MENÜ

A telepi higiénia szerepe a sertésdizentéria elleni küzdelemben

Oldalszám: 95
Litz Tamás 2014.02.05.
Minden vállalkozás alapvetõ célja – bármilyen szektorról essen is szó – a lehetõ legnagyobb nyereség realizálása. Sajnos az eredményességet befolyásoló tényezõk közül kiemelten kell foglalkozni az állományok egészségét veszélyeztetõ megbetegedések elleni védekezéssel. Vezetõ szerep hárul a kompromisszumok nélküli telepi higiéniára. Jelen cikkben megpróbálunk rávilágítani ezen munkálatok jelentõségére, kiemelve a kellõ körültekintéssel végzett fertõtlenítést.


Annak érdekében, hogy képet kaphassunk az elvégzendõ munkálatok jelentõségérõl röviden tekintsük át a sertésdizentéria kórokozóját és az általa okozott klinikai tüneteket.A megbetegedést egy a baktériumok sejtszerkezetétõl kismértékben eltérõ spirocheta (spirálisan csavarodott) mikroorganizmus (Brachyspira hyodysenteriae) okozza, mely fõleg a 30–80 kg-os testtömegben lévõ sertéseknél okoz problémát. A betegség megjelenésére kétféle módon számíthatunk: egyrészt, ha az addig mentes telepre fertõzött állatok kerülnek, másrészt, ha a nem megfelelõ higiéniás viszonyok (melyek segítik a kórokozó környezetben való hosszabb túlélését) következtében a sertések a kórokozót szájon át felveszik. Az állatok szervezetébe jutva a kórokozó külsõ védõrétegének köszönhetõen a vastagbélig eljut, ahol osztódni kezd, és a bélhámsejtekbe hatolva tönkreteszi azokat.A klinikai tünetek szürkés-barnás-véres hasmenés formájában jelentkeznek, ami az állatok gyors gyengülését, bágyadtságát okozza, akár 30%-ot is elérõ elhullási rátával.

Mivel élelmiszerbiztonsági okok miatt egyre több gyógykészítmény nem elérhetõ a továbbiakban a sertéstartók számára, emiatt a korábbiaknál még fontosabb szerepe van a megelõzésnek. A betegség elleni védekezés eredményét befolyásolja a környezetben túlélõ kórokozók mennyisége és az általános telepi járványvédelem színvonala. A dizentéria elleni küzdelemben nagy a jelentõsége a megfelelõen és gondosan végzett tisztításnak és fertõtlenítésnek.

A kórokozó viszonylag kis ellenálló képességgel rendelkezik, viszont a sertéshígtrágyában akár több hónapon keresztül is fertõzõképes maradhat. Célszerû ezért a trágyát akár naponta többször eltávolítani az épületekbõl (ún. „betontiszta” felületig, mert száraz körülmények között a kórokozó hamarabb elpusztul), valamint törekedni kell, hogy lagúnás trágyarendszer esetén a lagúnák takarítása-fertõtlenítése is alapos legyen. Az egyes szekciók egyszerre ún. „all in – all out” elv szerint települjenek és ürüljenek. A fertõtlenítést megelõzõen a maradék trágyát távolítsuk el a padozatokról, a hígtrágyát pedig a lagúnákból. Mivel hatékonyan fertõtleníteni csak tiszta felületeket lehet, ezért a nagyobb szennyezõdések mechanikai eltávolítása és az áztatás után tisztítószer használatára van szükség. Kísérletek sora bizonyítja, hogy megfelelõen hatékony tisztítószer (lúgos a szerves-, savas a szervetlen szennyezõdések eltávolítására) alkalmazásával az állattartó épületekben található kórokozók 80%-a eltávolítható. A tisztítás célja tulajdonképpen az, hogy ne maradjanak olyan lerakódások a felületeken, melyekben kórokozók találhatnak menedéket. A megfelelõ hatóidõ letelte után a tisztítószert le kell mosni, majd a felületeknek meg kell száradniuk, ellenkezõ esetben az alkalmazásra kerülõ fertõtlenítõszer munkaoldatának koncentrációja csökken. Ebben az idõszakban kerülhet sor a keletkezett felületi sérülések kijavítására is. Kizárólag hatóságilag jóváhagyott, széles hatásspektrumú, a környezetben lebomló vegyszer használható fertõtlenítés céljára.
A jó állapotú felületek kulcsszerepet játszanak a fertõtlenítõszer hatákonyságában


Természetesen az állományváltások alkalmával szakszerûen elvégzett tisztítás-fertõtlenítés mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a betegség leküzdésében szerepet játszó egyéb tényezõkre is. A legfontosabbak: folyamatos rágcsálóirtás (a kórokozót hordozhatja a patkány és egér is hónapokon keresztül ürítve azt), tiszta ivóvíz biztosítása, megfelelõ takarmányozás, épületrészek pihentetése, gyógyszeres kezelés, telepi zártság biztosítása, karanténidõ betartása, telepi jármû- és személyforgalom korlátozása (valamint alapos jármû- és személyfertõtlenítés). A telep dizentéria mentesítésekor új állomány telepítése kizárólag a mentességet megerõsítõ mintavételi eredmények tükrében végezhetõ.

Litz Tamás