MENÜ

Pr

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr Kukorica Szántóterület Atonik

Atonik - Megkérdeztük a felhasználókat IV.

Cikksorozatunkbanaz elmúlt hónapok során csokorba szedtünk számos üzemi tapasztalatot, igyekeztünk bemutatnia készítmény felhasználhatóságának sokszínûségét, a gyümölcsöstõl a szántóföldi növényekig bezárólag. A gyakorlatban dolgozó kollégáink beszámolói ízelítõt adtak arról is, hogy milyen sokféle szempont szerint mérettetik meg az Atonik hatékonysága, termesztéstechnológiába illeszthetõsége. Meggyõzõdésünk, hogya készítménynek helye van minden olyan gazdaságban, ahol intenzív technológiát alkalmaznak. Ilyen körülmények között a felhasználás egyértelmûen gazdaságos, a ráfordított költség többszörösen megtérülhet. Amennyiben a beszámolók alapján újabb kérdés merülne fel Önben tisztelt Olvasó, kérjük, keressen meg bennünket, az ARYSTA Magyarország Kft. munkatársait.Cikksorozatunk utolsó része következik.

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr repce DuPont Kalászos

Bevált szerekkel a gombabetegségek ellen

Aki biztosra akar menni a búzájának értékesítésekor, az nem hagyhatja ki a technológiából a gombaölõ szeres kezeléseket. Elég egy fuzáriumfertõzés és oda az egész év munkája, a termelésre fordított költségek elúszhatnak. Ahol a nagy termés és a jó minõség érdekében intenzív gabonatermesztés folyik, s a magasabb dózisú lomb- és fejtrágyát sem sajnálják, ott pedig elengedhetetlen a kezelés. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy a biztonságos árpa- és búzatermesztés záloga a lomb- és kalászvédelem.

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr repce vetőmag Euralis

EURALIS repcék 2011-re - Növelje profitját velünk!

A tavalyi évben a megkésett betakarítások és talajelõkészítések, valamint a késõbbre húzódó vetések hatását idén tavasszal is nyögik még a hazai repceterületek. Nem kisebb súlyú ebben a kritikus helyzetben a belvíznek köszönhetõ veszteség sem, ami további problémákat jelent a repcetermesztõk számára. Valamennyivel jobb kilátásra ad okot az a tény, miszerint a repce értékesítési lehetõségei adottak, így vetése ösztönzõ és jövedelemtermelõ az azzal dolgozó gazdálkodó számára.

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr betakarítás Krone szálastakarmány

KRONE: a szálastakarmány-betakarítás királya

A Cserhát középsõ részén, a Berceli-hegy lábánál megbúvó nógrádi településen, Bercelen – a domborzati és talajviszonyokat ismerve érthetõ módon – sosem volt kiemelkedõen jövedelmezõ a mezõgazdasági tevékenység. Ennek ellenére mindig akadnak olyanok, akik a „jég hátán” is megélnek, s Szebedy Örsék ugyancsak közéjük sorolhatók.

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr búza Tápanyag Levéltrágya

Levéltrágyázzunk kalászhányáskor!

Az elmúlt csapadékos esztendõ nagyon sok gondot okozott a gazdálkodóknak. Rontotta a termés minõségét, megnehezítette a betakarítást és nagyon sok tápanyagot kimosott a talaj felsõ rétegébõl. Ebben az évben viszont már többször csapadékért sóhajtoztunk, hogy tavaszi vetéseink kikeljenek és a kiadott szilárd fejtrágyák egyáltalában hasznosulni tudjanak.

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr műtrágya Termesztés hatóanyag

Már ismerjük és használjuk! Lombtrágya Spanyolországból

A SERGOMIL-L 60 lombtrágya, növénykondicionáló és biostimulátor néhány éve jelent meg a magyar piacon, és azóta kedvelt és ismert lett a felhasználók körében. A SERGOMIL-L 60 gyártója a spanyol székhelyû SERVALESA folyamatos fejlesztési vizsgálatokat folytat és bõvíti a termékkel kapcsolatos kertészeti és szántóföldi ismereteket.

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr AGCO Massey Ferguson Dyna

Massey Ferguson 6400 - 12 modell 100 és 240 LE közötti teljesítménnyel

A Massey Ferguson hagyományokra épülõ stratégia elemei – az élenjáró fejlesztések és innovatív, jövõbemutató megoldások – hûen tükrözõdnek az MF 6400 sorozaton. A gépcsalád tervezési alapelve, hogy minden gazdának, aki 100 és 240 LE közötti teljesítmény kategóriában tervez beruházást az optimális erejû, fogyasztású, kényelmû és felszereltségû traktort tudjuk biztosítani.

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr Védekezés betegségek lisztharmat

Most biztos, hogy kétszer szükséges!

A 2010-es év rendkívüli csapadékos idõjárása a kalászos gabona termesztõknek számos problémát okozott. A korai lombvédelem végrehajtásának kivételével a késõbbieket csak nagy nehézségek árán, késve és nem biztos, hogy megfelelõ agrotechnikával hajtották végre a termelõk. A folyamatos esõk miatt a kalászvédelemre a helyzet tovább súlyosbodott. A repülõgépes permetezések hatékonysága messze elmaradt az elvártól. Ez régen látott mértékû fertõzésekben (fuzárium, rozsda) jelentkezett. A belvizek miatt, sok helyen aratatlan maradt a tábla egy része vagy egésze. A tarlóhántásokat sem végezték el mindenhol. A késõi kukorica betakarítások és a túlnedvesedett talajok miatt gyakori a búza-búza utáni, illetve kalászos-kalászos utáni vetése.

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr Biomin mikotoxin Mycofix

Nem kimutatott mikotoxinok -avagy mennyire bízzunk a vizsgálati eredményeinkben

Az EU széles ­körû szabályrendszert vezetett be a humán élelmiszerekben és az állati takarmányokban elõforduló aflatoxinokra, ochratoxinra, DON-ra és a fumonizinekre vonatkozóan. Annak ellenére, hogy nagyon sok cég rengeteget költött a kutatásaira, a toxinok elleni védekezés még mindig nehéz feladat. A takarmány- és az élelmiszeripar sebezhetõ maradt a mikotoxinokkal való szennyezõdés problémájában.

Szakfolyóirat > 2011/05 > Pr Kukorica permetezés Bayer

Újabb eredmények a kalászfuzárium elleni védekezésben

A kalászfuzárium-járványok veszélye az elmúlt évek során inkább nõtt, mint csökkent. A 2010-es év az elmúlt évtizedek legsúlyosabb járványát hozta. A fajtastruktúra ebben a tekintetben nem sokat változott, viszont a kukoricabogár miatt a korábbi kukorica monokultúra, vagy inkább a több éven keresztül kukorica kukoricát követõ vetésszerkezet nagyrészt megszûnt, és ma a kukorica még nagyobb arányban elõveteménye a búzának, mint korábban. Ez a probléma most halmozottan jelentkezett, és azokon a táblákon, ahol a táblákra hetekig nem lehetett rámenni, a védekezés elmaradása miatt igen súlyos helyzetek alakultak ki.