MENÜ

Hogy legyen értelme élesztõt használni

Oldalszám: 95
2014.02.06.

A piacon számtalan alternatívája van a takarmányhoz kevert antibiotikum mentes hozamfokozóknak. Ezek lehetnek szerves savak, élesztõk, probiotikumok, prebiotikumok és növény- vagy gyógynövény kivonatok.

 

 

Az említett alternatíváknak hasonló céljai vannak; stabilizálni vagy megváltoztatni a mikrobiológiai állapotot a bélben és stimulálni az immunitást. Az élesztõ az egyik leggyakrabban használt termék, mivel ezek a termékek bizonyított alternatívái az antibiotikumoknak. A legáltalánosabb alternatíva a szerves savak után, fõként, hogy jó kiegészítõi a szerves savaknak is.Azt azonban nem szabad szem elõl téveszteni, hogy a legtöbb élesztõ termék csak az élesztõsejtnek a sejtfalát tartalmazza és az élesztõipar mellékterméke.A gyártás során a kivonatot elkülönítik és a takarmány-kiegészítõ iparban használják fel, a maradékot pedig eladják takarmány-összetevõnek, ezáltal az élesztõ-termékek általában csak az élesztõsejt egyik, vagy másik részét tartalmazzák.Ezzel szemben a PROGUTTM egy különleges termék, mivel egyaránt tartalmazza a mannoproteineket (7–9%) és a bétaglukánokat (10–12%), amelyek a sejtfalból származnak, valamint a szabad sejtmagokat tartalmazó kivonatot is (700–900 mg/kg). A különbözõ összetevõk egyidejû megléte elengedhetetlen a teljes hatás eléréséhez, mert az összetevõk különbözõ hatásokat fejtenek ki és erõsítik is egymás hatását.

A mannoproteinek agglutináló képessége közismert: megakadályozzák a kórokozók bélbeli kötõdését, az ártalmas mikrobafajok kolonizációját is megakadályozzák, valamint csökkentik az elérhetõ kötõhelyek számát azáltal, hogy analóg receptorként kölcsönhatásba lépnek a nyúlványokkal. Képesek alakítani az immunrendszert és befolyásolják a mikroba populációt a bélben (prebiotikus hatás), valamint javítják a bélfunkciókat (pl. javítják a bolyhok hosszát, egyöntetûségét és egységét). A sejtfal és a sejtmag kombinációja sokkal hatékonyabb az E. coli kötõdésének megelõzésében, mint a sejtfal egyedül.
 

 A bétaglukánok az immunitás fokozásával antimikrobiális és daganatellenes hatással rendelkeznek. A fõ direkt célsejtek lehetnek monociták/ macrofágok, neutrofil és természetes killer sejtek. A bétaglukánok könnyen fermentálódnak a vastagbélben és tápanyagként szolgálnak a különbözõ baktériumpopulációknak (prebiotikus hatás).

Ezen felül mindkét sejtfalalkotónak szerepe lehet a mikotoxinok megkötésében is.A sejtmagok stimulálják a bél fejlõdését, az immunitást, a cellulolitikus baktériumok és a bifidobaktériumok növekedését, valamint rendkívül kedvezõ hatásuk van a tápanyagok felszívódására (pl. ásványi anyagok).Az immunstimuláció elõnyös az állatok egészségére és normál telepi körülmények között elõnyös az állatok termelésére is (növekedés, FCR). Az immunsejtek 80%-a a bélben van, ezek termelõdését fokozza a sejtmag. Az IgA a „házõrzõ” a bélben, hatástalanítja a patogéneket és megelõzi kötõdésüket a nyálkahártyához – csökkentve az igényelt energiát a többi immunvédelem részére.

A másik különbség a többi élesztõ termékhez képest a PROGUTTM egyedi gyártási technológiája. Az egyedi gyártási folyamat megõrzi az összes alapvetõ élesztõ részecskét és garantálja azok mennyiségét. A konkurens termékekben az aktív összetevõk az élesztõben igen hosszú poliszacharid formában vannak jelen, amely azt jelenti, hogy kevésbé hatékonyak az E. coli gátlásában és az immunitás stimulálásában. Az élesztõt a PROGUTTM gyártása során hidrolizálják egy speciális eljárással és a cukrokat feltördelik a nagyobb aktivitás eléréséhez. A PROGUTTM gyártási technológiája a terméket rendkívül hatékonnyá teszi az E. coli és a szalmonella baktériumok kötõdésének megakadályozásában.A gyártási technológia során az élesztõsejtet elölik, de megtartja az élõ élesztõsejt összes jó tulajdonságát, azzal együtt, hogy az elölt élesztõ elõnyeit is magában foglalja. A PROGUTTM a gyakorlati takarmánykezelési körülmények alatt stabil, bírja az expandálást és a pelletálást is.Finnországban PROGUTTM–t 1999 óta használják jó eredménnyel a sertéstakarmányokban és általánosan használt néhány más európai országban is. Használjuk a PROGUTTM–t olyan korán, ahogy lehet. A szopós- és választási malacoknál már 3 kg/tonna adagban hatékony, idõsebb malacoknak 2 kg/tonna adagban ajánlott. A kocáknál ellés elõtt és szoptatás alatt 1–1,5 kg/tonna adagban adjuk.Javasolt kombinálni szerves savakkal, mert jótékonyan hatnak egymásra, valamint a savak mennyisége csökkenthetõ a takarmányban, ezáltal a költség is csökkenthetõ. Javasolt a választás körüli problémák megelõzésére, a jobb teljesítmény eléréséhez, az immunitás fokozására és a vírusos betegségek hatásainak csökkentésére (pl. PMWS).
 


 

 Noack Magyarország Kft.

1112 Budapest, Budaörsi út 243.

Tel.: 06-1/246-6527 • fax: 06-1/246-6930

www.noackgroup.com