MENÜ

Most biztos, hogy kétszer szükséges!

Oldalszám: 31
2014.02.05.
A 2010-es év rendkívüli csapadékos idõjárása a kalászos gabona termesztõknek számos problémát okozott. A korai lombvédelem végrehajtásának kivételével a késõbbieket csak nagy nehézségek árán, késve és nem biztos, hogy megfelelõ agrotechnikával hajtották végre a termelõk. A folyamatos esõk miatt a kalászvédelemre a helyzet tovább súlyosbodott. A repülõgépes permetezések hatékonysága messze elmaradt az elvártól. Ez régen látott mértékû fertõzésekben (fuzárium, rozsda) jelentkezett. A belvizek miatt, sok helyen aratatlan maradt a tábla egy része vagy egésze. A tarlóhántásokat sem végezték el mindenhol. A késõi kukorica betakarítások és a túlnedvesedett talajok miatt gyakori a búza-búza utáni, illetve kalászos-kalászos utáni vetése.
Ha ezeket a körülményeket végiggondoljuk, és még hozzátesszük, hogy a talajban lévõ rengeteg víztõl a kalászosok szövetei fellazulnak, betegségekre fogékonyabbak lesznek, valamint a dúsabb növényzetben a mikroklíma szintén kedvez a gombáknak, a 2011-es év bizonyosan a két fungicides kezelés éve lesz.
Védekezés nélkül a lisztharmat 20–30%-os, a rozsdabetegségek akár 50–60%-os termésveszteséget okozhatnak. A foltbetegségeknél (pirenofóra és szeptória) és a fuzáriózisnál a veszteség mértéke 10–30% közötti.Mivel ezek a betegségek általában két eltérõ idõpontban fertõznek, ezért két védekezés szükséges. Ha csak egy védekezést hajtunk végre, akkor egyes betegségek ellen késõn, míg mások ellen túl korán védekezünk és ez mindenféleképp a hatékonyság rovására megy. Ha nincs egészséges lombozat, akkor a szemek nem telnek ki megfelelõen. Ha a kalász egészsége sérül, akkor mennyiségi és minõségi kárt fogunk elszenvedi.A más-más idõszakban végzett kezelésekhez, az eltérõ követelményeknek megfelelõ gabona gombaölõ szert kell választanunk.

A lombvédelemhez (szárba indulás és 2–3 nóduszos állapot között) olyan fungicidet kell használnunk, amely:
- az ilyenkor elõforduló minden betegség ellen hatékony,

- egyenletesen oszlik el a növényen, védtelen felületet nem hagy,

- gyorsan felszívódik, hirtelen támadó zápor nem mossa le,

- kombinálható a gyomirtó szerekkel (pl.: Harmony FULL, szárszilárdítóval (Stabilan®),

- kiválóan keverhetõ lombtrágyákkal (Wuxál® Réz Max, Jello™ Cereal, Agriplant® Kalászos).
Ezeket a feltételeket tökéletesen kielégíti az Eminent® (125 g/l vízben oldott tetrakonazol) vagy Juwel® TT (83 g/l epoxikonazol + 317 g/l fenpropimorf + 83 g/l krezoxim-metil) kalászos gombaölõ szer.

A kalászvédelemhez (kalászhányásra, virágzás kezdetére idõzítsük) olyan fungicidet kell használnunk, amely:- kiemelten hatékony csapadékos idõben a kalászfuzárium ellen, míg szárazabb idõszakban a rozsdák ellen, és természetesen a többi ilyenkor elõforduló betegséget is tudja,

- gyorsan felszívódik, hirtelen támadó zápor nem mossa le,

- a lepermetezett részeken (kalász és zászlóslevél) egyenletesen eloszlik és kiválóan tapad,

- kombinálható a rovarölõ szerekkel (Fury® 10 EC, Talstar® 10 EC),

- keverhetõ lombtrágyákkal (Jello™ Cereal, Wuxal® Grano).
E követelményeknek megfelel a fuzárium specialista Fezan® 250 EW (250 g/l tebukonazol) és a Juwel TT gabona fungicid.

A Juwel® TT használatát ott javasoljuk, ahol magas tápanyagszintekkel és bõséges vízellátással termesztik a kalászosokat. Itt tudjuk igazán kihasználni a „zöldítõ”, tenyészidõ hosszabbító hatását. A Juwel® kimagaslóan tudja a rozsdaféléket, valamint az árpabetegségeket.

Az Eminent® 125 SL és a Fezan® 250 EW valódi ikerpárban Eminent-TEBU néven is megvásárolható árkedvezménnyel. A két készítménnyel a kalászosok teljes lombvédelmi programja megvalósítható.

A felhasználás során feltétlenül tartsuk szem elõtt, hogy a kórokozók eltérõ idõjárási körülmények között, ennek megfelelõen eltérõ idõben fertõznek. A különbözõ kalászos gabona fajták betegség-ellenálló képessége nagymértékben befolyásolja a védekezések számát és azok idõzítését. Lehetõleg mindig preventíven, legkésõbb az elsõ tünetek megjelenésekor védekezzünk.

Vig József • Kwizda Agro