MENÜ

NIR gyorsvizsgálati technika a Servitec Kft-tõl

Oldalszám: 61
2014.02.04.

Színvonalas szakmai rendezvényt tartott közös szervezésben a Servitec Kft. és a Gabonaszövetség Tatán. A szakember találkozó fókuszában a NIR gyorsvizsgálati technika gabona-, takarmány- és bioenergia iparban hasznosítható új applikációs lehetõségei álltak.

 

 


 

 

Neves elõadók adtak elõ: dr. Popp József a fenti szegmensek agrár-közgazdasági összefüggéseirõl, továbbá dr. Salgó András a bioaktív komponensek nemesítést támogató NIR vizsgálatáról, dr. Tömösközi Sándor, a készülõ új búzaszabvány jelenlegi állapotáról, valamint Pótsa Zsófia a közelgõ gabona betakarítás várható minõségi és mennyiségi alakulásáról.Dr. Nógrádi Sándor a Servitec Kft. ügyvezetõje és Hajas Attila applikációs specialista prezentációt tartott a NIR gyorsvizsgálati technika immár klasszikussá vált gyakorlati elõnyeinek összefoglalásáról, mérési módszerrel megvalósítható új eredményekrõl, applikációk ismertetésérõl. Ezek közül a legfontosabbak búza vonatkozásában a még fejlesztés alatt álló penészgomba (fusarium) monitorozása, az egyre fontosabbá váló W alveográfiás érték becslése az egy mérési cikluson belül a többi értékmérõ paraméterrel.

 

A már rutinszerûen megoldható keveréktakarmány gyors analízise mellett újabban lehetõség nyílik szálas- és siló- takarmányok mérésére is a technikával. A bioetanol és biodízel gyártás alap-, köztes és végtermékei gyorsvizsgálatára szintén vannak kidolgozott kalibrációk a Foss mûszerekre. Egy új fejlesztés pedig már lehetõvé teszi a diódasoros NIR technika alkalmazását akár 3 tonna/órás kapacitással mûködõ szortírozó berendezés feldolgozó technológiába történõ beépítését is.

 

Bõvebb információ