MENÜ

Már ismerjük és használjuk! Lombtrágya Spanyolországból

Oldalszám: 9
2014.02.05.
A SERGOMIL-L 60 lombtrágya, növénykondicionáló és biostimulátor néhány éve jelent meg a magyar piacon, és azóta kedvelt és ismert lett a felhasználók körében. A SERGOMIL-L 60 gyártója a spanyol székhelyû SERVALESA folyamatos fejlesztési vizsgálatokat folytat és bõvíti a termékkel kapcsolatos kertészeti és szántóföldi ismereteket.


A SERGOMIL-L 60 kondicionáló réz hatóanyaga komplex monoglükóz molekula formában van jelen a termékben. Tény, hogy a SERGOMIL-L 60 hatóanyag-tartalma 5% réz, ami alacsonyabb, mint a hagyományos, növényvédelemben alkalmazott 20% – 50% – 70% Cu2+ formájú rézoxiklorid, rézhidroxid vagy rézszulfát hatóanyagú termékeké, azonban a SERGOMIL-L 60 különös elõnye a gyors felszívódó tulajdonsága. A benne lévõ réz a speciális komplex molekulaformának köszönhetõen (monoglukonát és galakturonát) szinte azonnal bejut a növényekbe és kiválóan szállítódik a növényi nedvekkel a sejtekhez. A speciális cukormolekulának köszönhetõen a permetezéssel, a csepegtetõ öntözéssel, vagy bemártásos kezeléssel a teljes rézmennyiség hasznosulásra kerül. Spanyolországban korlátozást vezettek be a hektáronként kijuttatott réz mennyiségére vonatkozóan. A korábban engedélyezett 20 ppm réztartalmat 5 ppm-re csökkentették a szabadföldi zöldség esetében. A korlátozás oka volt az is, hogy az olajfa ültetvényekben a talajban felhalmozódott réztartalom erõs emelkedést mutatott.


A SERGOMIL-L 60 használatának az is az elõnye, hogy vele sokkal kevesebb rezet juttatunk ki adott területre, így sokkal kisebb a rézterhelés. Rézszulfát esetében 7,3-szer, a rézoxid esetében 5-ször, a rézhidroxid esetében 4-szer, a rézoxiklorid esetében 3,5-ször nagyobb a rézterhelés hektáronként, mint a SERGOMIL-L 60 alkalmazásakor.


Bizonyított, hogy a SERGOMIL-L 60 növeli a növény biológiai aktivitását, és az immunrendszer erõsítésével fokozza a betegségekkel szembeni ellenállóságot.Kísérletesen igazoltuk, hogy a burgonya és a szõlõ peronoszpóra esetében a SERGOMIL-L 60 és a gombaölõszer együttes, tankkeverékben történõ alkalmazása mellett kisebb volt a fertõzés mértéke, mint ha csak a gombaölõ szert alkalmaztuk.A SERGOMIL-L 60 kiváló lehetõséget nyújt az organikus (bio) termesztésbe bekapcsolódott gazdálkodók számára is.Igazolhatóan jók az eredmények kalászosok esetében a Puccinia spp., Septoria spp. elleni védekezésben, az árpa Helminthosporium spp. és a Rynchosporium elleni védekezésében a SERGOMIL-L 60 és a FOSFONIN FLOW együttes alkalmazásakor. (A FOSFONIN FLOW szintén a SEVALESA terméke.)

Olyan gombafertõzések esetén, mint pl. kalászosokban a rozsdafertõzés, vagy zöldségekben a Botrytis vagy az Alternaria fertõzés, melyek ellen speciális készítményekkel védekezünk, a SERGOMIL-L 60 jól kiegészíti a kezelést és segíti a növény immunválaszát, fokozza ellenállóképességét. Így van ez például a tiofanát-methyl tartalmú gombaölõszerek esetében is.