MENÜ

Hír-Mix

Oldalszám:
2014.02.05.

Agrárforgóeszköz hitel a gazdáknak
A MAGYAR GMO FEHÉR KÖNYV
A MEGFOSZ közgyûlésrõl röviden
Állattartók figyelmébe!
Chemgeneration
Nem a sok hektár, hanem a gazdaságos termesztés a lényeg
Tovább csökken az orosz brojler import
Új Uniós szabályok a GM takarmányokra

 
Agrárforgóeszköz hitel a gazdáknakFazekas Sándor kormányszóvivõi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 2011. március 3-ai ülésén az agrárforgóeszköz hitelprogram elindításáról döntött, amelyet április végétõl vehetnek igénybe a mezõgazdasági termelõk, halgazdálkodók és termeltetõ vállalkozások.

A 15 milliárd forintos agrárforgóeszköz hitelt a gazdálkodók elsõsorban takarmányvásárlásra fordíthatják. A programban lévõ forrást a gazdálkodók 1–50 millió forint közötti összegben, termeltetõk 250 millió forintig vehetik igénybe. A kamat mértéke 7,5 százalék, a futamidõ három év. A kormány döntött arról is, hogy az agrárforgóeszköz vis maior hitelprogram keretét 5 milliárd forinttal megemeli. Így a korábbi 6 milliárd forinttal együtt most 11 milliárd forint áll rendelkezésre. Az agrárforgóeszköz vis maior programot eddig már több száz gazdálkodó vette igénybe. A múlt évi extrém idõjárási körülmények miatt 26 ezer gazdálkodót ért kár, és mintegy 800 ezer hektárról jelentettek be kárigényt.A program keretében 1–50 millió forint között vehetnek fel kölcsönt a gazdák ötéves futamidõre, egy év türelmi idõvel, 6 százalékos kamatra. A kölcsön összege szántó és legelõ esetében hektáronként 200 ezer, az ültetvénynél hektáronként 500 ezer forint lehet. Az állatokra 200 ezer forint kölcsön vehetõ fel.

Forrás: VM

 


 

  A MAGYAR GMO FEHÉR KÖNYV

A magyar tudományos közösség GMO-val foglalkozó kutatói szakmailag ellenõrzött anyagot – puszta tényeket – állítottak össze az európai politika egyik ellentmondásos kérdésérõl. A könyvben közölt tények megbízható információként szolgálnak a GMO-t ellenzõk tudományos tényekkel gyetlen esetben sem igazolható álinformációival szemben, melyek meghatározzák a döntéshozók és a média véleményét is. Az itt közölt tanulmányok összhangban vannak azokkal a következtetésekkel, melyeket egy nemzetközi szakértõi csoport állapított meg a legutóbbi vatikáni konferencián, melyet a Pápai Tudományos Akadémia (Pontifical Academy of Sciences) kezdeményezett a GMO tudományok jelenlegi helyzetének elemzésére egy elõadói hét keretében. A szakértõk által közölt „Állás foglalás” teljes mértékben támogatja a magyar GMO Fehér Könyv megállapításait, ugyanakkor szöges ellentétben áll a GMO kérdést övezõ széles körû, negatív európai hozzáállással.Bõvebb információ és tartalomjegyzékAz ingyenes kiadvány kapcsán érdeklõdni lehet: Hazafi László: +36-30/257-0804 


A MEGFOSZ közgyûlésrõl röviden


Évi rendes közgyûlésére hívta tagjait a MEGFOSZ a VM MGI székházába március 31-én. A tanácskozókat Prof. Dr. Fenyvesi László (képünkön), az Intézet fõigazgatója köszöntötte. A kiírt napirendi pontok tárgyalása mellett számos elõadást is végighallgattak az érintettek. Ilyen volt például az elmúlt évekre visszanyúló gépértékesítési folyamatokkal kapcsolatos elemzés az AKI részérõl, és dr. Kárpáti László tájékoztatója a VM VKSZI tanácsadói hálózatáról. Külön beszámoló hangzott el az Agro+MashExpo és az etyeki AgrárgépShow rendezvényekrõl, de tárgyalási alapot képezett az AMC által szervezett OMÉK is (2011. szept. 28.–okt. 2.). Fontos megemlíteni, hogy a megüresedett elnökségi tag pozíciót a jelenlévõk szavazata alapján a következõkben Ócsai Ferenc (Agráció Kft.) látja el.

–a.n.–

a MEGFOSZ kizárólagos írott médiája. 

Állattartók figyelmébe!
A Vidékfejlesztési Minisztérium összesen 7,035 milliárd forintot biztosít 2011-re az állatbetegségek megelõzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokra a március 29-én életbe lépett rendeletek szerint.

A VM kiemelten kezeli azokat az Európai Unió által engedélyezett nemzeti támogatásokat, amelyek jelenleg rendelkezésre állnak – mint az állatbetegségek megelõzésére szolgáló támogatás, illetve az állati hulla elszállítását szolgáló finanszírozási forma. Az elõbbi elõsegíti az állatállományokat veszélyeztetõ egyes állatbetegségek felszámolását, figyelemmel kísérését, valamint egyes zoonózisok megelõzését, míg az utóbbi alapján igényelhetõ támogatás biztosítja az állategészségügyi biztonság növelését.A 2010. második felében leállított, állattenyésztéshez kapcsolódó jogcímekre az elõzõ kormányzat messze a valós igények alá tervezte a forrásokat. Ezeket a 2011. évi költségvetésben úgy biztosítja a tárca, hogy a 2010. évi igényeket visszamenõleg is kifizeti.Fontos módosítás az állatbetegségek megelõzésével és leküzdésével kapcsolatos támogatásokról szóló rendeletben az eljárási rend változása. A Baromfi Termék Tanács valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kifizetõi szerepkörét az MVH veszi át, és módosul a C001 technikai kód esetében a támogatható állatfajok köre.A Vidékfejlesztési Minisztérium ez évben a tavalyinál jóval nagyobb (47 milliárd Ft) támogatást biztosít az állattenyésztési ágazatoknak.A nemzeti finanszírozási formák különbözõ módon járulnak hozzá a termékek versenyképességének növeléséhez és a termékpálya hatékonyabb mûködéséhez.

Chemgeneration

Március 9-én a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából egyedülál ó internetes tudás bázist hozott létre a Magyar Kémikusok Egyesülete és a BASF Hungária. A Chemgeneration.com nevû weboldal a kémiát mint szerethetõ tudományt mutatja be a felnövekvõ geneációk nak. A magyar fejlesztésû portál a következõ hónapokban 10 országban 11 nyelven debütál.

„A világ legvagányabb kémiaórája” hazánkból indul hódító útjára. Az MKE és a BASF olyan látványos, közösségi médiára hangolt webes tudás bázist fejlesztett ki a Chemgeneration.com honlap megalkotásával, amely attraktív köntösben és szórakoztató módon mutatja be a kémia történetét, eredményeit, valamint a civilizáció fejlõdésére gyakorolt hatását.

Az internetes közösségek és a feltörekvõ generációk megszólítása az ismeretterjesztés mellett azért is kiemelten fontos feladat, mert a kémia önmagában már nem lesz elég ahhoz, hogy a civilizáció fejlõdésének jelenlegi ütemét tartani lehessen. A szemléletváltáshoz olyan felelõs gondolkodókra lesz szükség, akik a kémiában nem egyszerû tantárgyat, hanem egy lehetõséget és megoldást is látnak.

www.agronaplo.hu/termekinformaciok/629


Nem a sok hektár, hanem a gazdaságos termesztés a lényegÁtadták az ezredik Güttler gépetAz Agro+Mashexpo ki­állításon ünnepélyes keretek között adták át az ezredik Güttler gépet, mely egy Güttler PrimusPlus 300 típusú szántóföldi kultivátor volt.Niedermayer József és fia, Attila a tradíció tiszteletén alapuló családi gazdaság részére vásárolta a gépet. Ez a munkagép az alapmûvelés (szántás) kiváltására és szántáselmunkálásra hivatott.

Felépítését tekintve a hasonló kategóriájú gépek közül ez rendelkezik a legrobosztusabb vázszerkezettel, és a gazdálkodók elmondása szerint a másik nagy elõnye, hogy az elmunkáló hengere egy Güttler henger. Így válik a piacon egyedülállóvá – tájékoztatta lapunkat Páska Norbert, a cég értékesítési vezetõje.Niedermayerék a dél-alföldi régióban, Békés megyében gazdálkodnak. Az idõsebb Niedermayer már az édesapjától megtanulta, hogy az eredményesség záloga a terület nagyságától független gazdaságos termesztés.


 

 

Tovább csökken az orosz brojler importAz amerikai baromfi export Oroszországba, az egyik legnagyobb külföldi piacra, továbbra is szünetel, mivel az orosz termelõk fellendítették a hazai termelésüket, mondta Thierry Murad egy élelmiszerforgalmazó cég, az AJC International regionális termékmenedzsere.Mr. Murad szerint, akinek a cége szállítja a Tyson Foodsnak és a Pilgrim’s Pridenak a termékeit, az Egyesült Államok exportálni szeretne 250 ezer tonnát idén Oroszországba, ahol a kormány lecsökkentette az import kvótát 350 ezer tonnára, 780 ezer tonnáról. A Moscow Times címû lap azt állítja, az USDA adataira hivatkozva, hogy az USA kivitelei Oroszországba jelentõsen csökkentek évrõl évre, 2007 óta, amikor is az exportált mennyiség 870,5 ezer tonna volt. Oroszország arra törekszik, hogy önellátóvá váljon baromfihúsból, mondta Mr. Murad az USA Mezõgazdasági Minisztériumának éves kilátások konferenciáján Arlingtonban, „Oroszország bizonyos fokig továbbra is nettó importõr lesz az amerikai baromfiból, de a mennyiség biztosan csökkenni fog”. Oroszország az amerikai csirke exportból 9,8%-kal részesedett tavaly, ez 20%-kal kevesebb, mint a 2009-es adat. A szállítások csökkentése után Oroszország betiltotta a hús klórral való fertõtlenítését is. Teljes amerikai baromfi kivitel valószínûleg „tovább fog növekedni”, mert az új külföldi vásárlók pótolni fogják az Oroszországban elvesztett eladásokat. Az emelkedõ lakosság szám és a globális szinten egyre bõvülõ középosztályok egy újabb lökést fognak adni a hús iránti keresletnek, mondta a szakértõ.Forrás: ThePoultrySite News Desk - Fordította: Dr. Gergácz ZoltánÚj Uniós szabályok a GM takarmányokraA Copa-Cogenica (Európai Farmerek Egyesülete) arra ösztönzi az EU tagállamokat, hogy találjanak megoldást a takarmányokban lévõ kis mennyiségû, még nem engedélyhez kötött, génmanipulált (GM) anyagok jelenlétének csökkentésére, különben több uniós termelõ fog kiszorulni a piacról. A szervezet felszólítja a tagállamokat, hogy értsenek egyet az új EU-s szabállyal (zéró tolerancia politikája), miszerint kevesebb GM alapanyagot tartalmazzanak a takarmányok. Ha nem, az uniós állattenyésztõk input költségei ugrásszerûen meg fognak emelkedni és az elõállítási költségek több százmillió Euróval fognak emelkedni. A Copa-Cogeca azt állítja, hogy az EU több mint 80%-os növényi fehérje behozatalra szorul és nincs lehetõség arra, hogy ezt a közeljövõben valamivel helyettesítsék. Ez okozza a takarmány árak további emelkedését és mélyül a válság az állattenyésztési ágazatban, különösen a sertéseknél, mivel a takarmányok képviselik a termelési költségek 50-65 százalékát. Mivel ezeket a nyersanyagokat használják mind a takarmány-, mind az élelmiszerláncok, ezért az lenne a legjobb, ha mindkettõre együtt találnának megoldást.A Copa-Cogeca felszólította a tagállamokat, hogy egyezzenek meg a rendelettervezetrõl, amely 0,1 % GM alapanyagot engedélyez a takarmányokban.A Copa-Cogeca fõtitkára, Pekka Pesonen hangsúlyozta: „Egy ilyen idõszakban, amikor a legtöbb állattenyésztõnek gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie, akkor az EU szembe fogja állítani az állattartókat és a takarmánygyártókat az EU által még nem engedélyezett nyomokban elõforduló GM növények felhasználása miatt. Tehát a tagállamoknak sürgõsen meg kellene állapodniuk az EU állattenyésztésének védelmében, hogy a termelés ne menjen külföldre”. Hosszabb távon, a Copa-Cogeca azt akarja,hogy az EU fejlessze a saját fehérje növény elõállítását és újra kezdjék használni a feldolgozott állati fehérje alapanyagokat, így csökkentve az import szójától való függõséget.Forrás: ThePoultrySite News Desk – Fordította: Dr. Gergácz Zoltán