MENÜ

Petkus históriák II.

Oldalszám: 95
2014.02.06.

Kondoroson a Mepet Kft. által épített Petkus szárítóval szárítják a termelõk terményeit.

 

 

A 90-es évek évek elején az Egyesült Tsz felbomlása után több cég is megalakult Kondoroson. Így jött létre a Szárító Mezõgazdasági Szövetkezet, amely ma Szárító Zrt. néven végzi tevékenységét.Kondoroson sok az egyéni gazdálkodó. Velük az eltelt évek alatt nagyon jó kapcsolat alakult ki. Ennek következtében szépen fejlõdött vállalkozásunk. Tárolóink szinte mindig tele vannak terménnyel, folyamatosan felvásárolunk és értékesítünk – mondja Kozsuch Kornél, a Szárító Zrt. igazgatóságának elnöke.
– Az értékesítés sem okoz gondot, hiszen régi, megbízható vevõink vannak. Igyekszünk mindig a legjobb áron értékesíteni a felvásárolt árut. Ha az idei árakat nézzük, akkor elég hektikus mozgást tapasztalhattunk. Hol lent voltak az árak, hol meg fent. A mostanra kialakult árak viszonylag tûrhetõek. A kukorica jegyzési ára a tõzsdén, most amikor beszélgetünk, 48 ezer és 50 ezer forint között mozog. Ez nem rossz.Kozsuch Kornél elmondta még, hogy nem csak szárítással foglalkozik a cég, hanem termeléssel is. A 600 hektáros területen kukoricát, napraforgót, repcét, búzát és vetõmagot is termesztenek. Ez nagyon jól kiegészíti az alaptevékenységüket. 

 

 
Az ÚMVP-n belül pályázhattak a magyar gazdák szárítók korszerûsítésére és újak építésére is. Kapóra jött ez a kondorosi cégnek is, hiszen a régi szárító üzemben tartása már nem volt gazdaságos.

– A régi szárítónk egy Bábolna típusú szárító volt, ami már nem igazán felelt meg a mai kor elvárásainak. Sok energiát fogyasztott, nem felelt meg a környezetvédelmi elõírásoknak és még sorolhatnánk tovább. Több szárítót is megnéztünk az országban és végül is úgy döntöttünk, hogy Petkus szárítót fogunk építeni – mondja a szárító vezetõje, Nagy Zoltán. 2009 novemberében kezdtük el a régit lebontani. Az új Petkus szárító 2010 májusára már el is készült, így a búzát már ezen lehetett tisztítani. Szárítani szerencsére nem kellett.

 

A kukoricát viszont igen. Az idõjárás miatt késõn érett be a termés és viszonylag magas víztartalommal került be az áru, így rendesen kipróbálhattuk a Petkust mûködés közben. Örömmel mondhatom, hogy nagyon jól vizsgázott a szárító. Kiváló minõséget produkál. Megfelel minden környezetvédelmi elõírásnak, és ami talán a legfontosabb, hogy lényegesen csökkent az energia- felhasználásunk. Még ugyan nincsenek végleges adataink, de úgy tûnik, hogy fele lesz az energia- felhasználásunk, mint korábban.Nagy Zoltán elmondta még, hogy az idén is sok helyi és környékbeli gazdálkodó hozta hozzájuk a terményt szárítani, eladni vagy éppen bértárolni. Ez utóbbi szolgáltatásuk igen népszerû, hiszen a bértárolt terményt a gazdák akkor viszik haza, vagy adják el, amikor nekik a legjobb. Kondorosról évente 250–300 gazdát, a környékrõl további 200–300 gazdát integrálnak évente.