MENÜ

Hiánytalan, magas szintû technológia a Kwizda Agrótól

Oldalszám: 59
2014.02.06.

A tavalyi évben a repcetermesztõk jelentõs része veszteséges volt, a 2,1 t/ha-os országos átlag nem fedezte a költségeket. Idén új lehetõséget adhatunk a repcének és nem a tavalyi áron!

 

Miben hibáztunk mi, és mit érdemes javítani a technológiánkban?

 

- A szárormányos ellen még mindig sok gazda túl késõn védekezik. - Az extrém csapadékos évjáratban mindenki megtapasztalta a területének szklerotínia fertõzöttségét és sokan több tonnás kárt is elszenvedtek. - Az alacsony tavalyi árak láttán a termelõk egy része spórolt a lombtrágyázásban.

Sok partnerünk tavaly is eredményesen alkalmazta a Kwizda technológiát, ami idéntõl (több új termék érkezésével) gyakorlatilag teljessé vált. Tavaszi programunk három elhagyhatatlan növényvédelmi-lombtrágyázási lépésbõl áll.

 

1. permetezés: 0,125 l/ha Talstar® 10 EC + 3 l/ha Jello™ OILAz elsõ szárormányos imágók betelepedéséhez kell idõzítenünk, mert néhány napsütéses nap után már kezdõdik a peterakás. Ha a peterakás szúrás nyomai (1. kép) már megtalálhatók, akkor elkéstünk a permetezéssel! Kora tavaszi, hideg idõjárásban is teljesen megbízható megoldás a hosszú tartamhatású Talstar 10 EC. Szerény költsége mellett, hatékonysága gyakorlatilag a 100%-ot közelíti, melyet a hideg idõ és a csapadékosság sem csökkenti. Fontos tudnivaló: idén utoljára, 2011. május 30-ig lehet felhasználni és a nagykereskedõk 2011. április 30-ig fogják forgalmazni.

 


 

 

A repce kifejezetten kénigényes, ezért a kén-lombtrágyázás megtérülése borítékolható. A repce ideális kéntartalma 0,3-0,5%, a nagyobb termésre képes állományoknál a felsõ értéken kell tartani a növényt. A Jello Oil a legtöményebb S-tartalmú, formázott, folyékony lombtrágya.Összetétele: 1000 g/l SO3, továbbá 3% N, 2,7% B, 3%, 3% Mg és 0,3% Mo. Talstarral és más Kwizda lombtrágyákkal is kombinálható.

 

 2. permetezés: 0,075 l/ha Fury® 10 EC + 2 l/ha Wuxal® Boron + 1 l/ha T-RexMéréseink szerint a virágzás kezdetétõl a kártevõk folyamatos betelepedése miatt a felszívódó készítmények tartamhatása gyenge, ezért a gazdaságosabb és tartamhatás nélküli piretroid készítményeket javasoljuk. A 0,075 Fury 10 EC + 2 l/ha Wuxal Boron kombináció nettó hektárköltsége 4000 Ft alatt marad és az azonnali taglózó hatás mellett a lombtrágyázás 100–400 kg-os terméstöbbletet hoz. Csapadékos idõ esetén regulátor mellékhatású gombaölõ szerrel védekezzünk a szklerotínia másodlagos fertõzésének (2.kép, felsõ kör) lelassítására. A gyökéren át történõ elsõdleges fertõzést tavasszal a termésfokozó Trifender® 2–3 kg/ha dózisával lehet kisebb mértékben mérsékelni. Ezt jobb még az elsõ permetezéssel kijuttatni, ha szükséges. A T-Rex gombaölõ szer 5 liter Folicur® Solo-t és 20 gramm ajándék Champion® WG-t tartalmaz. Kiválóan keverhetõ!

 


 

 3. permetezés: 0,2 kg/ha Gazelle® + 3 l/ha Wuxal® Ascofol + (szükség szerint 1 l/ha T-Rex)A virágzás 5–10. napja körül a becõormányosok elhúzódó betelepedése esetén javasoljuk a 3. rovarölõ kezelést a tartamhatású és eltérõ hatásmódú Gazelle® rovarölõvel. Tavalyi kísérletünkben az ekkor adott Wuxal® Ascofol lombtrágya tovább növelte a kén- és bór-lombtrágyázás eredményét. A komplex lombtrágyázásunk több mint 600 kg terméstöbbletet eredményezett és ez a jelenlegi repceáron kb. 5-szörös megtérülést mutat!

 


 A Kwizda technológiában javasolt Talstar és Fury rovarölõket, valamint a Jello Oil és Wuxal Boron lombtrágyákat idén is 40 ha-os virtuális csomagban, árkedvezménnyel forgalmazzuk, és területi képviselõink további óriási meglepetéssel is várják a repcetermesztõk érdeklõdését. Keressen minket Ön is!Fehér Tamás • Kwizda Agro