MENÜ

Fennakadások a 2011-es kukorica vetõmag ellátásban?!

Oldalszám: 17
2014.02.05.
A tavaszi szántóföldi növények vetésének végéhez közeledve szeretnénk áttekinteni, mik voltak az idei év sajátosságai. Ezért megkértük Balogh Rudolfot, Zala megye egyik vezetõ növénytermesztési integrátorának, a Baki Agrocentrum Kft.-nek az ügyvezetõjét, hogy összegezze az idei szezont.Hogy indult az idei év az agráriumban?
A 2010-es õsz nem kedvezett a növénytermesztési munkáknak és ez rányomta bélyegét az idei évkezdésre is. Az õszi gabona és repce vetése késett a csapadékos idõjárás miatt, és ezért fejletlen állományokkal indultunk a télbe. A szélsõséges téli hõmérsékletingadozások sem voltak optimálisak a vetéseknek, ezért sok termelõ tavasszal a repcevetések kitárcsázására és azok más növénnyel való helyettesítésére kényszerült. A tavaszi gabonák, a napraforgó és a kukorica vetése lényegében már lezajlott, annak ellenére, hogy a kora tavaszi idõjárás nem kedvezett a vetés-elõkészítési munkáknak, ráadásul a kukorica vetõmag ellátásban folyamatos fennakadásokkal szembesültek az integrátorok és a gazdálkodók.Melyek voltak ezek a fennakadások, problémák?A korábbi években a 200-300 zsák feletti rendeléseket a fajtatulajdonosok közvetlenül a termelõkhöz kiszállították, de az idei évben ennek szervezési és szállítási költségeit a forgalmazókra hárították. Ráadásul az integrátorok raktáraiba sem érkeztek meg a megfelelõ idõben, mennyiségben, és fajtaösszetételben a vetõmagok. Mindemellett – fõleg a speciálisan csávázott vetõmagok esetében – a problémák még hatványozottabban jelentkeztek. A szállítási csúszások egyes termelõknél sajnálatos módon már a vetés megkezdését akadályozták, és elõfordult az is, hogy az alaprendelés módosítására volt szükség. Tetézte a problémákat, hogy nem tudták elõre jelezni a vetõmag elõállítók a szállítási idõpontokat, ezáltal az árubeérkezés és -kiszállítás idejét csak egy nappal lehetett elõre kalkulálni, és sok esetben a szállításokkal kapcsolatos elõzetes tájékoztatás sem volt pontos.Az ebbõl fakadó kapkodás sajnos házon belül is okozott hibákat, amiket igyekeztünk azonnal javítani, hogy a kényelmetlenségen túl ne okozzunk fennakadásokat termelõinknek. A szállítási csúszások kiküszöbölésében a fajtatulajdonosok területi képviselõi is igyekeztek besegíteni az egyedi szállítási megoldásokkal.
Miként tudta a Baki Agrocentrum ezeket a problémákat kezelni?
Elsõsorban fokozott rugalmassággal. A több szállítás nagyobb fuvarkapacitás-lekötést igényelt, hiszen egy termelõhöz többször kellett szállítást szervezni, ezért 2-3 plusz fuvareszközt is bérbe kellett venni. Emellett a hétköznapi ügyfélfogadást és hétvégi ügyeletet is meghosszabbítottuk. Nagy segítséget jelentett a februárban leadott termelõi rendelések, valamint a megérkezett vetõmagok kora márciusi lefogadása és átvétele a termelõk részérõl. A szokásostól eltérõen a beszállítókkal és fajtatulajdonosokkal napi többszöri konzultációt folytattunk, és amennyiben partnereink kérték, közvetlenül a szántóföldre, a vetõgéphez szállítottuk ki a vetõmagot.

A késedelmes teljesítésekbõl adódó pluszköltségeket cégünk magára vállalta, melyet azonban a fajtatulajdonos cégeknek kellene kompenzálnia.Igyekeztünk úgy alakítani a mûködésünket, hogy a partnereink minél kevesebbet érezzenek a szállítási fennakadások okozta problémákból, és bízunk benne, hogy ez nagyobb részt sikerült is!

Mit tud tenni a Baki Agrocentrumannak érdekében, hogy ezek a problémák elkerülhetõek legyenek a jövõben?Mindenekelõtt javasoljuk termelõinknek, hogy a következõ szezonban korábban adják le rendeléseiket, és a megérkezett vetõmagokat mielõbb fogadják le telephelyükre, ezzel elõsegítve a vetés idõben történõ elkezdését.Továbbá az input anyagok – mûtrágya, vetõmag, növényvédõ szer – tavaszi felhasználását követõen konzultálunk termelõ partnereinkkel, összegezzük tapasztalatainkat és a gazdálkodók igényeinek figyelembevételével javaslatokat teszünk a beszállítók és fajtatulajdonosok felé a felmerült problémák okainak megszüntetésére. Célunk nem más, mint hogy a következõ szezonban minél zökkenõmentesebben tudjuk ügyfeleink vetõmag ellátását biztosítani.