MENÜ

6-soros, mûtrágyaszórós szemenkénti vetõgép 80 LE-s MTZ-vel? Igen!

Oldalszám: 7
2014.02.07.

Miután Magyarországon az erõgép-munkagép kapcsolatok még mindig a 80-160-240 lóerõs traktorokhoz vannak méretezve, így a tavaszi munkák is ennek megfelelõen kerülnek leosztásra. A nagy traktorok magágyat készítenek, míg a 80 lóerõs traktorok a vetõgépeket üzemeltetik.

 

 

Korábban a kombájnok teljesítménye miatt a 6–12-soros technológia (vetõgép-sorközkultivátor-betakarítógép) terjedt el Magyarországon, míg manapság a kombájnok áteresztõképességének növelésével egyre közkedveltebb a 8-soros betakarító adapter (kukorica), így egyre többen választják a 8-soros vetõgépeket is.

A Kverneland Accord gyár a 8-soros kivitelû vetõgépekre egyébként kétféle függesztett (merev-vázas beépített szállítókocsival és paralel-hidraulikus csukású) és egy vontatott kivitelt is kínál, központi nagy mûtrágyatartállyal.

Azonban a mai modern vágótárcsás vetõkocsival – (amelynek a kocsinkénti súlya jócskán meghaladja a 100 kg-ot), mûtrágyaszóróval és mikrogranulátumszóróval – szerelt függesztett vetõgépek súlya meghaladja a 80–90 lóerõs (javarészt még mindig MTZ) traktorok hidraulikus emelõképességét.Ezentúl miután a mûtrágyagyártók egyre inkább big-bag-ben, vagy ömlesztve szállítják a mûtrágyát (az 50 kg-os zsák a munkaerõ hiánya és a sok göngyöleg miatt egyre inkább kiszorulóban van, illetve csak kisebb gazdaságokra korlátozódik) így a kisebb, 180–220 literes (kg) mûtrágyatartállyal rendelkezõ szemenkénti vetõgépek feltöltése több, mint körülményes, miután a big-bag-es mûtrágya általában 500–700 kg-os és kifolyó nélküli zsákokban kerül leszállításra.A megoldás a Kverneland Accord 6–8-soros vonta-tott, központi-tartályos

(1340 liter) mûtrágyaszóró-val szerelt változata!

 A gép vontatott kivitelû, alapkivitelben kézi csukású (1-1, vagy 2-2 kocsit kell elõre behajtani, így a szállítási szélesség 3 m), külön kérésre hidraulikusan csukható változat is kérhetõ. A vákuum elõállítását egy nagy teljesítményû ventilátor végzi, amely akár 16 vetõkocsinak is képes vákuumot szolgáltatni, míg a kilépõ (nyomó) oldalon a szélsõ kocsik mûtrágyával történõ ellátását végzi. A ventilátor meghajtása kardáncsonkra szerelt szivattyúval és különálló olajrendszerrel (tartály-olajhûtõ) történik, így teljesen független az üzemeltetõ traktor hidraulika ­rendszerétõl.

 


 A központi mûtrágyatartály 1340 literes, így akár 1200–1300 kg mûtrágya is beletölthetõ és jól szinkronizál (egyidejû vetõmag és mûtrágya-feltöltés) – normál dózis esetén – az 55 literes magtartályokkal. A vontatott gépek mûtrágya csoroszlyái minden esetben kéttárcsás kivitelûek, így nem „szedik fel” a nyers talajt, mint a csúszócsoroszlyás változatok, valamint szármaradványos területen is kiválóan dolgoznak. A mûtrágyaadagoló elemei vagy rozsdamentes acélból, vagy mûanyagból készülnek a korrózió okozta üzemeltetési problémák elkerülése végett.

 


 

 

A Kverneland Accord HD vetõkocsik 130 kg-os önsúlyuk (ami akár +100 kg-mal is növelhetõ) garantálja az elõre beállított vetésmélység tartását, még igen kötött körülmények között is. A vetõkocsi paralelogramma karjai perselyezettek, így hosszú ideig problémamentesen szolgálnak.

A HD vetõkocsik opcionálisan köztes-tömörítõ kerékkel is szerelhetõk az egyöntetûbb kelés megvalósítására.Amennyiben a cikk felkeltette érdeklõdését és többet szeretne megtudni róla, úgy keresse az Önhöz közel esõ Kverneland kereskedõjét, vagy minket az alábbi elérhetõségeken!

Kverneland Group Hungária Kft.

5008 Szolnok, Karinthy út 63. • Tel.: 06-56/527-014

Fax: 06-56/527-019 • E-mail: [email protected]  

www.kvernelandgroup.hu