MENÜ

DuPont - Pioneer Juniális: Fókuszban a napraforgó és a repce

Oldalszám: 22
2014.02.05.

Kétsoprony, Debrecen és Dalmand adott otthont az immár kilencedik alkalommal megrendezett DuPont – Pioneer Juniálisnak. Dalmandon járt az Agro Napló tudósítója, ahol az esõfelhõk körgyûrûjében még sikerült szárazon maradva a kísérleti parcellákat szemügyre venni.

 

 

 


 

Az utóbbi évtizedben felfutott hazai napraforgó termesztés egyik élenjáró nemesítõje és forgalmazója a Pioneer. A cég nagy hangsúlyt fektet az Express-toleráns hibridek nemesítésére és fejlesztésére. Elsõként, 2006-ban az E82 Express-toleráns napraforgó került bevezetésre a magyar és kelet-európai piacra, akkoriban mintegy 100 000 hektáron elvetve. Az utóbbi évekig ez a szám kelet-európai méretekben 850 000 hektárra duzzadt. Hazánkban az E82 napraforgó térhódítását követõen 2010-ben a PR64H42 Express-toleráns és magas olajsav tartalmú napraforgót vezették be a termelõk nagy megelégedésére.

 


 A 2011-2012-es évtõl ez a kör újabb három fajtával bõvül majd, amellyel egyidejûleg új nevezéktant is bevezet a Pioneer. A P betû a Pioneert jelzi, a 6-os szám a napraforgót jelöli, a 3-as, vagy 4-es szám a tenyészidõt, az utolsó négy karakter pedig arra szolgál, hogy az adott fajta hasznosítási iránya, valamint a technológiája beazonosítható legyen. Az utolsó négy karakter elsõ betûje három féle lehet: Az L betû a linolsavas napraforgót, a H betû a magas olajsavas napraforgót, a B betû a madáreleség napraforgót jelenti. A második karakter a hasznosítási irányt fémjelzi, vagyis az E az „Express-toleráns”, az L, vagy a H betû esetén a hagyományos gyomirtású linolsavas, vagy olajsavas napraforgóról beszélünk. Ebbõl a körbõl a P63LE13 és az P64LE25 napraforgót vezeti be a Pioneer, melyek a kísérleti rendszerekben kiválóan szerepeltek, az eddigi E82-es standard fajtát mind termõképességben, mind olajtartalomban meghaladták.

 


Az Alert Sun kiváló hatékonyságú a vegetációs idõszak

második felében kárt okozó gombabetegségek ellen is

 A napraforgót tárgyalva nem mehettünk el a napraforgó gombaölõ védekezést bemutató parcella mellett úgy, hogy néhány gondolatot ne szóljunk róla. Kiemelkedõ szerepe van a preventív védekezésnek a tetemes terméskiesést okozó tányérbetegségek megelõzésében. Ezt biztosítja a DuPont Alert Sun gombaölõ szer csomagja, melyben már három hatóanyag hosszan és még hatékonyabban védi meg a napraforgót a korai szár- és levélbetegségek, a szklerotínia és botritisz fertõzések, tehát a vegetációs idõszak második felében kárt okozó gombabetegségek ellen, valamint az alkalmazás függvényében a tányérbetegségek ellen is hatékony. A gombaölõ szer csomag megfelelõ alkalmazása terméstöbbletet hoz, ezáltal nagyobb jövedelmezõséget eredményez. (Lásd a táblázatot.)

 


 

 Repce újdonságokKöztudott, hogy a Pioneer 2006 óta van jelen a repcéivel, ez alatt az idõ alatt a hibrid repce piacot alapul véve 25%-os piaci részesedéssel büszkélkedhet.Az idei õsztõl három termékkörben tudják majd a termelõket kiszolgálni, ezek a Maximus® hibridrepcék, a hagyományos hibridrepcék és az idei évtõl elõször Magyarországon a Pioneer hibridrepcékkel bevezetésre kerülõ Clearfield® technológia is képviselteti magát. Több év gyakorlata is azt mutatja, hogy a hibridek termõképességben 6-10%-os terméselõnyt képviselnek a fajtákkal szemben.A Maximus® hibridrepcék a magas termõképesség eléréséhez szükséges több tulajdonságot is magukban hordoznak, mint például a széles vetési optimum, mely azt jelenti, hogy nem hajlamosak a korai növekedésre. Elõnyük a kiváló télállóság, a rendkívüli állóképesség miatt megdõlésre egyáltalán nem hajlamosak. A féltörpeség elõnyt jelent a növényvédelmi munkák során is, hiszen a kezeléseket egyszerûbb és könnyebb elvégezni az alacsonyabb növényállományban. További elõny, hogy a betakarítási munkálatok során kisebb a pergésbõl eredõ termésveszteség, egyenletesebb a becõk érése.

 


Lenkainé Baráth Zsuzsanna agronómus ismerteti a repcehibrideket

 

A Maximus® termékkörben 3 hibridet ajánlanak:- A D01-et, mely a legrégebbi piacon lévõ Maximus® hibrid, magas termõképességével és kiváló ár/érték arányával vált közkedveltté.- A D03 hibridet, mely etalon a termékkörben, stabil termõképességével kihagyhatatlan a vetésszerkezetbõl.- A D06-ot, mely a legnagyobb termõképességével idén a legígéretesebb korán vethetõ és aratható hibrid lehet.

 Clearfield technológiaA Pioeneer 2011-ben elsõként vezet be Európában gyomirtószer-toleráns repcehibridet, mégpedig Magyarországon, megoldást kínálva a problémát okozó repcegyomok távoltartására. A Clearfield®-technológia sikerének kulcsa a gondosan szelektált, imidazolinon-rezisztens hibrid fajták és az imidazolinon hatóanyagcsoportba tartozó gyomirtó szerek párosítása. Mind a Maximus®, mind a hagyományos termékkörben van egy hibrid, amely alkalmas a Clearfield®-technológia alkalmazására.

 

KÉPGALÉRIA