MENÜ

Ellátási zavarokra figyelmeztetnek a takarmány szervezetek

Oldalszám: 85
2014.02.04.

A COCERAL, a FEDIOL és a FEFAC megerõsítik, hogy a „technikai megoldás” az elsõ lépés, de arra figyelmeztetnek, hogy átfogó intézkedésekre lesz szükség az ellátási zavarok elkerülése végett.

 

 


Takarmány szervezetek, a COCERAL, a FEDIOL és a FEFAC megerõsítik, hogy a „technikai megoldás” segít csökkenteni a valószínûségét a takarmány-ellátási zavaroknak, azáltal, hogy jogbiztonságot ad a takarmány alapanyagok Európába való behozatalára. A „technikai megoldás” lehetõvé teszi, a még nem engedélyezett, GM (génmódosított) anyagok 0,1 százalékát az EU-ban, amelyre a dokumentáció folyamatban van az EFSA-nál. Ez a pragmatikusabb megközelítés figyelembe veszi a nemzetközi kereskedelem dinamikáját és továbbra is lehetõvé teszi az európai gazdák számára a létfontosságú fehérje takarmányok behozatalát. A szervezetek felhívást intéztek további átfogó megoldások találására, hogy kiküszöböljük a takarmány- és élelmiszerellátás és a kereskedelem problémáit. A fõbb exportáló országok nem hajlandók várni a teljes uniós jóváhagyásra, hogy a GM növények engedélyezettek legyenek a termesztésben. Ez növeli annak valószínûségét, hogy új, uniós szintû kereskedelmi akadályok lesznek a 2011-2012-es idõszakban.

 

 Elõször is a megoldás hatályát gyorsan ki kell bõvíteni az élelmiszerekre is. A kereskedelemre szánt növények között világszerte egyre emelkedik a GM növények száma, mostani 30 esetbõl 2014-ig több mint 130 eset is lehet, derül ki az Európai Bizottság kutatásából. Sok ezekbõl a termékekbõl utat talál az európai élelmiszer- és takarmányellátási láncba, ezért fontos, hogy praktikus küszöbértéket állítsanak a GM termékek számára, amik még nem engedélyezettek az EU-ban. Számos EU tagállam jelezte, hogy támogatja az élelmiszerekre való kiterjesztését a technikai megoldás hatályának.Másodszor, a hosszabb távú megoldásra kell törekedni, mert egyre nagyobb kihívást jelent az élelmiszer- és takarmányellátás biztonsága az EU-ban. Az ilyen megoldások közé tartozik a hatékonyabban és gyorsabban haladó engedélyezési rendszer. A legtöbb késedelmet az EU rendszerben az EU politikai döntéshozatali folyamatában lévõ fennakadások okozzák. Nagyon fontos az élelmiszer- és takarmányláncnak az EU engedélyezési rendszer idõszerûségének és hatékonyságának javítása, amely megvalósítható anélkül, hogy rontaná az integritását a kockázatértékelés folyamatának.Fontos, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok proaktív lépéseket tegyenek az alacsony szintû politika jelenlétére a hosszú távú stratégia kifejlesztésében a GMO alapanyagokra az ellátási láncban. Egy ilyen stratégiát kell figyelembe venni:- az engedélyek gyorsulása a világban- felkészülés az új GM fajtákra világszerte- az EU élelmiszerként és takarmányként használható nyersanyag importfüggõsége, valamint- figyelembe véve az EU jelenlegi és jövõbeli pénzügyi teljesítményét, a takarmány- és élelmiszerláncok nem tudnak több terhet felvállalni.

 Forrás: ThePigSite News Desk, 2011 július 21.

Fordította: Dr. Gergácz Zoltán