MENÜ

PETKUS históriák III. - Termelés centrikusság az Agroprodukt Kft.- nél

Oldalszám: 55
2014.02.04.

Szárító átadásra invitálta az Agro Naplót a Mepet Kft. Jánoshalmára, a megye egyik kiemelkedõ mezõgazdasági termelõ és szolgáltató cégéhez, a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán tevékenykedõ Agroprodukt Kft-hez.

 


 

 

A cég 1993-ban alakult, tulajdonosai 100%-ban belföldi magánszemélyek. Farkas András ügyvezetõ (a képen középen) cégtörténeti beszámolója alapján érzékelhetõ volt, hogy rögös út vezetett a mostanra minta értékûvé avanzsált gazdaság felvirágoztatásához. Ehhez, az elmondása szerint mindig a termelés centrikusságot és gazdaságosságot kellett szem elõtt tartani, még akkor is, amikor a gazdasági környezet hatásai okán többször is kényszerlépésre kényszerültek az elmúlt 17 év folyamán.2003 óta szakadatlanul ívelt felfelé a cég, bizonyítják ezt a folyamatos beruházásaik, például abban az évben mintegy 200 millió forintért újult meg a régi takarmánykeverõjük, vagy két évvel késõbb a világ élvonalába tartozó John Deere gépsorokat és technológiákat vásárolták meg, mellyel biztosítják a magas hozamok elérését, valamint a kiváló minõségû mezõgazdasági szolgáltatások elvégzését.2009-ben egy többfunkciós trágyatárolót építettek, párosítva hozzá a gépeket, mint például egy JCB önjáró rakodót, és a két Fliegl pótkocsit.A cég 3680 hektáron gazdálkodik, a növénytermesztésük sokfélesége az õszi árpa, õszi búza, tritikálé, õszi káposztarepce, kukorica, napraforgó, szója, zöldborsó és lucerna növények jelenlétével igazolható. A társaság tulajdonát képezõ telephelyeken évi 200 000 db tojó és bak pulyka nevelése, hízlalása folyik, melyek az egyik legnagyobb hazai pulykafeldolgozón, a Gallikoop Zrt-n keresztül többek között Svájcba és Japánba kerülnek értékesítésre.További tevékenységük a takarmánygyártás, évente mintegy 65-70 féle tápot gyártanak haszon- és hobbiállatok részére, a minõségi takarmánygyártás érdekében a társaság rendelkezik az ISO 9001, valamint a HACCP Élelmiszerbiztonsági rendszerekkel. A cég dolgozói létszáma megalakuláskor 40 fõ volt, jelenleg 130 fõt foglalkoztatnak.Bányai Gábor, a Bács-Kiskun megyei közgyûlés elnöke köszöntõjében külön megköszönte az Agroprodukt Kft. vezetõinek a cég kiemelkedõ társadalmi szerepvállalását a térségben, ahogy Õ fogalmazott: „Rájuk mindig lehetett és lehet számítani!”
A korszerû és elõremutató technika és technológia elõtérbe helyezése nagy részben Malustyik Béla ügyvezetõ helyettes (a felsõ kép jobb szélén) gépész szemléletének köszönhetõ, aki a mostani beruházásuk ünnepélyes átadásán maximális szakértelemmel beszélt arról a szárítóról, amelynek beüzemelése tovább növelheti a gazdaságos termesztésük volumenét: az ÚMVP program keretében valósult meg a Mepet Kft. által forgalmazott Petkus 4000-14 DU/AB típusú 25 tonna/óra teljesítményû szárító megépítése.

Malustyik Béla szerint halaszthatatlanná vált a régi Bábolna szárítójuk lecserélése, ami már nem felelt meg a mai kor elvárásainak mind az energiafogyasztás, mind a környezetvédelmi elõírásoknak való megfelelés szempontjából sem. A szakember alaposságát fémjelzi, hogy valamennyi szóba jöhetõ szárítót megtekintett országszerte, míg végül a cégvezetés a Petkus szárító mellett tette le a voksát.Ez a szárító 30-40%-kal kevesebb gázenergiát és akár 50%-kal kevesebb villamos energiát használ fel, mint a korábbi típusok. Univerzálisan mûködtethetõ takarmány-, étkezési- és vetõgabona valamint olajosmagvak szárítására. Ez a folyamatos üzemû DU (hõvisszaforgatásos) kivitelû szárító közvetlen fûtésû, a szárító levegõ felmelegítésére szõnyegégõk szolgálnak. A hûtõlevegõt és a telítetlen meleg levegõt a hûtõzónában lévõ visszaforgató ventilátor beszívja és a meleg levegõhöz hozzákeveri, így magasabb a hõenergia kihasználtsága.A szárítandó terményt egy serleges felhordó tölti felülrõl a szárítóba és beállított idõközönként csúszik lefelé a terményoszlop. A termény e közben kúpos levegõelosz­tó kaszkádok segítségével egy szívott légáramba kerül. A levegõ a felváltva elhelye­zett, tetõszerû kialakítású, kúpos átszívó csatornákon áramlik be és az elszívó csatornákon keresztül kerül elvezetésre. A termény útja a terményoszlopban keresztáramban vezet lefelé az ürítésig. Eközben a szemek felváltva felülrõl és alulról irányuló levegõáramba kerülnek, így a szárítás hatékony és kímé­letes. A szárítólevegõ hõmérséklete a termény­fajtától függõ, és a folyamathoz igazítható.

 


A 160 éves Petkus legkorszerûbb tisztítója Jánoshalmán

 A szárító érintõképernyõs kijelzéssel és PLC vezérléssel üzemel, de a teljes technológiai sor irányítása is PLC vezérléssel történik. A technológiai sor névleges teljesítménye a beépített tisztítógépek, serleges felvonók és rédlerek esetében 60 t/ó. A technológia kialakítása alkalmas arra, hogy a manipulálandó terményt szárítással, vagy szárítás nélkül, kizárólag az elõtisztítón keresztül, vagy mindkét tisztítón átengedve kerüljön a tranzit tartályba, vagy a tároló silókba. A szárító technológia megfelel a levegõ védelmérõl szóló jogszabályokban foglaltaknak (21/2001. (II. 14.) korm rendelet), melynek célja a környezeti levegõ minõségének tartós és hatékony megóvása és javítása, az emberi egészség védelme és a környezet állapotának megõrzése érdekében.Képgaléria