MENÜ

Három kultúra - három teljes technológia

Oldalszám: 53
2014.02.07.

A Bayer CropScience decemberben az ország öt pontján szervezte meg Szántóföldi Konferenciáját, helyszínenként 150-200 szakember részvételével. A rendezvényen a kukorica, a kalászosok és a repce aktuális kérdéseirõl, növényvédelmi tapasztalatairól, továbbá néhány 2011. év folyamán forgalomba kerülõ termékrõl kaptak átfogó képet az érdeklõdõk.

 

 

KukoricaA kukorica gyomirtása szempontjából szinte minden év extrém, az idei kimondottan csapadékos volt. Idén jól sikerültek a preemergens gyomirtások, viszont eddig biztonságosnak vélt termékek után fitotoxikus tünetek jelentkeztek alacsony humusztartalmú talajokon, a rengeteg bemosó csapadék hatására. Sok esetben a herbicidek pedig kimosódtak, vagy túlhígultak, így elveszítették kezdeti jó hatásukat. A korai posztemergens kezelések általában jó eredményt adtak. Az elmaradt kezelések, a fejletlen kukorica vontatott fejlõdése miatt elgyomosodott táblákon csökkent a hatékonyság, egyes szerek pedig fitotoxikus tüneteket okoztak.

A kezelések idõzítését az idõjárás szabta meg: a gyomok folyamatosan keltek, túlsúlyba kerültek a nagy magvú, késõbb kelõ, nehezen irtható gyomnövények. A sok csapadék miatt a korábban szelektívnek vélt megoldások is tüneteket okoztak a kukoricán. A Bayer széfener technológiája azonban még ilyen kritikus viszonyok között is sikeresen megvédte a kukoricát, provokatív vizsgálatokban is.


Rikk István
termékmenedzser kiemelte az év egyik szenzációját az Adengot, amelynek széles hatásspektruma hosszú hatástartammal párosult. A másik sikeres megoldás a Laudis volt: még a megkésett kezelések is kifogástalanul mûködtek, és biztonságosak voltak. A Monsoon fenyércirok irtásban játszott szerepét kiemelve, technológiai ajánlást adott e veszélyes gyomnövény irtásához.

A Bayer korszerû és hatékony termékeket, komplett technológiát ajánl a kukorica növényvédelmére. A Poncho csávázószer csökkenti a talajlakók, valamint a kukoricabogár lárvái által okozott korai rovarkártételt.

 

 

A Bayer gyomirtó szerei közül – a különbözõ hatásmódnak és spektrumnak köszönhetõen – bármilyen kukorica gyomirtási technológiába legalább egy jól beilleszthetõ. A kukoricabogár imágók rajzási idejében kijuttatott Biscaya a tárgyévi imágó- és a következõ évi lárvakártétel ellen is véd. Ebben az idõszakban lehet szükséges a kukoricamoly elleni Decis Mega kezelés is.

Õszi káposztarepce

A cég õsszel még szélesebbé tette repcés kínálatát. A Repce Trió egy olyan technológiai csomag, amely tartalmazza a repce õszi-kora tavaszi növényvédelméhez szükséges valamennyi elemet: 10 hektárra elegendõ posztemergens gyomirtó szert és gombaölõ regulátort valamint 6,6 hektárra elegendõ rovarölõ szert (Ikarus, Folicur Solo, Decis Mega).

A mögöttünk hagyott enyhe õszi idõjárásnak köszönhetõen még a késõbb vetett repcék egy részének is sikerült megerõsödnie, és ezek zömét regulátoros kezelésben is részesítették a gazdák. A cég képviselõje felhívta a figyelmet, hogy a repce továbbra is nagy odafigyelést igényel, leghamarabb a kora tavaszi gyomirtás, szárormányosok elleni védelem és a regulátorozás az a pont, ahol hatékonyan alkalmazhatjuk majd a Bayer szereket.

Kalászos gabonák

A Bayer 2011-ben három új kalászos védelmi termék forgalmazását kezdi meg. Ezek az engedélyezés elõtt álló,

a konferencián hatósági engedéllyel bemutatott Yunta Quattro rovar- és gombaölõ szeres csávázószer, a kalászosokra most kiterjesztendõ Biscaya rovarölõ szer, és a Bayer kalászos növekedés szabályzója, a Cerone.


Farády László
termékmenedzser elmondta, hogy a Yunta Quattro alkalmazásával gazdaságos módon védekezhetünk valamennyi õszi károsító ellen. Kiemelte a törpeség vírusokat átvivõ levéltetvek és kabócák elleni teljes megelõzõ hatást, melynek különösen a – terjedõben lévõ – korai vetést és kis vetõmagdózist alkalmazó intenzív búzatermesztésben van nagy jelentõsége. A készítmény emellett véd a talajlakó és talajszinten károsító rovarkártevõk (beleértve a gabonafutrinka lárvát is), és a különbözõ talajjal és vetõmaggal terjedõ betegségek ellen is.

 

 

A Cerone elõnyeirõl szólva Kleofász Mátyás kiemelte, hogy alkalmazási ideje jóval rugalmasabb, mint más növekedésszabályzóké.

 

A Cerone a felsõ ízközök rövidítése mellett a szár vastagságának növelésével is véd a megdõlés ellen. A virágzás idejének rövidítésével könnyebbé teszi a gombaölõ szerek pontos alkalmazását, így pl. a kalászfuzáriózis elleni védekezés eredményességét. A Biscaya egyaránt hatékony a vetésfehérítõ lárvák, imágók, a levéltetvek és a különbözõ gabonapoloskák ellen. A hatóanyag a növényekben szétterjedve hosszú ideig ott marad és gyomorméregként hat a kártevõ rovarokra. Így hatástartama valóban hosszú.