MENÜ

Optim 700 MC Plus - Szilárdság és megmunkálhatóság kombinációja

Oldalszám: 55
2014.02.05.
A Ruukki Optim 700 MC Plus jelentõsen meghaladja az ultra-nagy ­szilárdságú szerkezeti acélok iránt támasztott standard követelményeket. A hidegen is megmunkálható acéltípus tulajdonságait fokozza a Ruukki Dead Flat különleges utóhengerlési eljárása.


Egyre több gyártó alkalmaz nagy ­szilárdságú acélokat a gépgyártásban, amelyek speciális tulajdonságaik révén komoly mûszaki elõrelépést jelentenek a tervezõmérnökök számára. Ezek az acélok egyszerre rendelkeznek nagy szilárdsággal és jó kopásállósággal, amely tulajdonságok magas felületi minõséggel, megmunkálhatósággal és mérettûréssel kombinálva számtalan elõnyt garantálnak az alkalmazásuk során. Az ilyen, különleges minõségû acélok jellemzõ felhasználási területe a gépgyártás.

Az Optim 700 MC Plus típusú acél nem csak rendkívüli ütõmunka-értékkel bír, de a szûk hajlítási rádiusz lehetõvé teszi a tökéletesebb formatervezést, így az egyes alkatrészeket nem kell hegeszteni, elég csak hajlítással legyártani.Az új acéltípus használatával az emelõ berendezések, rakodóeszközök nagyobb teljesítõképességet érnek el, míg az anyag könnyû hajlíthatóságát a teherautók és mozgató berendezések szerkezetépítésénél lehet hasznosítani. Az Optim 700 MC Plus ugyanakkor alkalmas anyagkezelõ-, földmunka-, bánya- és hulladékkezelõ berendezések gyártásához is.


Sima és feszültségmentes lemezek Dead Flat eljárással


A már említett utóhengerlési, ún. Dead Flat eljárás új lehetõséget teremtett a különleges minõségû, melegen hengerelt acélfajták, így az Optim 700 MC Plus acéllemezek gyártásában is.A Dead Flat eljárás során a lemezeket keresztmetszet csökkenés közben hidegalakítják, amely plasztikus, maradó alakváltozást okoz. A hengerlés folyamán végbemegy a feszültségmentesítés is, így a lemezek síkfekvése kitûnõvé válik, amely lehetõvé teszi, hogy a hegesztés okozta vetemedéseket, elhúzódásokat könnyebben kezeljék és az ismételt hajlítások is eredményesebbek lesznek.A termékek vágás után is megtartják síkfekvésüket, így a következõ munkafázis elõtt nem szükséges az anyagot egyengetni. A Dead Flat eljárás csökkenti a felületi érdességet, ezáltal a lemezeknek jobb felületminõséget ad. Ennek köszönhetõen a sima és feszültségmentes lemezek a feldolgozásukhoz szükséges átfutási idõt nagymértékben csökkentik.
A mezõgazdasági és kertészeti gépeket gyártó lengyel Unia Group ekéit is a Ruukki Optim termékcsalád elemeivel gyártják, hiszen az ekevas rendkívüli kopási igénybevételnek van kitéve, különösen köves talajon.

Az új szerkezeti acél segítségével a gépgyártást hatékonyabbá lehet tenni, felhasználásával még nagyobb teherbírásúvá válhatnak a gépek, hiszen a kisebb súly, a nagyobb terhelhetõség és a kopásállóság a végtermék nagyobb teljesítményében és hosszabb élettartamában is megmutatkozik, amely egyben pénzmegtakarítási lehetõséget is jelent.
További információ a termékekkel és szolgáltatással kapcsolatban a www.ruukki.com/hu oldalon olvasható.