MENÜ

SIMBA SL - A vezéroroszlán

Oldalszám: 44
2014.02.05.

Igen gyorsan szerzett hírnevet magának a Simba SL kultivátora, a csökkentett menetszámú talajmûvelés kiváló gépe. Elismerését annak köszönheti, hogy képes egy menetben folyamatosan porhanyós és sima magágyat készíteni, ugyanakkor mélyen lazítani a talajt.

 

 
A SIMBA számos felhasználónak nemcsak a magágy-elõkészítés megfelelõ idõben történõ és költséghatékony elvégzésében segített, de megkönnyítette a magok kikelését is – összehasonlítva a több menetben történõ mûvelést igénylõ rendszerek adataival.Márpedig a tavalyi idõjárási feltételek között a szántóföldi munkák során az egymenetes talajmûvelésen gyakran az is múlott, hogy egyáltalán el tudták-e végezni a vetést õsszel a gazdák, vagy kénytelenek voltak azt idén tavaszra halasztani.Az SL típusú kultivátor felépítése a Simba hírnevét kiválóan megalapozó termékeken alapul: a Solo és X-Press szériák jól bevált részegységeit kombinálja, illetve ezeket néhány újszerû elgondolással integrálja – beleértve az alkatrész minõséget, a dizájnt és a felépítést. Elõdeihez hasonlóan az SL egyaránt „otthon van” az elsõdleges talajmûvelõ gépként való alkalmazásban, a forgatás nélküli talajmûvelõ rendszerekben, valamint a szántás elmunkálásban.A felhasználók dicsérik a gép rugalmas beállítási lehetõségeit – mindkét tárcsasor és mindkét lazítókés sor nagyobb munkamélysége egyaránt, egymástól függetlenül szabályozható: ez lehetõvé teszi a gép pozicionálását az eltérõ szántóföldi körülményeknek megfelelõen. Vagyis nincs olyan talajfelszín, amellyel az SL ne tudna megbirkózni. A hátsó, DD gyûrûs tömörítõ henger kiváló talajelmunkáló képességet biztosít, így egyenletes és tömör talajfelszínt hagy maga után. 

 


 

Az SL a legalaposabban megtervezett és tesztelt kultivátor, amit a brit talajmûvelõ gépgyártó valaha is a piacra bocsátott. A Simba cég úgynevezett végeselem analízist és nyúlásmérõs teszteket alkalmazott annak ellenõrzésére, hogy minden alkatrész és részegység szilárdsága, valamint a várható élettartama megfelelõ-e. Ennek eredménye szerint az SL nem csak a munkájában, de szerkezeti kialakításában is tökéletes. Tehát az SL valódi nagy teljesítményû, robosztus és megbízható gép lett, amely azonban alacsony karbantartási igényû, de nehéz körülmények között is kiválóan használható.
A felhasználói költségek csökkentését szolgálja, hogy ezzel a géppel más gépeknél kevesebb menetben lehet magágyat készíteni. Az SL-lel dolgozó gazdáknak lehetõségük volt a magágy-elõkészítést gyorsabban végrehajtani tavaly õsszel – méghozzá olyan körülmények között, ahol számos más gyártmányú géppel nem lehetett rámenni sem a földekre. Ez a gép azonban képes alkalmazkodni mind a talaj, mind pedig az idõjárás feltételeihez.

A vetési költségek csökkentéséhez hozzájárult az erre a célra kialakított, vázra szerelhetõ repcevetõ berendezés (OSR), valamint a növények által igényelt porhanyós, egyenletes felületû magágyat készítõ tárcsák is. A nagyobb munkamélységben haladó altalajlazító kapák kiváló munkát végeznek, ami elõsegíti a fõgyökérzet gyors és egyenletes fejlõdését. A felhasználók egyöntetû véleménye szerint a gép mélyebben dolgozó kapái a nélkül végzik el a lazítást, hogy a talaj alsóbb rétegeit felkevernék.Fõbb mûszaki paraméterek:- tárcsa átmérõ 510 mm (600 mm az SL 700 esetén),

- tárcsaosztás (nettó) 125 mm,

- kések munkamélysége 150–250 mm,

- ST késtípus – Simba rugófeszítéses vagy talajfelszín-kímélõ kések,

- DD könnyû hátsó henger – 600 mm átmérõ (700 mm az SL 700 esetén),

- szállítási szélesség 2,7 m (3 m az SL 700 esetén).