MENÜ

Gyomirtsunk a vetés után, vagy deszikkáljunk az aratás elõtt?

Oldalszám: 29
2014.02.04.

A repcetermesztõk közel fele nem végzett múlt õsszel alapgyomirtást. Õk többnyire deszikkálás után arattak, így a költségeik közel elérték a gyomirtott repcéét, de a termésátlaguk félõ, hogy nem.

 

 


 

 

 

Miért kockáztatják olyan sokan az alapgyomirtás kihagyását? Nézzünk érveket és ellenérveket:- Megéri vetés után, a gyomok kelése elõtt gyomirtani akkor, ha biztosan fertõzni fognak a T-1,2-es gyomok – mint pl: a széltippan, kamilla- és pipitér-félék, pipacs, orvosi zsombor, pásztortáska, galaj, tyúkhúr, veronika- és árvacsalán-félék stb. –, mert ezek együtt telelnek a repcével és már õsszel versengenek az élettérért, a kiadott tápanyagokért, a talaj nedvességtartalmáért, azaz jelentõs terméskiesést okoznak. A gyomos repce szemmel láthatóan silányabb, a N-éhségtõl jellegzetesen „belilul” (lásd 1. kép).

 


1. kép

 - Nem szükséges alapgyomirtást végezni ott, ahol T-3,4-es, úgynevezett kapás gyomok várhatóak csak – mint a libatop- és disznóparéj-félék, parlagfû vagy a csattanó maszlag. Ezek az elsõ éjszakai faggyal elpusztulnak, de addig sem tudnak jelentõsen a repce fölé nõni, szinte azonnal törpe magszárba fejlõdnek. Ilyen kultúrállapotú tábla a kalászos elõvetemény miatt ritka. A kapás gyomok korai megjelenése esetén posztemergens készítményekkel is lehet védekezni, tartamhatásra nincs szükség.- Tévesen nem végeznek alapgyomirtást, azok, akik inkább sûrûn vetik a repcét, mert régen is úgy volt… Ez nagy és kijavíthatatlan hiba, hiszen a magas terméshez nagy egyedi élettér, azaz alacsony tõszám szükséges. A legeredményesebb termesztõk 300-500000 mag/ha dózissal vetnek hibridet és fajtát egyaránt! A sûrûn vetett repcét ritkítani már nem lehet, így tavasszal hamar felnyurgul, nem tud elegendõ oldalelágazást nevelni! Ráadásul az õszi csírázású gyomok szintén kifejlõdnek, tápanyagot és vizet pocsékolnak. Javaslatunk: kisebb tõszámú vetés, több õszi alapmûtrágyával segítve és õszi alapgyomirtásra való áttérés! Így fejlett, nagy térállású és gyommentes repce jön ki a télbõl (lásd 2. kép).

 


2. kép

 - Tévesen nem végeznek alapgyomirtást, azok, akik nem akarják az õszi gyomirtási költséget felvállalni az áttelelés kockázata miatt és tavaszi gyomirtást terveznek helyette! A T-1,2-es gyomok többsége – pl. zsombor, pipacs, pásztortáska, tyúkhúr, veronika-félék – tavasszal már nem vagy csak részlegesen irthatók, ráadásul az ideális áttelelt állományok már takarják is õket. A repce kora tavasszal szárba szökik, amikor a poszt gyomirtók hõmérséklet igénye még nem mindig adott. A megkésett gyomirtások fitotoxikusak is lehetnek. Javaslatunk: pontos õszi technológiával és a Route® gyökérerõsítõvel a kifagyás kockázata jelentõsen csökkenthetõ. A Kwizda Agro ajánlataiban kifagyás esetén a gyomirtási költség visszaigényelhetõ!A gyomirtás és a deszikkálás kapcsolódása: a Kwizda Agro a gyommentes repcetáblákban nem javasol deszikkálást, a repce érése 2-3 nap késéssel beéri a deszikkált állományokat és jól aratható! A becõragasztó készítmények többhetes betakarítás vagy korábbi technológiai hiba miatti egyenetlen érés esetén önállóan alkalmazhatók. A megtakarított deszikkálási költség az õszi gyomirtási költség jó felét lefedi, míg a tavaszi gyomirtás megspórolásával már gazdaságosabbá is válik!

 

 

A Kwizda ajánlatai a repce õszi alapgyomirtásáraA Command® önállóan a galaj, pásztortáska, tyúkhúr, veronika- és árvacsalán-félék ellen nyújt megoldást, a kamilla-félék, széltippan és a búza árvakelés ellen csak részlegesen hat.A Command® + Devrinol® kombináció („ECO” termékpár) már csaknem teljes hatékonyságot kínál. Az orvosi zsombor kivételével teljes hatásspektruma van. A Devrinol® száraz idõben be is dolgozható, mivel a repce csírázására teljesen biztonságos, maximálisan szelektív.A Command® + Butisan® kombináció (FLEX termékpár) preemergensen az orvosi zsombor ellen is 95% fölötti hatékonyságot adott a Kwizda Agro összehasonlító kísérletében, ahol is mesterséges gyommagfertõzéssel biztosítottuk a vizsgálat hasznosságát. A kombinációból a Command® csak kelés elõtt juttatható ki, míg a metazaklór hatóanyagú Butisan® 2 l/ha dózisa a kisorolt repcében is alkalmazható. A preemergens kijuttatás azonban mindig hatékonyabb. Amikor vetni lehet, permetezni is…Mindhárom gyomirtási ajánlatunknál átvállaljuk a gyomirtási költség õszi kockázatát: kifagyás esetén visszatérítjük ezt, ha a Kwizda útmutatását az õszi technológiában betartja a partnerünk. A részletekrõl és az írásos megállapodásról a területi képviselõink adnak részletes felvilágosítást.

 


 


3. kép

 

Fehér Tamás

Kwizda Agro