MENÜ

EURALIS repcék 2011-re - Növelje profitját velünk!

Oldalszám: 16
2014.02.05.
A tavalyi évben a megkésett betakarítások és talajelõkészítések, valamint a késõbbre húzódó vetések hatását idén tavasszal is nyögik még a hazai repceterületek. Nem kisebb súlyú ebben a kritikus helyzetben a belvíznek köszönhetõ veszteség sem, ami további problémákat jelent a repcetermesztõk számára. Valamennyivel jobb kilátásra ad okot az a tény, miszerint a repce értékesítési lehetõségei adottak, így vetése ösztönzõ és jövedelemtermelõ az azzal dolgozó gazdálkodó számára.A 2011-es fajtaválasztásnál már érdemes most figyelni azokra a „sikerre ítéltetett” hibridekre vagy fajtákra, amelyek a határban különösen jól tûrték az idei telet és a tavaszi növényvédelmi munkák végeztével sikeresen startoltak újra. Az EURALIS üzemi tábláiban tapasztaltakról számos esetben pozitív visszajelzéseket kapunk az idei téli és tavaszi viszontagságok ellenére is. Melyek azok a repcék, amik ennyire jól szerepelnek a termelõknél?Az idén hazánkban elismert új hibrid, az ES NATALIE a nagy termõképességû (MgSzH, 2010: 3,15 t/ha, 108,6%), nagy olajtartalmú (MgSzH, 2009: 46,97%) hibridek képviselõje. Rendkívül erõteljesen és korán kezd újraindulni a telet követõen. Korán kezd virágozni, így az egyik legkorábban betakarítható, alacsony pergési hajlamú, alacsonyabb növénymagasságú hibrid. Betegségekkel szemben jól ellenáll.

Másik korai hibridünk az ES NEPTUNE, amelyet 2008-ban ismert el az MgSzH. Fontos elõnyei: a nagyon alacsony pergési hajlam és kiváló termõképesség (MgSzH, 2009: 4,52 t/ha, 104,9%, olajtermés: 46–48% (Euralis kísérletek)). 1000 szem tömege az egyik legmagasabb, míg az 1 növényre jutó termés mennyisége is szintén kiemelkedõ. Jó állóképességû és kényelmesen betakarítható közepes magasságú hibrid. Betegségekkel szemben jól ellenáll, kiemelkedik a Scelortinia-val szembeni ellenállósága.Középérésû, vezetõ hibrid az ES MERCURE, amely a legnagyobb vetésterületen vetett EURALIS repce. Extra magas terméspotenciál, kiváló betegségtolerancia (fõként Sclerotinia-val szemben), tömeges elágazás, nagyobb térállású, de közepes növénymagasságú hibrid. Az egyedi, növényenként mért termésmennyiség igazán kiemelkedõ. Kitûnõ a mûtrágya-hasznosítási képessége.

Másik, elterjedt középérésû hibridrepce az ES ARTIST, amely korai virágzású, nagy termõképességû hibrid. Kiemelkedik a Phoma-val, Sclerotinia-val szembeni ellenállósága, emellett remek állóképessége. Pergési hajlama, erukasav és glüközinolát tartalma alacsony.

Fajtarepce az ES ASTRID, amely hazai elismerést szerzett (2004), középérésû anyag. A késeibb fajtákhoz képest termõképessége felveszi a versenyt (MgSzH, 2009: 4,3 t/ha), sõt némely termõhelyen igen nagy különbséggel veri azokat. Szárszilárdsága kiváló, emellett alacsonyabb növény (140–150 cm), így rendkívül könnyû betakarítani. Alacsony a pergési hajlama. Phoma-val és a Scelerotinia-val szemben jól ellenáll. A legnagyobb vetésterületen vetett EURALIS fajtarepce.

Az elmúlt évben több, mint 60 helyen került beállításra bemutató vagy üzemi kísérlet. A következõ idõszak szakmai rendezvényein az elõbb felvonultatott, de az itt nem említett újdonságokkal is találkozhatnak majd meghívott vendégeink. Kérjük, kísérjék figyelemmel híreinket és keressék az EURALIS nevével fémjelzett legjobb francia genetikát felvonultató repcéket a 2011-es szezonban.

EURALIS Vetõmag Kft. • 1118 Budapest, Rétköz u. 5.

Tel.: 06-1/883-8884 • Fax: 06-1/883-8885

„EURALIS – Növeljük bizalmát!”

www.euralis.hu