MENÜ

Takarmányminõség BIOMIN módra

Oldalszám: 93
2014.02.06.

1. Erjesztett tömegtakarmányok

 

 


Jelen cikkünkben az erjesztett tömegtakarmányok (szilázs, szenázs) minõségét befolyásoló lehetõségeket és ennek az állati termeléssel összefüggõ egyes kérdéseit boncolgatjuk.Mindannyian jól tudjuk, tapasztaljuk, hogy a biológiai rendszerek bonyolultak és sérülékenyek. Ez különösen igaz az erjesztett tömegtakarmányok etetésére alapozott állattenyésztési ágazatokban. Itt egy hármas biológiai rendszer egymásra épülése határozza meg a végtermék elõállításának gazdaságosságát:1. Takarmányalapanyag minõsége: a növénytermesztési technológia és az idõjárás által determinált, amely alapvetõen meghatározza a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségét és minõségét.2. Erjesztéses tartósítás minõsége: a takarmányalapanyag betakarításkori minõségének felhasználásig történõ megõrzését, ill. a tárolási veszteségek csökkentését tükrözi, amely az alkalmazott biológiai és technikai megoldások függvénye.3. Az állati végtermék minõsége genetikailag meghatározott, ennek elérése viszont az állattenyésztési technológiák függvénye.E rendszer sokrétûsége azt is jelenti, hogy sok a buktatója, de sok a kitörési pont is, amelyekkel javíthatjuk az ágazat gazdaságosságát.

A BIOMIN cég a haszonállatok egészséges takarmányozására specializálódott, ezért ebben az összefüggésben a tömegtakarmányok erjesztésében tud hasznos segítségére lenni az állattenyésztõknek.

A BIOMIN cég egy új fejlesztésû oltóanyag termékcsaláddal szeretne hozzájárulni az erjesztett tömegtakarmányokat etetõ tehenészetek és sertéstelepek sikeréhez.A Biomin® BioStabil termékcsalád válogatott homofermentatív tejsavbaktériumai (Ec. faecium, Lb. plantarum) gyorsan és magas koncentrációban termelnek tejsavat, amely az anaerob stabilitás kialakítása mellett fontos szerepet játszik a tömegtakarmányok ízletességének kialakításában és energiaforrást is jelent.

A Biomin® BioStabil termékcsalád válogatott heterofermentatív tejsavbaktériumai (Lb. brevis) felelõsek a kívánatos szintû ecetsavtermelésért. Az ecetsav gátolja az élesztõ- és a penészgombák, továbbá a patogén baktériumok növekedését a szilázs megbontása után is. Így a szilázs frissessége, aerob stabilitása hoszszabb ideig megmarad.A Biomin® BioStabil termékcsalád optimális összetételének köszönhetõen nemcsak a kiválóan fermentált és stabil szilázs létrehozásában vesz részt, hanem az energiatartalmat is növeli. Az energiatartalom konzerválása megengedi a magasabb állati teljesítményt, ezáltal több profitot eredményez.Itt hívnánk fel a figyelmet az energiaháztartás és a szaporodás-­biológiai folyamatok kapcsolatára, amelyet hazai és külföldi szakemberek is a nagy teljesítményû tejelõ tehénállományok legsarkallatosabb kérdésének tekintenek. A szaporodást befolyásoló legfontosabb takarmányozási faktorként általában az energiaellátottságot jelölik meg, hiszen az alacsony energiatartalmú takarmányozás negatívan befolyásolja a termékenységet. Az energiahiány mértéke és a kondíció pontszám az ellés utáni néhány hétben szoros összefüggést mutat az elsõ ivarzás idejével, a termékenyülési aránnyal és az indexszel.A BIOMIN termékfejlesztése igazodott a napjainkban leggyakrabban alkalmazott silózási technológiák minél szélesebb körû kiszolgálására, ezért a termékcsalád három tagból áll: - BIOMIN BioStabil Plus – nehezen erjeszthetõ takarmánynövényekhez; 

- BIOMIN BioStabil Mays – könnyen erjeszthetõ takarmánynövényekhez; 

- BIOMIN BioStabil Wraps – „csomagolt” bálás szilázsok és szenázsok készítéséhez (ecetsav nélkül!).Adagolás: 1 tonna zöldtömeghez 4 gramm termék szükséges. Klasszikus módon alkalmazva az oltóanyagoldatból 1 liter/tonna, míg a víztakarékos módszer esetén 250 ml/tonna az adag.Részletes tájékoztatásért forduljon hozzánk bizalommal! Ne sajnálja az energiát! Megéri!