MENÜ

Néhány gondolat az elsõ mûtrágyaszóráshoz

Oldalszám: 42
2014.02.07.

Lassan vége lesz a télnek, és a földeken ismét megindulnak a munkák. Igaz, a szántóföldek egy részén még a víz az úr, de a területek többségén – ha az idõjárás is engedi - idõben meg lehet kezdeni a repce és a búza elsõ tavaszi fejtrágyázását.

 

 

Az õszi vetéseink további tápanyagellátását illetõen a túlzott mértékû õszi-téli csapadék kapcsán két dolgot érdemes szem elõtt tartani. Egyrészt a táblák egy részén elmaradt az õszi alaptrágyázás, mert örültünk, ha két esõ között vetni lehetett; másrészrõl pedig nem szabad elfeledkezni a túlzott talajnedvesség által okozott tápanyagveszteségrõl, ami elsõsorban a talaj nitrogénkészletét érinti.

Ahol elmaradt az õszi alaptrágyázás, ott érdemes megfontolni az NP- illetve NPK-mûtrágyák kijuttatását az elsõ tavaszi szórással, mind a búza, mind a repce esetében. Természetesen ez csak akkor célravezetõ, ha a mûtrágyák vízoldható formában tartalmazzák a foszfort és a káliumot. Ahogy kísérleti eredményeink is mutatják (ábra), a kora tavaszi NP-kijuttatás hatékonynak bizonyult a búza esetében.

 


 

 

Ennek a parcellának a termése csak kevéssel maradt el a hagyományos, õszi alaptrágyázást kapott parcella eredményétõl (azonos nitrogénszint mellett), és lényegesen magasabb volt, mint az a parcella, amelyik csak nitrogént kapott (Az ábrán a mûtrágya-mennyiségeket kg/ha-ban tüntettük fel). Tapasztalataink alapján bátran ajánljuk NP- és NPK-mûtrágyáinkat tavaszi felhasználásra is, mert 80%-ban vízoldható formában tartalmazzák a foszfort. Búza fejtrágyázására elsõsorban a LINZER GOLD 24/14 + 3S + Cu + Zn és LINZER MAX 18/25 + 2S + Zn NP-mûtrágyáinkat ajánljuk. Repce esetében pedig a LINZER PLUS 20/8/8 + 3MgO + 4S termékünket; illetve ahol megfelelõen fejlett az állomány, és inkább a kén utánpótlása lenne fontos, ott a LINZER VARIO 23N + 10S kénes nitrogéntermékünket javasoljuk.

A másik, tápanyagellátással kapcsolatos fontos tény, amirõl nem szabad elfeledkezni, a talaj víztartalmával kapcsolatos. Az olyan, vízzel telített talajokon, amelyek víztartalma meghaladja a 80%-ot, a denitrifikáló baktériumok tevékenysége kerül elõtérbe. Ezek a nitrátot visszaalakítják légköri nitrogénné, ezzel jelentõs, akár 8–15% veszteséget is okozhatnak.

A folyamat 5°C felett indul meg, ezért enyhe tél végi idõjárás és belvíz esetén feltétlenül számolnunk kell ezzel a nitrogénveszteséggel, és a tavaszi mûtrágyaadag meghatározásakor ezt figyelembe kell venni.

A LINZER WARE mûtrágyákkal kapcsolatos kérdéseivel keresse bátran értékesítõ kollégáinkat!

Vári Rita • Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzeragrotrade.com