legjelentõsebb hazai forgalmazók termékeit, szolgáltatásait ismerhetik meg az Agrárgép Show látogatói, lesz lehetõségük szakmai fórumokon, elõadásokon is részt venni?Természetesen – válaszolják szinte egyszerre. A szakmaiságra is nagy hangsúlyt fektettünk, sõt egy különlegességgel is készülünk. Gyors tanfolyamot szervezünk, ahol az árutõzsde mûködésével ismerkedhetnek meg az érdeklõdõk. Szeretnénk segíteni a gazdáknak abban, hogy jobban tudják értékesíteni termékeiket akár a virtuális világban is. Éppen ezért szakemberek segítségével lehetõség lesz élõben is kipróbálni a tõzsdét.

 Mi szerepel a terveik között? Lesz folytatása az Agrárgép Show-nak?Természetesen itt nem állunk meg, tovább gondolkodunk. Szeretnénk a téli kiállítás mellett egy szántóföldi bemutatót is létrehozni június, július környékén – mondja Nagy Miklós. Nyugat-Európában egyébként a legtöbb nagy szakkiállítást csak kétévente rendezik meg, hiszen nehéz minden évben újdonságot adni.Meglátjuk, mit diktál a piac igénye, ha sikeres lesz a kiállítás, amirõl ráadásul helyhiány miatt számos cég lemaradhat, akkor évente is megrendezhetjük. – teszi hozzá a Capital Invested & Marketing Kft. vezetõje.

Zárszóként mit tennének még az eddigiekhez?Azt gondolom mi mindent megtettünk, hogy egy sikeres, a kiállítók és a látogatók igényeit kiszolgáló rendezvény jöjjön létre, már csak az kell, hogy a gazdálkodók jöjjenek, és elégedettek legyenek az Agrárgép Show-val.Más kiállításokkal szemben, ötszáz forintos belépõjeggyel vehetnek részt a látogatók egy színvonalas szakkiállításon. A fesztivál utca rendezvényein lehetõséget kapunk, hogy betekinthessünk a filmes kulisszák mögé.Ehhez már tényleg csak a jó hangulatot kell hozzátenni.