MENÜ

Biztonságos áttelelés, oldalhajtás-fokozás biostimulátorral

Oldalszám: 49
2014.02.04.

A Timac AGRO 5 éve vezette be Magyarországra biostimulátor-tartalmú lombtrágyáit. A hazai piac addigi általános lombtrágyázási céljaitól eltérõen ezek a termékek már nemcsak néhány mikroelem gyors pótlását, hiányának megszüntetését teszik lehetõvé. További elõnyük egyrészt, hogy biológiai aktivátorként és szabályozóként közvetlen segítséget nyújtanak környezeti stresszhatások esetén. Emellett szerepet játszanak a talajadottságokból adódó fejlõdési anomáliák kiegyenlítésében is. Mára a termelõk -látva, hogy a biostimulátorok hatása lehetõséget ad a hozam és a minõség növelésére, illetve a környezeti hatások okozta terméscsökkenés mérséklésére,- technológiájuk részeként használják FERTIACTYL® és FERTILEADER® termékeinket.

 


 

 

 

A vegetatív fejlõdés és a termékenyülés javítására már gyakorlatnak számít a lombon biztosítható gyors segítségnyújtás. Az õszi vetésû kultúrák fejlõdésének korai szakaszában, azonban még csak néhány gazda él ezzel a lehetõséggel, amelynek célja pedig nem kevesebb, mint az elvárható hozam alapjainak biztosítása. A hozamot hatványozottan meghatározó tényezõ -a repce és a kalászosok esetében is- az oldalhajtások száma. A hajtásképzõdés és a hajtások megtartása fokozottan összefügg a gyökér méretével és aktivitásával. Ennek alapjait pedig már õsszel meg kell teremteni. A tavasszal fejlõdési hátrányból induló növény hozamkilátásai elmaradnak az erõs állományokétól, valamint csökkenõ ellenálló képessége miatt a hozambiztonsága is alacsonyabb. A biztos alapok lerakásához tehát már õsszel fontos a növény megerõsödésének segítése! A repce õszi felkészítésének elsõdleges célja az áttelelés biztosítása és a késõbbi hozam megalapozása. Mindkettõ kulcsa a gyökérfejlõdésben, az állomány megerõsödésében keresendõ. A repce állományjavítására - áttelelés, oldalhajtás-képzõdés - a Timac AGRO a Fertiactyl® STARTER gyökérstimulátort ajánlja. A termék összetett hatását 3 fontos cél határozza meg.1. Gyökér- és hajtásfejlõdés - a biostimulátor-tartalom közvetlenül hatva fokozza a gyökér hosszanti növekedését és a tápanyagfelvételt lebonyolító gyökérszõrök képzõdését. Emellett serkenti az oldalhajtások kialakulását, amelyek a hozam alapját képezik. Tudta, hogy a gyökérnövekedés elsõdleges szerepet tölt be a cukrok felhalmozásában, amelyek a repce fagytûrését biztosítják a tél folyamán?

2. Antistressz-hatás - a biostimulátor közvetlenül is javítja a télállóságot, mivel csökkenti a sejtnedvek fagyáspontját, növeli a membránok rugalmasságát, és gyorsítja a stresszhatások utáni regenerációs folyamatokat.

Tudta, hogy a növényben minden, a túlélésre fordított energia és idõ a hozam csökkenését fokozza? 3. Aktív talaj - a termék humin- és fulvosavakat tartalmaz, amelyek a talajban a tápelemekkel komplexet alkotva védik azokat a lekötõdéstõl, javítva ezzel a felvehetõségüket.

Tudta, hogy a humin- és fulvosavak használatával a foszfor és fémionok felvételében akár több mint 40%- os javulás is elérhetõ?

A búza hozamának megalapozásakor elsõdlegesen az oldalhajtások képzésére (bokrosodás) és azok biztonságos megtartására koncentrálunk. A gyengén fejlett, késõn vetett búza bokrosodási szakasza jelentõsen lerövidülhet, ami kevesebb kalásszal, tehát hozam-veszteséggel jár. Ha a hozamkilátásokat magasan szeretnénk tartani, a növény megerõsödését, bokrosodását már õsszel segíteni kell. Ehhez ajánlja Fertileader® TONIC biostimulátor-tartalmú lombtrágyáját a Timac AGRO. A termék összetett hatását 3 fontos cél határozza meg.1. Hajtásfejlõdés, fotoszintézis - a biostimulátor-tartalom fokozza a sejtdifferenciálódást, aminek hatására javul a bokrosodás, tehát nõ az oldalhajtások száma. Az intenzív fotoszintézis támogatja a termelõ-folyamatokat, és serkenti a tápanyagfelvételt.2. Tápanyagtranszport - a termék biostimulátor-tartalma fokozza a tápanyagok szállítását és beépülését a növényben, így a TONIC-ban lévõ könnyen felvehetõ réz- és mangán-tartalom hasznosulása is maximális. A speciális összetevõ nemcsak a csúcsi, hanem a gyökér irányában is segíti a hatóanyagok eljutását.

Tudta, hogy a bokrosodás a növény tápanyag-ellátottságától függ, és - kísérletekkel alátámaszthatóan - egyenes arányosságot mutat a gyökérzet fejlettségével?

3. Antistressz-hatás - a biostimulátor csökkenti a környezeti hatások kockázatát, mivel hatékonyan mûködik a termelõ folyamatok fenntartásában stresszhatások esetén is.

A repce és búza hozamának megalapozásához elengedhetetlen, hogy a növények megfelelõ fejlettségben, jól megerõsödve teleljenek át. Ehhez nyújtanak segítséget a Timac AGRO biostimulátor-tartalmú oldattrágyái. A Fertiactyl® STARTER alkalmazását a repce 3-4 leveles fejlettségnél 2-3 l/ha dózisban, míg a Ferti-leader TONIC alkalmazását a búza bokrosodása elõtt 1,5 l/ha dózisban javasoljuk a legjobb hatás eléréséhez. Építsen ránk! Kérje egyedi igényeihez igazított ajánlatunkat szaktanácsadónktól!

 


www.timacagro.hu