MENÜ

Kipróbált gyomirtási megoldások

Oldalszám: 47
2014.02.07.

Az összetett gyomflórájú, veszélyes gyomokkal fertõzött búzatáblákra.

 

 

A 2009/2010-es õszi búza termesztési idõszakban egy összehasonlító gyomirtási kísérletben vettünk részt. A Nufarm Hungária Kft. termékpalettáján szereplõ, õszi búza gyomirtására alkalmas készítmények közül a Solar System és a Mezzo Forte gyomirtó szer kombinációk hatását vizsgáltuk. A kísérletben szereplõ standard készítmény az egyik piacvezetõ szulfonil-karbamid hatóanyagú termék volt.

A vizsgálatot Hódmezõvásárhelyen, a Hód-Mezõgazda Zrt. területén, Dr. Kovács Imre végezte. A kísérleti terület öntés réti agyag talajú, 2,6% szervesanyag-tartalmú, mély fekvésû táblában volt. Az elsõ félévben 400 mm-nél több csapadék hullott, ami jelentõs belvízzel járt együtt. A vizsgálatba vont terület egy részén ugyan csak rövid ideig állt a víz, a bõséges csapadék miatt mégis erõs gyomosodás volt jellemzõ.A táblán 2009. október 2-án GK Békés fajtát vetettek. Vetés elõtt, a kukorica elõvetemény betakarítása után tárcsás talajelõkészítést végeztek. A permetezést 2010. április 18-án végezték, kisparcellás permetezõgéppel, 20 m2-es parcellákon, 3 ismétlésben. Az õszi búza a gyomirtás idején bokrosodás vége, szárba indulás kezdete fenológiai állapotban (BBCH 30–31) volt. A kezelés 18–21°C hõmérséklet és 52–47% páratartalom mellett, napos, enyhén felhõs idõben, a déli órákban történt. A kezelés után két nappal 10 mm esõt kapott a terület, továbbá májusban összesen 168 mm csapadék hullott. A gyomnövények fejlettsége a kezelés idõpontjában a 6 leveles kor és a bokrosodás vége állapot között volt, azonban egyes fajokból, mint az árvacsalán, tarsóka és vadrepce, már virágzó egyedek is megtalálhatók voltak a területen.EredményekA leggyorsabb hatást a Solar System kombináció adta. Az érzékeny gyomok, mint a vadrepce, ragadós galaj, ebszékfû néhány nap alatt csaknem teljesen elpusztultak, míg a többi kétszikû gyomnövény is erõsen károsodott, növekedésük leállt illetve hajtásaik torzultak.A Mezzo Forte hatása idõben követte a Solar System tüneteinek megjelenését. A kezelés után két héttel a ragadós galaj és ebszékfû elleni hatás csaknem olyan erõs volt, mint a Solar System kezelés parcellájában, míg a többi gyomnövényen erõteljes sárgulás és torzulás jelezte a kombináció hatását. A standard kezelés minden gyomnövény ellen gyengébb és lényegesen lassabban kialakuló tüneteket okozott.

A kezelés után egy hónappal a gyomirtó hatások kiegyenlítettebbek voltak. Csaknem minden gyomnövény elpusztult. A Solar System kezelés parcelláiban a gyomok elszáradtak, vagy a búza lombozata alatt, sárgulva, torzulva vegetáltak. A Mezzo Forte is hasonló eredményt adott, de az évelõ kétszikû gyomok ellen kissé gyengébb volt a hatása. A standard kezelés az egynyári kétszikûek ellen kiváló, az évelõk ellen közepes-gyenge eredményt adott (1. ábra).

 


 

 Nyár közepére a gyomok mindegyik kezelt parcellában elszáradtak, tehát a végeredmény – látszólag – közel egyforma volt. Betakarításkor mindhárom kezelés parcelláinak termésmennyisége meghaladta a kezeletlen kontrollét.A termésmérés adatai egyértelmûen a látványosan gyors hatást adó Solar System kiváló gyomirtó hatékonyságát támasztják alá. Nem sokkal maradt el ettõl a Mezzo Forte kezelések termése, amely így szintén jóval meghaladta a standard kezelés és a kezeletlen kontroll terméseredményét (2. ábra).

 


 

 Összefoglalva a fentieket elmondható, hogy átlagos gyomviszonyok vagy csekély mértékû gyomborítás esetén elegendõ lehet az egyetlen hatóanyagot tartalmazó készítmények (pl. Mezzo vagy Mecomorn) használata is. Az összetett gyomflórájú, veszélyes gyomokkal fertõzött táblák védelmére azonban érdemes többféle hatóanyagot tartalmazó gyomirtószer-kombinációt választani. A többletráfordítás ugyanis megtérül.Salamon György • Nufarm Hungária Kft.