MENÜ

MF 5445: közel 10 000 üzemóra kevesebb, mint 4 év alatt

Oldalszám: 77
2014.02.06.

A tárnoki székhelyû Agrifutura Real Kft. 2007. májusában ruházott be egy Massey Ferguson 5445 traktorba. A vásárlás során olyan erõgépre volt szükségük, amely ki tudja szolgálni napi 8–10 órában az állattenyésztõ gazdaságuk igényeit: évi minimum 2300 üzemórában; hóban, fagyban, melegben etetni kell az állatokat a mögötte húzott kocsival. Ezek a feltételek a legnagyobb fokú megbízhatóságot, elegendõ súlyt, kényelmet és takarékosságot követelnek meg.

 

 


Benkó úr a Massey Ferguson márkával jó hírneve és külföldi tapasztalatai miatt szimpatizált. Elmondása szerint „az a traktor, amivel nyugaton tele vannak a mezõk, nem lehet rossz”.Az ügyvezetõnek elsõként a traktor ár-érték aránya és magas technikai színvonala tetszett meg. Értéknek hozta fel, hogy az MF5445-ös alapfelszereltségében és tudásában jóval a többi kiszemelt traktor felett volt. A Dyna-4 hajtómû és a Power Control irányváltó kar szériában jártak a traktorhoz, ellentétben mások manuális hajtómûveivel. További elõny volt a kiváló összeszerelési minõség, fülkekényelem és a gép mögött álló szerviztámogatás.A Power Control irány- és fokozatváltó kart emeli ki a tulajdonos, mint egyik fõ elõnye a traktornak: „Nagyon sokat használjuk és megbízhatóan mûködik. Amikor etetünk a karámok, jászlak között, sokszor szükséges nagyon finoman csökkenteni vagy növelni a sebességet és precízen állítani az értékeket. Ilyenkor hatalmas segítség, hogy nem lábbal kell irányítani a gépet manuálisan, hanem akár centire pontosan bal kézzel.” Kezelésérõl pedig hozzáfûzi, hogy: „kézre esik és logikus, nagyon szeretjük. A jobb oldali T-alakú fokozatválasztó karon pedig csak egy gombnyomás a fõcsoport váltás. Nem is lehetne kényelmesebb.”

Motor – megbízhatóság, takarékosságAz MF 5445 4 hengeres, hengerenkénti 4 szelepes Perkins dízelmotorral van szerelve. Az üzemeltetõ elvárásainak megfelelõen kevés üzemanyagot fogyaszt a gép, tudnak kalkulálni a költségekkel. Napi kétszeri etetés és minimum 8 órás munkavégzés mellett a traktor három tankot használ el egy hét alatt. A motor megfelelõen erõs és takarékos.Benkó úr továbbá kiemeli az MF üzembiztosságát. Elsõdleges szempont volt anno, hogy olyan erõgép kerüljön a gazdaságba, amely annak ellenére, hogy kint áll a szabadban mindig elsõ „pöccre” induljon. Az MF 5445 esetében soha nem bikáztak, alkatrészei pedig nagyon erõsek, bírják a hóban, fagyban való munkát. Ugyancsak említésre került a megfelelõ 4,4 t önsúly és az erõs TLT lehajtás.

 


 

 

Fülke – kényelem„Az ülések kényelmesek, még 10.000 óra körül sem koptak ki. Minden kezelõszerv tartós anyagból készült és kézre esik.” Az ügyvezetõ hozzáteszi, hogy a traktor bal kézzel irányítható, a jobb szabadon marad a kiadószelepek üzemeltetéséhez, TLT kapcsolásához. Plusz érdemként emelhetõ ki a kiváló kilátás a fülkébõl, köszönhetõen a nyitható panoráma üvegfelületeknek. 9500 üzemóra elteltével a mûanyagok nem zörögnek, a kezelõkarok nem törtek le vagy estek ki a helyükrõl. Az anyagválasztás és összeszerelés általános minõsége kiváló.

 


 

KarbantartásÖsszességében minimálisak voltak a nem tervezett ráfordítások és akkor is precíz, gyors és megbízható volt a szervizháttér. A hûtõkhöz és szûrõkhöz nagyon könnyû a hozzáférés. Nincs ok a panaszra a MF-fel kapcsolatban.Végül Benkó úr a következõ szavakkal foglalja össze a traktorról való benyomásait: „Azt kaptam, amit elvártam egy prémium világmárkától. Gyorsan és megbízhatóan végzi a dolgát, nem fogyaszt sokat, nagyon üzembiztos, amire nagy szükség van az egész éves munkavégzésnél. Egyszerûen nem eshet ki, mindig tudunk rá számítani. A háttértámogatás pedig, kiváló, köszönhetõen az Austro Diesel gyors alkatrészellátásának és a kereskedõnk szerviz-szakértelmének”.Lõwi Barna • Austro Diesel GmbH