MENÜ

Jubileumi Szer-Show UV-fényben

Oldalszám: 34
2014.02.04.

Idén rendhagyó bejárásra invitálta a gazdákat a Syngenta: a résztvevõk a hagyományos kísérletek mellett most UV-fényben is megfigyelhették a permetcseppek hatását a növények felületén. Az immár 10. alkalommal megrendezett enyingi Szer-Show-n természetesen ebben az évben is a gyakorlat állt a fókuszban; a kísérletek bejárása közben a meggyõzõ eredmények bemutatása mellett számos hasznos növényvédelmi tanácsot is kaptak a megjelent termelõk és partnerek.

 

 

A már jól bevált és ismert Syngenta termékek mellett számos új eljárás is bemutatásra került a kísérletek keretében, köztük olyan technológiákkal, amelyek a jövõ évtõl lesznek elérhetõek a partnerek számára.

 


 Az egyik ilyen újdonság, amellyel megismerkedhettek a termelõk, a 2012-tõl kapható Elumis Peak, egy tartamhatással rendelkezõ posztemergens kukorica gyomirtó szer. Az Elumis a mesotrion és a nikoszulfuron olajos formulációjának gyári keveréke, ezen kívül még proszulfuront is tartalmaz. Ezzel a hármas kombinációval egy olyan kukorica herbicidet kapunk, amely valamennyi egyéves kétszikû gyom ellen biztos hatással rendelkezik. A kalászos kultúrákban bemutatták az idei évben elõször forgalomba hozott Eforia rovarölõszert, amely a kísérleti parcellákat is megvédte a különbözõ rovarkártételtõl.Kalászosokban a jövõ évi újdonság az Axial One egy- és kétszikû gyomirtószer-kombináció lesz, amelynek hatékonyságáról szintén személyesen gyõzõdhettek meg a látogatók az eseményen. Az egyszikû gyomnövények elpusztításáért felelõs hatóanyaga, a pinoxaden egy teljesen új hatóanyagcsaládba tartozik, rendkívül hatékony a hazánkban elõforduló legfontosabb fûféle gyomok ellen.Repcében jövõre kerül bevezetésre a Syngenta két repce rovarölõszere, az egyik az Eforia, amely két – kontakt és felszívódó – hatóanyagának köszönhetõen hosszú tartamhatást biztosít az õszi kártevõk ellen, valamint tavasszal a nagy problémát jelentõ szárormányosok ellen. A másik bevezetés elõtt álló termék a Plenum, amely a fénybogár ellen nyújt megbízható védelmet.A repcetermesztés technológiájában a tapasztalatok szerint a termõhelyi alkalmazkodás biztosításának alapja a hibridek plasztikusabb vetésidejének és a megválasztott vetésidõ interakciójának eredõjeként a megfelelõ hibridhasználat lehet. Ezzel természetesen a Syngenta szakértõi nem zárják ki a fajtaválasztás lehetõségét, de elsõsorban kedvezõ termõhelyeken, optimális termesztés technológia megléte mellett látják annak jövõjét.A fõ kutatások és fejlesztések a hibridek nemesítésére irányulnak, ahol a Syngenta egy önállóan kifejlesztett hibridnemesítõ programot mûködtet és finanszíroz SAFECROSSTM márkanéven. Ebbõl a hibridizációs rendszerbõl kikerülõ hibridek termõképességben, alkalmazkodóképességben, stressz-toleranciában, télállóságban és minõségi paramétereikben a legversenyképesebb vetõmagok közé sorolandók.A Syngenta õszi búza, õszi árpa és tavaszi árpa nemesítésének képviselõit, köztük az Európa több országában piacvezetõ Quench tavaszi sörárpát, elõször mutatták be a magyar termelõknek. Ezeket a fajtákat és számos egyéb fajtát kisparcellás kísérletekben tesztelték, amelynek célja a Syngenta kalászos genetika honi adaptálhatóságának vizsgálata. A sikeres tesztek eredményeként ezek a fajták várhatóan 2012 õszétõl, illetve az azt követõ tavasszal már elérhetõek lesznek a termelõk számára is.Képgaléria