MENÜ

Egy jó döntés - Mascar bálázó

Oldalszám: 58
2014.02.05.
Március végén kerestük fel Rappai Attilát a Nedhunfarm Kft. ügyvezetõ tulajdonosát, hogy gazdaságáról, valamint a gazdaságában használt Mascar Corsa 120L típusú fixkamrás körbálázóról kérdezzük.
Kérem, mondjon pár szót a gazdaságáról!
A Nedhunfarm Kft. 1998-tól mûködõ gazdaság a Nógrád megyei Karancsságon. A cégünk fõ tevékenysége a sertéstenyésztés, jelenleg 3000 db-os sertésállománnyal. A közeljövõben a sertéstelepet szeretnénk 6000 férõhelyesre bõvíteni. Növénytermesztést 220 ha-on folytatunk. Kukoricát, búzát és árpát termelünk saját takarmány elõállítása céljából. Amikor lehetõségük van rá, a földterületet is folyamatosan bõvítgetjük.


Mikor és miért választotta a Mascar bálázót, s mi volt döntése alapja?
2010-ben vásároltuk meg a Mascar bálázónkat, eddig egy szezonban használtuk. Elõtte Laverda 12,15-ös körbálázóval, valamint egy Welger kockabálázóval dolgoztunk. A Laverdát a Mascar vásárlásába beszámíttattuk, a Welger még használatban van a Mascar mellett.Más típusokat is végignéztünk, de a Mascar Corsa mûszaki paraméterei, egyszerûsége, valamint rendkívül kedvezõ ár-érték aránya miatt döntöttünk mellette. Természetesen a végsõ döntés elõtt jól körbejártuk a kérdést, beszéltünk Mascar bálázó tulajdonosokkal, személyesen meg is néztük a gépet munka közben. A kollégák tapasztalatai és a látottak alapján hoztuk meg végsõ döntésünket, s vásároltuk meg a Mascar Corsa 120L típusú bálázónkat.

Milyen felszereltségû a bálázó?
A mi gépünk 120x120 cm-es kamraméretû, láncos-görgõs, fix kamrás bálázó, 34 db keresztgörgõvel. A rendfelszedõ munkaszélessége 2 méteres, 2 db gumikerékkel szerelve. Kettõs zsinegkötözés és hálókötözés is van a gépen. A kötözés vezérlése elektromosan történik a traktorfülkébe szerelt monitorral. Amikor a bálakamra megtelik, s elérte az elõre beállított bálatömörséget, hang- és fényjelzés figyelmeztet, hogy el lehet kezdeni a kötözést. Az alapfelszereltségen kívül még bálakidobó van szerelve a gépünkre, mely tapasztalatunk szerint jelentõsen meggyorsítja a bálázást.

Milyen tapasztalatokat szerzett a bálázóval?Mint említettem eddig egy szezonban használtuk a bálázót, összesen mintegy 2000 bálát készítettünk vele. Az idei évben már minimum 3000 db bálát kell készítenie, ami napi szinten nagyjából 300 bálát jelent, mely ha az idõjárás megengedi, akkor tartható.A tapasztalataink jók a bálázóval kapcsolatban, munkájával teljesen meg vagyunk elégedve, azt hozza, amit vártunk. Tetszik a gép egyszerûsége, könnyû kezelhetõsége, megbízhatósága, s könnyû, gyors karbantarthatósága.

Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?Ez az elsõ gépünk, amit a Szegána Kft.-tõl vásároltunk. A kapcsolatunkat jónak, korrektnek mondanám. Mindig a rendelkezésemre álltak, ha kérdésem merült fel. A megbeszélt idõpontokat pontosan tartották, mindig minden a megbeszéltek szerint történt.

Mi a véleménye a szervizrõl?
A szervizzel is meg vagyunk elégedve, habár sokszor még nem találkoztunk. Tulajdonképpen a gép beüzemelésekor kerültünk kapcsolatba, amit korrektül, gyorsan és érthetõen elvégeztek. Ezen kívül egyszer kellett egy hálóvágó pengét cserélni, amit szintén gyorsan megcsináltak. Javításra még nem volt szükség, a bálázónkat minden gond nélkül tudtuk használni.

Kinek ajánlaná a Mascar Corsa bálázót?Minden gazdának tudom ajánlani, mert mûszakilag egy jó kialakítású, egyszerû gép, könnyen kezelhetõ, karbantartható, s nem utolsó sorban árában is megfelelõ.

Vásárolna-e ismét Mascar bálázót?Ha a sertéstelep bõvítési elképzeléseink sikerrel járnak feltétlen szükségünk lesz még egy bálázóra, ami a tapasztalatok alapján ismét egy Mascar bálázó lesz.

Ádám Tamás • területi képviselõ