MENÜ

Az Agro Napló díjazta a Kukorica Termésverseny legfiatalabb résztvevõjét

Oldalszám: 22
2014.02.10.

A fiatal generáció szerepének fontosságára szerettük volna a figyelmet ráirányítani, amikor úgy döntöttünk, hogy különdíjjal jutalmazzuk a Kukorica Termésverseny 2010. legfiatalabb résztvevõjét. A nyertes fiatal gazda egy felejthetetlen wellness hétvégét tölthet el párjával az impozáns Puchner kastélyszállóban, Bikalon.

 

 


A gyõztes György Gergõ Dániel 22 éves friss diplomás agrármérnök, a Debreceni Egyetem volt és valószínûleg jövõbeni hallgatója. Tanulmányait számvitel mesterszakon kívánja folytatni, mert szerinte, ma már elengedhetetlen, hogy egy sikeres mezõgazdasági vállalkozó úgy értsen a pénzügyekhez, mint a mezõgazdasághoz.

 

 

 

 

 


Így nyilatkozott lapunknak:A családi gazdaság keretein belül 3 éve foglalkozom növénytermesztéssel. Édesapám sikere (2009. Kukorica Termésverseny I. helyezés) és tanulmányaim sarkalltak arra, hogy ilyen fiatalon megmérettessem magam a legjobb kukoricatermesztõk között Magyarországon. A családi gazdaság 220 hektáron folytatja tevékenységét a Bodrogközben, Cigánd külterületén. Vetett területeinknek körülbelül 25-30%-át teszi ki a kukorica. A Magyar Kukorica Klub felhívására neveztem be a 2010. évi Kukorica Termésversenyre.A kukorica munkálatai már az elõvetemény betakarítása során megkezdõdtek. Közvetlenül a búza betakarítása után Väderstad Carrier tárcsával megtörtént a tarlóhántás. Ezt követõen került sor az õszi mélyszántásra. Tavasszal egy menetben megtörtént a talajelmunkálás és talajbaktérium (Bactofil) kijuttatása, majd a magágy elõkészítése. A helyi adottságokat figyelembe véve az NK LUCIUS kukoricafajtára esett a választásom a versenyben induló parcella vetõmagjának kiválasztása során.A kukorica gyomirtásáig szinte tökéletesen fejlõdött az állomány. A májusi szüntelen esõzés felére csökkentette a gyomirtás hatását, majd az ezt követõ lélegzetnyi szünet után a júniusi esõzés még tovább súlyosbította a belvíz helyzetet. A néhány forró nyári nap csökkentette a talaj telítettségét, azonban száraz nyár helyett jöttek az újabb milliméterek, sõt centiméterek és újból telítetté vált a talaj. A versenykukorica betakarítása október végére esett. A terméseredményem 9 tonna/ha volt.A versenyrõl és a szervezésrõl csakis elismeréssel szólhatok, úgy gondolom, az ilyen kezdeményezések mozdíthatják elõre a magyar mezõgazdaságot és vonhatják be a fiatalokat a növénytermesztés szépségeibe. Jövõ évi terveim között szerepel, hogy újra részt veszek a versenyben és célom, hogy egy magasabb terméseredménnyel a régiónkban dobogós helyen végezzek.Kapcsolódó anyag: A Kukorica Termésverseny 2010. helyezettjeirõl részletesen olvashat a Kukorica barométer 2010 kiadványban.