MENÜ

HORSCH program Csehországban

Oldalszám: 41
2014.02.04.

Június elején kétnapos szakmai programot szervezett partnerei részére az Axiál Kft. és a HORSCH a csehországi Bukovinába. A vállalat mintagazdaságában tett látogatáson meghívottként részt vett az Agro Napló is – így elsõ kézbõl tájékoztatjuk olvasóinkat az eseményrõl.

 

 

A szervezõk azzal a szándékkal és céllal hívták meg partnereiket a Horsch család 2900 hektáros kísérleti- és fejlesztõtelepére, hogy a vendégeik a prototípustól a szériagyártásig vezetõ út minden részletébe bepillantást nyerhessenek, egyúttal képet kaphassanak a cseh gazdálkodók mindennapjairól.

 


 A gyors léptekben haladó szerkezeti változás a mezõgazdaságot is érinti, és új feladatok elé állítja a mezõgazdasági technikát is – ahol elvárás a mûveletek optimalizálása a talajmûvelés-, a vetéstechnika és az aratás terén. De ugyancsak meg kell felelni a költségek csökkentésére és az egy idõben történõ termésnövekedésre irányuló igényeknek, a minõségjavítás megtartása mellett. A cég eladásai kedvezõen alakulnak. Céljuk a legjobb évük (2008) értékesítési szintjének elérése volt, amit az elsõ félévben már teljesítettek is. Egyes géptípusoknál már nem tudják teljesen kielégíteni a piaci igényeket, mert a gyártási kapacitás csúcson van. Az elmúlt két évtizedben a HORSCH mint fejlesztõ és iránymutató vált a talajmûvelés és vetéstechnika terén Európa egyik vezetõ gyártójává. A gyakorlatból adaptált innovatív ötletek, és a szántás nélküli talajmûvelés terén szerzett harminc éves tapasztalatuk alapján valósulnak meg a komplett technológiáik és a nagy értékû gépeik, amelyek közös jellemzõi minõségük, robosztus felépítésük és hosszú élettartamuk.A gyár képviseletében Christian Wolf marketingkoordinátor, és Szász Zoltán a Horsch magyarországi termékfelelõse, a vendégek köszöntését követõen szakmai tájékoztatást tartott – a szántóföldi bemutatón pedig a Magyarországon is jól bevált, sikeresen dolgozó gépeket és az újdonságokat mutatták be. A mûvelõ eszközök sorában munka közben láthatták a résztvevõk az intenzív talajmûvelés eszközeit, amelyekre néhány jellemzõjükkel hívjuk fel olvasóink figyelmét. A különbözõ modellek speciálisan alkalmazhatók az igények szerint.

 


 A TIGER AS az eke leleményes kiváltása, minden talajtípuson használható, talajkímélõ lazítása 35 cm mûvelési mélységig terjed. Nagy mennyiségû szalma és szármaradványok homogén bekeverése, a talajmegmunkálás és magágy-elõkészítés egy munkamenetben történik.A TIGER LT kompakt, csekély vonóerõ igénnyel, amely a laza és közepesen kötött talajokon állja meg a helyét. Nagy mennyiségû szalma és szármaradványok homogén bekeverése, csökkentett vonóerõ igény, sokoldalúan alkalmazható nehézkultivátor jellemzi.A TIGER MT a legjobb munkaminõség a kukoricatarlón – minden talajtípuson használható szemes kukorica, megdõlt állomány, köztes termények után, füves és nem mûvelt területek feltörésére, növényi maradványok megbízható aprítására, valamint mély talajlazításra 35 cm munkamélységig, és intenzív porhanyításra nehéz talajokon.Az új TERRANO FM kultivátor a középen elhelyezkedõ szállítószerkezetnek köszönhetõen rendkívül fordulékony közúton és szántóföldön egyaránt. Intenzív talajforgatás jellemzi, ugyanakkor a nagy áteresztõképességével dugulásmentes munkát biztosít nagy mennyiségû tarló szármaradvány esetén is. A gép második generációs TerraGrip késbiztosítással ellátott, a jól bevált MulchMix kapa pedig gondoskodik alacsony vonóerõ igény esetén is a kiemelkedõ keverõhatásról.

 


Új Terrano 6 FM kultivátor

 A TERRANO FX univerzális kultivátortechnika meggyõzõ munkaminõséggel, amelyet különbözõ kapákkal lehet szerelni, így a sekély teljes felületû tarlómûveléshez, illetve az intenzív lazításhoz és a szármaradványok bekeveréséhez alkalmazható 5-tõl 30 cm-es mélységig. Kiváló egyengetés és mélyreható visszatömörítés jellemzi, a minden munkamenetnél optimális magágy állításán túl. Ezzel csökkenthetõ az átjárások száma, amellyel idõ- és üzemanyag megtakarítás érhetõ el a csoportgyõztes géppel.

A JOKER kompakt rövidtárcsa tarlómûveléshez és vetõágy készítéshez alkalmazható, amelynek elõnye a nehezen kezelhetõ szármaradványok eltömõdéstõl mentes bedolgozása. A Joker CT erõssége a 3 pontos felfüggesztés, a Joker RT-é pedig a járószerkezettel a nagy munkaszélességek.A PRONTO garantálja a vetéstechnikával szemben támasztott követelményeknek megfelelõ mûködést. A Pronto DC kompakt sokoldalú vetõgép, amelyet nagy befogadóképességû tartállyal és csekély önsúllyal maximális teljesítményre és vetési minõségre terveztek szántás utáni precíz vetésre, mulcs vetésre, direkt vetésre.SPRINTER ST 3000 literes térfogatú, a vetõgépre ráépített tartályával. Tartálynagyobbítással 3700 literre növelhetõ a tartály térfogata. Alternatívaként rendelkezésre áll a duplatartály 3800 liter ûrtartalommal.A HORSCH és a LEEB cég közös fejlesztésû permetezõit is bemutatták, amelyek közül kiemelkedik a LEEB PT 270 önjáró és a LEEB GS 6000 vontatott permetezõ.

 


LEEB PT 270

 A program zárásaként a résztvevõk bejárták a kísérleti parcellákat, ahol szakmai eszmecserét folytattak, és tapasztalatokat cseréltek a szántóföldi munkákról illetve a Horsch gépeirõl.

 

KÉPGALÉRIA