MENÜ

Hazai mezõgépgyártás

Oldalszám: 73
Antos Gábor 2014.02.04.

Közismert, hogy a magyar mezõgépgyártás a közép-európai régióban a múlt század eleje óta az élen járt, nagyon sok hazai gyártású mezõgazdasági erõ- és munkagépet használtak a kis- és nagyüzemekben egyaránt. Büszkék lehetünk mezõgépgyártásunk múltjára, a magyar mérnökök által tervezett traktorokra, betakarítógépekre, és természetesen a különbözõ munkagépekre. A gazdasági változások viharában sajnos traktor- és kombájngyártásunk megszûnt, gyáraink fõleg a munkagépek fejlesztésére koncentrálhatták tervezõi és gyártási kapacitásaikat, több esetben nemzetközi kooperáció keretében. Ez alapozta meg a mai lehetõségeket, és ezek eredményébõl merített a szakma újabb erõt a fejlõdéshez.

 

 

Az 1989-90-es rendszerváltást követõ „földindulás” után gyorsan megkezdõdött a nagy múltú hazai mezõgazdasági gépgyártás reorganizációja. Ma a hazai mezõgépgyártásban közel 160 vállalkozás mûködik, ezek közül azonban csak mintegy 60 cég árbevétele a meghatározó. A legnagyobb vállalkozások nagyrészt külföldi (multinacionális) cégek hazai leányvállalatai. Így Magyarországon néhány nagy múltú mezõgépgyár (pl.: Kühne, Linamar, Bagod, Agrikon, Robix, Contarex, AJG, Rekard) mellett számos nagyhírû, az innovációban élen járó, saját szegmensében jelentõs külföldi gyártó (pl.: Claas, Vogel & Noot, McHale, MTD, Fliegl, Güttler) van jelen.Emellett a menedzsmentek által, sok esetben a dolgozókkal közösen megvásárolt állami vállalatokból, illetve gépipari szakemberek munkahelyteremtõ vállalkozásaiból kialakult a hazai kis- és középvállalkozásoknak egy széles köre is, amelyek sikeresen alkalmazkodtak az új körülményekhez (pl.: Hevesgép, Farmgép, Optigép, Omikron, Ferro-Flex, Frank Hungária, Te-Ga-Vill, Busa, Sasform, Forrás-Gépek, Huniper, Agro-Contakt 2000, Framest, Metripond-M93).

 

 


 A magyar tulajdonú vállalkozások közül legtöbben különféle munkagépeket gyártanak, ami megfelel mezõgépgyártásunk hagyományainak. Többségük terméke minõségüket tekintve az európai felsõ-középkategóriába tartozik. Nem mind olyan színvonalúak, mint a csúcstechnikával felszerelt hasonló nyugat-európai gyártmányok, de áruk kedvezõbb, ugyanakkor kategóriájukban megbízhatóak.A magyarországi mezõgépgyártás fõbb termékcsoportjai: talajmûvelõ gépek, vetõgépek, permetezõgépek, mûtrágyaszórók, betakarító adapterek, bálázógépek, rakodó adapterek, pótkocsik, terményszárítók, szállítóberendezések, kerti kisgépek, erdészeti gépek, alkatrészek, részegységek, hídmérlegek.Sajnos a mezõgazdaság technikai korszerûsítését szolgáló korábbi pályázatok majdnem kizárólag az importgépek keresletét növelték, ezért a magyar gyártású gépek csak az évek óta tapasztalt 20-22%-át tették ki eddig a munkagép eladásoknak. Mivel az állami támogatásokra – különösen a szántóföldi növénytermesztés gépeinél – nagy valószínûséggel már nem kerül sor, a következõ években számottevõ növekedési lehetõség nyílik a magyar mezõgépipar számára, amennyiben a vállalkozások megtalálják az utat a hazai gazdálkodókhoz. Ehhez szükség van a gyártmányfejlesztésre, a gyártástechnológia korszerûsítésére, a kooperációra. Továbbá fejleszteni kell a kereskedelmi tevékenységet, a márkakereskedõi hálózatot és a marketingmunkát is. Ezekkel egyenrangúan pedig a mûszaki szolgáltatást, a szerviz- és alkatrészellátást. A magyar mezõgépgyártóknak csak így van esélyük a teljes körû versenyképesség elérésére a külföldi cégekkel szemben.Ennek katalizátora lehet a szövetségi együttmûködés, az összetartozás és a szakmai érdekképviselet. A 20 éve megalakult Mezõgépgyártók Országos Szövetségének (MEGOSZ) jelenleg 22 hazai mezõgépgyár a tagja, akik élen járnak mezõgépgyártásunknak, mint a vidék iparának fejlesztésében.Antos Gábor