MENÜ

Van, akinek a lehetõség is probléma - van, akinek a probléma is lehetõség

Oldalszám: 15
2014.02.07.

A KWS Magyarország Kft. elsõdleges célnak tûzte ki, hogy a termelõknek minden körülmények között megfelelõ segítséget és megoldást nyújtson, ezért folyamatosan frissíti portfólióját és egyre nagyobb alkalmazkodóképességû és magas termésre képes hibrideket nemesít. Ezek gyakorlati felhasználásáról, termelõi tapasztalatairól alkotott véleményét osztotta meg velünk a Borsod megyei Hegyalja-Tár Kft.

 

 

A Hegyalja-Tár Kft. fõ profilja a szántóföldi növények integrációja. Ide tartozik fõként a búza, kukorica, napraforgó, repce, szója, mustár, és borsó. A cég 8000 hektárt integrál, ebbõl mintegy 400 hektár saját föld. A termelõk növényvédõ szert, mûtrágyát, vetõmagot illetve gépalkatrészt vásárolhatnak hitelkeretük terhére. A termelõk által megtermelt terményt megvásárolja és továbbértékesíti. Az elmúlt évek rossz tapasztalata alapján olajos növények esetében nem kötnek le elõre értékesítési árat, így biztonságosabb a termelés és a gazdák sincsenek teljes mértékben kiszolgáltatva a nagyfelvásárlóknak. A forgalom mintegy 80% B.A.Z. megyébõl származik, míg a maradék 20% Szabolcs, Hajdú, és Békés megyék között oszlik meg.Az elmúlt idõszakban a vetésterületek növényenkénti megoszlását leginkább az AKG alakította, így csökkent a kalászosok részaránya, növekedett viszont a pillangósoké, mint pl. szója és borsó. Kukorica vonatkozásában is elmondható, hogy növekedett a vetésterület, fõként, ami a rövidebb FAO számú hibrideket illeti, mivel a termelõk rájöttek arra, hogy a rövidebb tenyészidejû kukoricák is jövedelmezõen termeszthetõk és így a kései vetések is biztonsággal megoldhatóak. A régióban a különbözõ agrotechnikai eljárásokban nincs jelentõs eltérés, így a fajtaválasztás mindenképpen központi szerepet tölt be a termesztés jövedelmezõségét illetõen, ezért tartjuk fontosnak a termelõk megfelelõ szintû tájékoztatását, amire mind a Hegyalja-Tár Kft., mind a KWS Magyarország Kft. nagy figyelmet fordít és képzett, megbízható kollégákkal áll a termelõk rendelkezésére.Napraforgó termesztés vonatkozásában az egyre nagyobb teret hódító vegyszertoleráns technológia esetén a 2010-es év megmutatta, hogy extrém idõjárási körülmények között nem feltétlenül jó megoldás a hagyományos napraforgók mellõzése, mint pl. a Barolo RM, mert 2010-ben szignifikánsan jobb eredményeket értek el több területen is, mind termés, mind pedig olajtartalom vonatkozásában. A Kft. 1000 ha Barolo RM termését tudta nyomon követni és elmondható, hogy a termelõi elismerés minden esetben nagyon pozitív volt: stabil termés, kiváló stressztolerancia, átlagon felüli olajtermés.A kukoricatermesztés sarkalatos pontja a betakarításkori szemnedvesség. A környékbeli gazdálkodók elvárása, hogy ez a nedvesség ne legyen magasabb 20%-nál, mivel rossz esetben a szárítási költségek akár az árbevétel 40–50%-át is elérhetik.

Az elmúlt három évben a Hegyalja-Tár Kft. értékesítésében mintegy 30%-kal nõtt a KWS hibridek részaránya. Általános tapasztalat, hogy aki egyszer kipróbálta ezen hibridek valamelyikét, az a következõ években is szívesen használja. A régióban a drága szegmensbe tartozó kukoricák iránt csekély a kereslet, valószínûleg ez a tény is hozzájárul a KWS egyik zászlóshajójának számító Juxxin sikeréhez, amely kiváló ár-érték aránya és megbízható termésátlagai miatt vezetõ hibrid a Hegyalja-Tár Kft.-nél. (Az idei évben akciós áron jelenik meg a Juxxin, a készlet erejéig!) Az új hibridek, mint például a Krabas, szintén kiváló eredményeket produkáltak, a felsõ kategóriás termékek közül az egyik legmegbízhatóbb anyagnak bizonyult, magas terméssel és jó vízleadási dinamikájával, korai betakaríthatóságával.

A tavalyi extrém idõjárás miatti kései vetésre való tekintettel a KWS igyekezett „befoltozni” azt a lyukat, amit a FAO 300 alatti hibridek hiánya okozott, ezért behozta a FAO 240-es Losc nevû hibridet, amirõl szintén nagyon pozitív visszajelzések érkeztek, a júniusi vetéseket jó termésátlaggal és viszonylag alacsony vízzel sikerült betakarítani. Ami a júliusi vetéseket illeti, itt szintén bíztató képet mutatott a kukorica, azonban a körülmények miatt ezeket a táblákat eddig még nem sikerült betakarítani.Összességében elmondható, hogy a kedvezõtlen idõjárás sajnos olyan körülmény, amit nem tudunk befolyásolni, azonban a megfelelõ technológiával és fajtaválasztással nagymértékben javíthatjuk esélyeinket a negatív hatások kiküszöbölésére. Ebben a sokszor kilátástalannak tûnõ harcban már évek óta kiváló partner a KWS Magyarország Kft. remekül alkalmazkodó, megbízható, stabil hibridjeivel és naprakész nemesítésével, mely mindig a helyi körülményekhez való alkalmazkodást tekinti elsõdleges célnak és igyekszik a gazdák segítségére lenni minden körülmények között.A Hegyalja-Tár Kft. és a KWS Magyarország Kft. minden gazdálkodónak nagyon boldog, sikerekben és eredményekben gazdag 2011-es gazdálkodási évet kíván!KWS – Jövõt vetni 1856 óta!Tóth Tamás • területi képviselõ • Borsod-Abaúj-

Zemplén megye • +36-20/286-5266

Pálovics Balázs • régióvezetõ • Hajdú-Borsod-

Szabolcs megye • +36-20/800-9629