MENÜ

Petkus históriák I.

Oldalszám: 89
2014.02.06.

Bogyiszlón három Petkus szárítóval szárították le a tavalyi kukoricákat

 

 

Nálunk is, mint mindenütt az országban, a legtöbb gondot az elmúlt évben a sok csapadék okozta. Ehhez még hozzájárult az a tény, hogy itt a Duna árterében jelentõs belvizes területek alakultak ki, ami nagyon megnehezítette a gazdálkodásunkat – mondja Baka József a bogyiszlói Dunagyöngye Agrár Kft. ügyvezetõ igazgatója.

 


A bogyiszlói cég 2400 hektáron gazdálkodik. Elsõsorban növénytermesztéssel foglalkoznak. Fõbb növényeik közé tartozik a kukorica, a búza, a napraforgó és a szója.

Külön cégekbe szervezték korábban az állattenyésztési ágazatokat. Ezek szerencsére még ma is mûködnek. A baromfitelepeken pulykaneveléssel foglalkoznak, de van egy kis juhászatuk is. Ezek az ágazatok jelentõs mennyiségû abraktakarmányt kötnek le a cég által megtermelt terményekbõl. - Sajnos a 2010-es esztendõben nem volt rekordtermésünk. A búza alig érte el a 4,6 tonnás átlagot, a kukorica is éppen, hogy 7 tonna lett hektáronként. A kukorica jövedelmezõségét tovább rontotta, hogy magas nedvességgel tudtuk csak betakarítani, így sokat kellett szárítani rajta – mondja Baka József. - Ami azonban szerencse, hogy az utóbbi években az összes szárítónkat lecseréltük. Még 1997-ben építettünk egy Petkus szárítót, ami nagyon jól bevált. Így nem volt kétséges, hogy a soron következõ korszerûsítést 2008-ban is a Mepet Kft-tõl vásárolt Petkus szárítóval tudtuk csak elképzelni. A harmadik szárító beruházást az elmúlt év tavaszán szintén a Mepet Kft-tõl vásárolt Petkus szárítóval valósítottuk meg. - A Petkus szárítók lényegesen kisebb környezetszennyezéssel dolgoznak, megbízhatóbbak, mint az elõdeik. Nagy kapacitásúak és nagyon könnyen kezelhetõk. Ami az energia-felhasználást illeti, itt van a legnagyobb elõrelépés. Ezek a szárítók lényegesen kevesebb energia-felhasználással mûködnek, sokkal gazdaságosabban üzemeltethetõk. - Sokan kérdezik, hogy minek ide három szárító? Azért, mert mi több száz magántermelõvel is kapcsolatban állunk. A velük megkötött együttmûkõdési szerzõdések alapján õk is itt szárítják a termésüket. Ezek közül többen ide is adják el terményüket. Az elmúlt évek alatt komoly kereskedelmi tevékenységet is ki tudtunk alakítani itt Bogyiszlón.

A Mepet Kft. által forgalmazott Petkus szárítókról Héger Gyula kereskedelmi igazgató a következõket mondta el. - Három évvel ezelõtt az ÚMVP program keretében indultak el a szárító beruházások Magyarországon. Ez egy nagyon fontos lépés volt ahhoz, hogy a korábban megépített korszerûtlen szárítókat lecseréljük korszerû, energiatakarékos és környezetbarát technológiára. Ezzel együtt teljes egészében átalakult a szárító technológia, hiszen ma már pl. nincs pótkocsira rakása a hulladéknak, az rögtön egy porkamrába kerül, így nincs környezetszennyezés. - Továbbá nagymértékû energiamegtakarítás jelentkezik országosan is, hiszen egy új szárító 30–40%-kal kevesebb gázenergiát és akár 50%-kal kevesebb villamos energiát használ fel, mint a korábbi típusok. - Az általunk forgalmazott német Petkus technológia a legmegbízhatóbb technológia. Ezekkel a szárítókkal nem csak gabonát, kukoricát, hanem apró magvakat is lehet szárítani. Ezt már több helyen kipróbálták és nagyon jó eredményeket értek el vele. - Elsõsorban 10 és 40 tonnás szárítókat építettünk szerte az országban. - Az általunk megépített szárítók nagyon jól mûködnek. Az elmúlt év õszi hajrájában sem volt velük probléma. Elmondható a gépekkel kapcsolatban, hogy azokat a paramétereket, amelyeket mi a vevõinknek elmondtunk, azt mind hozták, tudták ezek a berendezések. Energia-megtakarításuk jó és a szárítás minõsége is kiválónak mondható. - A Petkus szárító beruházások mindenképpen jó befektetések, hiszen rövid idõn belül megtérülnek, hasznot hoznak a termelõknek.