MENÜ

Tapasztalatok a GBP (Jó Higiéniai Gyakorlat) felmérõ kérdéssor alapján

Oldalszám: 111
Litz Tamás 2014.02.06.

A GBP program célja, hogy megfelelõ gyakorlati tapasztalaton alapuló, jól és hatékonyan mûködtethetõ higiéniai gyakorlat megvalósítását tegye lehetõvé a mindennapi telepi rutin során. Cikkünkben szeretnénk az olvasó elé tárni a telepeken tett látogatások alapján összegyûjtött tapasztalatokat. Természetesen a jól mûködõ elemeket most nem taglaljuk, megpróbáljuk inkább csokorba gyûjteni a fõbb problémákat, melyek mindenképpen megoldásért kiáltanak.

 

 

A telep belsõ környezeteAz istállók közötti területek ellenõrzésére nagyobb hangsúlyt kell fektetni, valamint a rágcsálók, és egyéb vadon élõ állatok számára menedékül szolgáló növényzetet megfelelõen ritkítani kell. A telepi közlekedõ utakat és a telepi gépeket is rendszeresen tisztítani és fertõtleníteni szükséges, mert azokon keresztül különbözõ kórokozók vihetõk át.

ÉpületekAz épületek zártságát amennyire csak lehetséges, biztosítani kell, a gazdasági haszonállatokon kívül más háziállatok (pl.: kutyák, macskák) nem juthatnak az istállókba. A nyílászárókra szereljünk fel madár- vagy rovarhálót. A szervizperiódusban a felületi sérüléseket javítsuk ki.

 


 

 Jármû- és személyforgalomA telepre elkerülhetetlenül behajtó gépjármûveket alapos tisztítás és fertõtlenítés nélkül ne engedjük a telepre lépni (fertõtlenítõ kapu, kerékfertõtlenítõ medence). A személyforgalom dokumentálása elengedhetetlen, megfelelõ, teljes testet érintõ személyfertõtlenítést ne csak a telepre látogatóktól, hanem a telep saját dolgozóitól is követeljük meg. Az istállókba lépés elõtt mindig fertõtlenítsük a lábbelit és a kezeket. A dolgozók a kötelezõ munkaalkalmassági vizsgálaton túl az adott állatfajjal kapcsolatos veszélyes kórokozóra is legyenek szûrve.

Anyagok és eszközökA telepre bekerülõ anyagokat (pl.: fertõtlenítõszerek kannáit, szerszámokat is), eszközöket is ajánlott lefertõtleníteni. Egy adott istálló szerszámait másik épületben ne használjuk.

IvóvízAz ivóvízrendszer telepi szakaszát az ivóvíz megfelelõ higiéniai státuszának megõrzése céljából rendszeresen fertõtleníteni szükséges, a nem fertõtlenített rendszerben szerves (pl.: biofilm) és szervetlen lerakódások (pl.: vízkõ) alakulnak ki, amely akár kórokozók melegágya lehet.KártevõirtásA folyamatosan és szakszerûen végrehajtott rágcsáló- és rovarirtás sok kártékony, az állatállomány egészségét veszélyeztetõ betegség megelõzésének fontos eszköze.Takarítás, tisztítás, fertõtlenítésAz állományváltások alkalmával végzett fertõtlenítést mindig meg kell elõznie tisztítószer kijuttatásának is, mellyel a nevelõépületekben lévõ kórokozók 80%-a eltávolítható. Az épületek, felületek, eszközök, berendezések fertõtlenítése csak ezután következhet igazoltan széles hatásspektrumú, regisztrált fertõtlenítõszer alkalmazásával. Sajnos sok esetben még mindig alapszereket használnak a termelõk fertõtlenítés céljára, melyek nemcsak veszélyesek, az egészségre és a technológiai berendezésekre is ártalmasak, hanem sajnos a környezetet is roppant módon terhelik. A fertõtlenítés hatékonyságáról mindig gyõzõdjünk meg!

 


 

 

Elhullott állatok kezeléseAz állati hullák kezelése kevés kivételtõl eltekintve nem kielégítõ. Leghatásosabb a telep kapacitásának megfelelõ saját hullaégetõ lenne, ennek hiányában hûtött hullatároló egységet kellene használni annak érdekében, hogy a fertõzések kockázatát minden idõjárási körülmény esetén biztosítani lehessen.

Természetesen a fõbb hiányosságok a teljesség igénye nélkül kerültek felsorolásra, a telepi biobiztonság – és közvetve az állatállományok kiváló egészségi státuszának megõrzése – a tudatos gazdálkodó elsõdleges célja, hiszen eredménye kézzel fogható a pénztárcájának vastagságában.Litz Tamás