MENÜ

Déli Farm Kft. - A kereskedelem mellett jól megfér a kutatás

Oldalszám: 107
2014.02.06.

Az év középvállalkozása kategóriában kapta meg Csongrád megyében, a Délmagyarország napilap által alapított Presztízs díjat a Déli Farm Kft. A szegedi cég több területen is meghatározó piaci szereplõvé vált, és határokon túli kapcsolatai is egyre erõsebbek.

 

 

A Déli Farm Kft. 1990-ben alakult a Boscoop állami vállalat utódaként, amely a 70-es és 80-as években az országban az agrárium elsõ számú szaktanácsadással foglalkozó vállalata volt. Palotás Sándor, a társaság ügyvezetõ igazgatója, aki a Boscoopnál dél-magyarországi területi igazgató volt, azért alapította meg az önálló céget a régi profillal, hogy a szellemi kapacitás az anyacég széthullása után se vesszen el. Az eredmények az õ elgondolását igazolták: 20 év alatt a cég folyamatosan fejlõdött, mára évi 2 milliárd forintos árbevételt produkál. Az alapításkori társak idõközben „elfogytak”, ma a Déli-Farm egy családi vállalkozás, melynek ügyvezetése kettõs: Palotás Sándor és ifj. Palotás Sándor.
 

 A cég eleinte csak egy profillal rendelkezett – a szarvasmarha-tenyésztéshez kapcsolódó takarmányozási és tenyésztési szaktanácsadással foglalkozott –, ma viszont már több lábon áll. Miután az alaptevékenységhez a kezdetektõl fogva hozzátartozott a takarmányokkal, tejpótló tápszerekkel, ásványi és vitaminkiegészítõkkel, valamint szarvasmarha-szaporítóanyagokkal való kereskedés, a Déli-Farm ebbe az irányba tette meg az elsõ jelentõs lépéseket.A késõbbi elmozdulásban annak is szerepe volt, hogy a régi termékcsoportokon túl igyekeztek a gazdaságokat teljes körûen kiszolgálni, már régóta forgalmaztak minden, az állattenyésztéshez és -tartáshoz kapcsolódó eszközt, például villanypásztorrendszereket, farmtechnikai, állatápolási kellékeket – ez az utóbbi években már önálló üzletággá fejlõdött. A hagyományos kis- és nagykereskedelem mellett folyamatosan fejlesztik webáruházukat – és külföldi kapcsolataikat is. Temesváron a közeljövõben nyitják meg legújabb kisáruházukat.

A Déli Farm Kft. az innovációban is éllovas. A Food Analytica Kft-vel közösen olyan kutatás-fejlesztési programot indítottak el, amelyben likopint vonnak ki a paradicsomtörkölybõl. Ezzel a fejlesztéssel új kapuk nyílhatnak meg a takarmány-, az élelmiszer- és kozmetikai iparban, valamint a gyógyszerkutatásban.