MENÜ

Technológiai összefüggésekre keresik a választ az Innovációs Centrumokban

Oldalszám: 19
2014.02.05.
Míg a tavalyi évben a vetésidõ, a tõszám- és a mûtrágya-kísérletek voltak a DEKALB Innovációs Centrumok kiemelt kérdései, addig idén a technológiai elemek kombinációja kerül kihangsúlyozásra. Ha a gazda úgy dönt, hogy emeli a tõszámot, – amitõl termésnövekedést vár el –, egyértelmû, hogy a mûtrágyadózisokat is emelnie kell, de nem mindegy, hogy milyen mértékben teszi ezt.
A korai vetés esetében kiemelkedõen fontos, hogy a különbözõ startermûtrágya- dózisok hogyan hatnak a kukorica korai fejlõdésére, ezáltal a termésmennyiségre és minõségre. Az optimális tõszám és a mûtrágyadózis kapcsolata, valamint a vetésidõ és a mûtrágya-kijuttatás összefüggése sok megválaszolandó szakmai kérdést rejt magában. Ezekre a kérdésekre kaphatjuk meg a választ idén a DEKALB Innovációs Centrumokban Bólyban, Enyingen, Dombegyházon és Biharkeresztesen.Az országban idén is sok helyen a kukorica után kerül újra kukorica, ebben az esetben a legfontosabb növény- egészségügyi probléma a károsítók kérdése. A kukoricabogár kártétele már a második éves kukoricatáblán is komoly károkat okozhat. Idén olyan kísérletekrõl is beszámolhatunk az Innovációs Centrumokban, melyek ennek a problémának a kezelését vizsgálják és hatékony megoldásokat kínálhatnak a gazdáknak. A gyártó vállalatok közremûködése által két jól ismert márkával, a Cruiser-rel és a Poncho-val állították be a csávázószeres kísérleteket.


Az Agro Napló a Dekalb Innovációs Centrum dél-dunántúli helyszínére, Bólyba látogatott el, ahol április 29–30-án vetették el a kukoricát. Munkatársunk Kökény Benõvel, a Monsanto Hungária Kft. kukorica marketing menedzserével beszélgetett:Az elmúlt évek Dekalb portfólió megújítása után jelentõs lett az újabb nemesítésû hibridek aránya. Ezek az újgenerációs hibridek a kísérleti helyek 60–80%-ban legyõzték a régebbi hibrideket. Az aszálylovagot, vagyis a DKC 4795-t és az Eminenst, vagyis a DKC 4590-et az elmúlt évek sikeres kísérletei alapján kitüntetett figyelem övezte és nagyarányban választották õket a termelõk. A korai éréscsoportba tartozó DKC 3705, amely a „Rajt-cél gyõzelem” szlogenre hallgat, szintén kiváló eladási statisztikát mutatott az idén.Az Innovációs Centrumokban idén is bemutatkoznak a legújabb hibridek, ezekrõl a késõbbiekben olvashatnak az Agro Napló hasábjain.


Az Innovációs Centrumok nagy részén a Timac Agro új startertrágyája az EUROFERTIL+ 38 NP kerül kijuttatásra. Az új startertrágya egy emelt foszfortartalmú mûtrágya, illetve a kukorica cinkigényének fedezésére a terméket magas cinktartalommal állítják elõ. A termék tartalmazza továbbá a szilárd startertrágyáikra jellemzõ PHYSIO + elnevezésû biostimulátort, amely jelentõs segítséget nyújt a növény fejlõdésének kezdetén, fokozva a gyökérnövekedést, tápanyag felvételt és a növény kondícióját, ezzel egy nagyobb ellenállóság és egy korai megerõsödés érhetõ el a kukoricánál, biztosítva a kirobbanó startot.


A vetéshez szükséges
technikai hátteret erõgépes oldalról az AustroDiesel biztosítja a Massey Ferguson traktorokkal. Bólyban a vetõgépet egy MF 5475-ös traktor húzta.Az MF 5475 6 hengeres AGCO SISU DIESEL motorja maximális 156 LE-t és 650 Nm forgatónyomatékot biztosít, amely garantálja az erõteljes munkavégzést.Az alacsony, 1400 ford./percen leadott maximális nyomaték pedig a teljesítmény mellett a csökkent üzemanyag-fogyasztásról gondoskodik. Mint minden más MF modell, az MF 5475 is Power Control irányváltó karral van ellátva, amellyel nemcsak az elõre/hátramenetet lehet váltani, hanem a fokozatokat is. Ezzel a traktor gyakorlatilag bal kézzel, kuplung használata nélkül tud sebességet váltani még szántóföldön is. A kar a kormány bal oldalán helyezkedik el, így a jobb kéz teljesen szabadon marad a munkagépek üzemeltetéséhez. Figyelemre méltó a traktor hosszú tengelytávja (2830 mm) illetve robosztussága.


Az Amazonen Werke Kft.
valamennyi helyszínen a mûtrágyaszóróval és mikrogranulátum szóróval felszerelt Amazone ED 452-K szemenkénti vetõgéppel járul hozzá az innovációs kísérletek sikeréhez. Az Amazone vetõgép jellegzetessége, hogy nagyon alacsonyról ejti a vetõmagot, mintegy 14 cm magasságból.A mag ezáltal kevés mozgásenergiát tud gyûjteni, kevésbé gurul, vagy pattog el a magárokban, ami nagyobb vetési sebesség mellett is nagy pontosságú tõtávolságot eredményez.