MENÜ

Gép-Mix - a gépvilág aktuális hírei egy helyen az Agro Napló ajánlásával

Oldalszám:
2014.02.04.

A CASE IH újdonságok
CAAS sajtótájékoztató
E BERTHOUD megoldások
Közelebb az ügyfelekhez – a német mezõgazdasági gépgyártó regionális központot hoz létre Romániában
Nordic Innovations 2011
OMÉK 2011
UniTrail vontatott permetezõgépek részére - az új tengelycsonk-kormányzás az Amazonetól
Változik a Mitas kereskedelmi hálózat neve

 

 

 

 

CASE IH újdonságok

A CASE IH BEMUTATJA A MAGNUM™ TRAKTOROK LEGÚJABB GENERÁCIÓJÁT

 

A CASE IH BEMUTATTA A QUADTRAC és STEIGER TRAKTOROK LEGÚJABB GENERÁCIÓJÁT

 

Három új Puma CVX modell általános alkalmazásra

  

 

 

 

CLAAS sajtótájékoztató

 

A július végén Reinzben, Franciaországban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón a CLAAS vezetõségének képviselõi vázolták elképzeléseiket a nyereségesség és a gazdaságos talajmûvelés kapcsolatáról.

75 éve CLAAS kombájnok 1936 nyara kontinensünkön a kombájnok születése. A Sachsen-Anhalt tartománybeli Halle közelében, a Zschernitz birtokon August Claas egy traktor által vontatott gépet mutatott be, amit a vesztfáliai Harsewinkelben lévõ mûhelyében fejlesztett ki. A „Mäh-Dresch-Binder“ (arató-cséplõ-kötözõ gép) menet közben levágta a terményt, kicsépelte a magot, majd zsákokba vezette azt. Ez a találmány forradalmasította az európai mezõgazdaságot. További mérföldkövek követték ezt a felfedezést. 1946-ban a CLAAS bemutatta az egyik legjobban és leghatékonyabban mûködõ vontatott kombájnját, a SUPER-t. 1953-ban érkezett meg az elsõ önjáró CLAAS kombájn a piacra, amelybõl 1963-ig SF néven csaknem 20.000 darabot adtak el. A következõ évtizedben a vállalkozás egyre nagyobb teljesítményû kombájnokat fejlesztett ki a világ minden gabonafajtájára és tájára. Az EUROPA és COLUMBUS modelleket a MATADOR, SENATOR, MERCATOR, majd végül a DOMINATOR és a LEXION követték. Napjainkig a CLAAS több, mint 400.000 kombájnt gyártott le Harsewinkelben. A CLAAS 75 éve az európai kombájnok feltalálását követõen isa piacvezetõ a kombájnok terén. A kombájnok körülbelül 40 százalékát szállítja a CLAAS. Különleges kiadású LEXION 750 

 


 

 

A kombájnok 75. születésnapja alkalmából a CLAAS ebben a jubileumi évben november 30-ig a LEXION 750-es sorozatot különleges felszereltséggel kínálja. Az ezen idõszak alatt értékesített gépekre ugyanis Helmut Claas saját kezû aláírása mellett az általa kifejlesztett eredeti APS HYBRID SYSTEM jele is látható lesz. A LEXION 750-es sorozat különleges kiadása olyan extra felszereltséget is tartalmaz, mint a 735 mm széles és 40 km/h sebességre képes TERRA TRAC gumihevederes járószerkezet, vagy a CMOTION kezelõkar, amely a legtöbb kiszolgáló egységhez optimális hozzáférést biztosít a kéz felemelése nélkül. Az új, zárt cséplõdob a kicsépelt mag minõségének javítását szolgálja. További felszereltség az ürítõcsigára szerelt PROFI CAM kamrarendszer, amely színes, nagyfelbontású képminõsége biztosítja a munkafolyamatok felügyeletét a termény levágásától az átrakásig. A kamera segítségével a vezetõ jól látja a gép hátulját tolatás közben is.

A CEBIS MOBILE terminál, amely a CEMOS és a GPS PILOT adatait is mutatja, szintén a LEXION 750 különkiadásának alapfelszereltsége. A CEMOS (elektronische Maschinen-Optimierungs-System, azaz elektronikus gép-optimalizáló-rendszer) segíti a gépkezelõt, mialatt az összegyûjtött adatok alapján a gépbeállításokra ajánlatokat tesz, amiket a kezelõ vagy elfogad, vagy elvet. Ilyen módon támogatja a rendszer a gépkezelõt az optimális gépbeállításoknál. A TELEMATICS és GPS PILOT szintén felszereltség a jubileumi kiadású kombájnon. A GPS PILOT 2 cm-es pontossággal vezeti a kombájnt a levágott állomány mentén, a TELEMATICS-nak köszönhetõen a termény minõségétõl kezdve egészen az üzemanyag felhasználásig minden adat folyamatosan ellenõrizhetõ.A jubileumi LEXION 750 technikai adatai 

Cséplõrendszer: APS 

Szélesség: 1.420 mm 

Leválasztó rendszer: ROTO PLUS 

Magtartály: 10.500 liter Motor: Catepillar C 13 

Hengerek száma, elrendezése: 6, soros 

Lökettérfogat: 12,5 liter 

Max. motorteljesítmény: 343 kW 

(ECE R 120) 466 LE 

 

Újdonságok:

- új QUADRANT 3300 kockabálázó széria

- LINER 3100

- LINER 450/420/370 sorozat

- CORTO 3200 F PROFIL / 3200 FN PROFIL ÉS A 2800 F PROFIL fûkasza

- DISCO 3100 F PROFIL kasza ACTIVE FLOAT rendszerrel

- három új ROLLANT PRO körbálázó típus leereszthetõ aprítódob fenéklemezzel

- DISCO 9100 RC CONTOUR fûkasza

- DISCO 9100 C AUTOSWATHER

 A technológiai újítások

- PROFI CAM 3 kamerarendszer

- TERRA TRAC járószerkezetek széles választéka

 

 

Szalma – nyersanyag sok lehetõséggel A szalma tulajdonképpen a betakarítás egy mellékterméke, szerepe azonban egyre nõ. Számos CLAAS gép dolgozza fel a szalmát. A szalmának - amivel bálaként vagy egyéb formában is lehet nemzetközileg kereskedni - mint gazdasági tényezõnek, ellentmond a szalmának a talajra gyakorolt pozitív hatása: a talaj humusztartalmát növeli, az eróziót csökkenti, vagy akár tápanyagszállítóként funkcionál. Ezért meg kell találni a gazdaságosság és a talajvédelem közötti egészséges egyensúlyt. 

 


 

 

Több szalmát az európai földekrõl Ahol gabona nõ, ott szalma is van. Európában a gabonatermések növekedésével a szalmamennyiség is növekszik. Manapság hektáronként 7 - 12 tonna szalma is keletkezik, még úgy is, hogy a rövidszárú gabonafajták termesztése egyre inkább elõtérbe kerül. Hogy a levágott szalma további feldolgozásra kerülhessen, még a szántóföldön szállítható és tárolható formába kell hozni. Erre a célra kitûnõen alkalmazható a ROLLANT és VARIANT körbálázó, vagy a QUADRANT nagy kockabálázó. Az, hogy melyik eljárást alkalmazzuk – kerek vagy szögletes – a szállítási út hosszától, a tárolási lehetõségektõl és a késõbbi felhasználástól függ. Kitûnik a sokoldalúágával A szalmát korábban fõleg az állattenyésztésben, almozásnál használták. Ez a felhasználási mód eltûnik a kevés és laza szalmát igénylõ almozások miatt, bár a lótartásban egyre növekvõ igény mutatkozik a szalmára. A kedvelt szalmaszálat a mûanyagból készített szívószál kiszorította, és az ágyban a szalmazsákot is már régen felváltotta a pehelypaplan. A szalmát ezenkívül még mindig a kalap- és a táskagyártáshoz is használják. Régen a szalmát az agyaggal együtt a favázas házak építéséhez használták, és manapság ismét találunk olyan kezdeményezéseket, ahol a szalmát a házépítésben újra használják. Ezekben az esetekben a szalmát a szigetelõanyagtól kezdve építõlapként, vagy akár komplett szalmabálákat téglaként használnak.

Energia a mezõrõl Manapság az egyre drágább és egyre kevesebb fosszilis energiahordozók, mint a földgáz, kõolaj vagy szén mellett a szalma, mint energiahordozó ismét elõtérbe került. 2,5 kg szalma körülbelül akkora fûtõértékkel rendelkezik, mint 1 liter fûtõolaj. Kétféle égetési eljárás kap egyre nagyobb és nagyobb szerepet. Az egyik változat szerint a rövidre vágott szalmát a tüzelõtérbe fújják, és a magas hozzáadott oxigéntartalomnak köszönhetõen nagyon tisztán ég el. Ez az égetési eljárás leginkább a központi erõmûveknek éri meg. A szalma pellettálása a másik lehetséges eljárás. ma már vannak olyan nagyon hatékonyságú kazánok, amelyek fapelletet égetnek, és akár családi házak fûtésének megoldására is szolgálhatnak. Az már csak idõ kérdése, hogy ezek a kazánok is mikor lesznek alkalmasak a szalmapellet tiszta elégetésére. Maga tüzelõanyag elõállítása is egy jövõbeli perspektíva lehet. Világszerte különféle kutatóintézetek foglalkoznak azzal a kihívással, hogy biomasszából egy olyan „megtervezett tüzelõanyagot” állítsanak elõ, amely amellett, hogy megújuló energiaforrásból elõállítható, égése során ne keletkezzenek káros égéstermékek.

A szalma, mint talajjavító A szalma a szántóföld számára is jelentõs ökológiai értékkel bír. Nemcsak a növények tápanyaghordozója és védi a talajt az eróziótól, hanem a talajban a humusz felépülésében is szerepet játszik. A kitartó mezõgazdasági szemléletnek figyelembe kell vennie ezeket a hatásokat, a szalma, mint megújuló nyersanyag eladásából származó bevétellel szemben is. A termõtalajok állapota, a vetésforgó további tagjai meghatározóak abban a kérdésben, hogy milyenmennyiségû szalmát lehet a földrõl feldolgozni. A humuszképzõk mennyiségébõl azt a szalmamennyiséget, amely csak a betakarítás során a mezõn marad, rendszerint alábecsülik. Nyilvánvaló, hogy emellett létezik egy kimondottan nagy változékonyság a tényleges növényi tömegnél, ami nem kizárólag a terméshozammal van kölcsönös összefüggésben, hanem inkább nagymértékben a fajta választék, a gombaölõ szerek alkalmazása és a betakarítási technika befolyásol. Mindezen felül az idõjárás egy jelentõs befolyásoló tényezõje lehet a keletkezõ szalma mennyiségnek, illetve a szántóföldön maradó növényi maradványoknak. Arra a szalmára, ami a földrõl nem kerül feldolgozásra érvényes a mottó: „Az egyik szezon vége már a másik kezdetét jelenti”. Minél pontosabban szecskázza le a kombájn a szalmát és minél jobban elteríti a talajon, annál jobbak a körülmények a következõ évi sikeres aratáshoz. A CLAAS ezért a terítõ rendszerekre is nagy hangsúlyt fektet már évek óta, hogy a pelyvát és a szalmaszecskát egyenletes rétegben terítse el a kombájn mögött. Végül pedig a természet van soron. A földigiliszták a szalmát a talajfelszínrõl összegyûjtik és a talaj mélyebb rétegeibe húzzák be, a rövidebb, 2-5 centiméteres szalmaszálak megkönnyítik nekik ezt a munkát. A szalma 90%-át pedig a mikroorganizmusok bontják le. 

 

 

CLAAS és Kramer: 2005-óta sikeres a teleszkópos rakodók piacán A CLAAS teleszkópos rakodók immár több mint 6 éve sikeresen vannak jelen az európai piacon. 2005 és 2010 között az eladások Nyugat- és Közép-Európában közel a 9000-es darabszámig fejlõdtek (2010-ben). Ezen rövid idõ alatt a SCORPION fontos piacokon magas, kétszámjegyû részesedéseket ért el.

 


 

 

A CLAAS teleszkópos rakodók darabszámának gyors növekedése nem véletlen. Az eredmény mögött a CLAAS és a Kramer gyár sikeres együttmûködése áll. A gépek külön szerviz- és értékesítési struktúrában kerülnek világszerte eladásra az építõipar és mezõgazdaság legfontosabb piacain. A CLAAS professzionális és hatékony módon teszi hozzáférhetõvé a mezõgazdasági piacokon a SCORPION-t, míg a Kramer Pfullendorfban végzi ugyanezt a tevékenységet az ipari és építõipari szegmensben. 2006. január óta a CLAAS a közepes- és nagygazdaságok számára kínálja a 7-9 méter emelési magassággal bíró gépeket, 2010. februárban történt kínálatbõvítésnek köszönhetõen a CLAAS a SCORPION 6030 CP-t kínálja a kisgazdaságok számára vagy oda, ahol a helyszûke miatt kompakt gépre van szükség. Az alsó határ a CLAAS kínálatban ma a 6 méteres emelési magasság 3 tonna emelõerõ mellett ( ez a kompakt osztály felsõ szegmense). Mezõgazdasági és ipari felhasználóknak, ahol igény jelentkezik nagyon kicsi, kompakt gépek iránt, a Kramer anyavállalata a WackerNeuson cég kínál két kisebb rakodógépet, 4,5 m-tõl 5,7 m-es emelési magasságig, maximálisan 2,5 t terhelhetõség mellett. Ezek a Kramer és Weidemann cégeken keresztül kínált termékek egészítik ki a WackerNeuson ajánlatát a kompakt kategóriában, mely ajánlatban csúszó kormányzású rakodókat, dömpereket és minikotrókat is találhatunk. A CLAAS kisebbségi tulajdonos a Kramer-Allrad cégben. A Kramer cégnél már a kezdetektõl fogva a teleszkópos rakodó egy fontos, fõ termék volt, így a CLAAS-nál a SCORPION meglepõen gyorsan hódította el pozícióját. Majdnem 6 év után a két cég együttmûködése rendkívül sikeres. Mindegyik teleszkópos rakodó Pfullendorfban a Kramer új gyárában készül. A modern gyártósoron az odalátogató állomásról állomásra követheti nyomon, hogy miként lesz a „just in time”-ban (kellõ idõben) beszállított alkatrészekbõl vetésizöld színû teleszkópos rakodó. A 31.000 fedett négyzetméter alatt, egy új festõüzemmel kiegészülve, a Kramer cég Németország egyik legmodernebb gyárával rendelkezik. A 35 millió Euro-s projekt évi kapacitása meghaladja a 6000 db-ot.

 

 

 

 

 

 

 

 

E BERTHOUD megoldásokA BERTHOUD azon kevés permetezõgép gyártók egyike, amelyek saját maguk fejlesztik a gépfedélzeti elektronikai és szabályozó rendszereiket.

Az új EC TRONIC a korábbi DP TRONIC szériát váltja fel és a TENOR, illetve a RAPTOR széria gépeihez rendelhetõ.Az új EC TRONIC rendszer egy nagyméretû színes kijelzõt tartalmaz, amely számos adat egyidejû megjelenítését teszi lehetõvé, valamint egy új E-Pilot többfunkciós, vezeték nélküli vezérlõ kart, amely része a gép alapfelszereltségének. A permetezõgép standard funkcióinak integrálása mellett az új elektronikai rendszer különbözõ beállítási funkciókat biztosít (opciós DUALELEC) és (opciós SZÓRÓKERET VEZÉRLÉS). Az EC TRONIC a CAN BUS technológiát alkalmazza.A BERTHOUD ezen kívül az opciós E-Tech csomagot is kínálja, amely a BERTHOUD permetezõgépekre szerelhetõ és lehetõvé teszi a sorvezetést (és a kormányautomatikát az önjáró változatokon), a GPS vezérlésû automata szórókeret nyitást/zárást és a változó kijuttatási mennyiséggel történõ permetezést.

 E BERTHOUD megoldások a könnyebb kezelhetõség és a jobb ergonómia érdekében:• Könnyen érthetõ információk a gyorsabb beavatkozás érdekében: a nagyméretû, megvilágított, színes kijelzõ képes a térfogatáram/hektárra, a literben mért kiszórt folyadékmennyiségre, a mért nyomásra, a kezelt területre, a tartályban lévõ vegyszermennyiségre és a munkasebességre vonatkozó adatok egyidejû megjelenítésére.• E-Pilot CSAK A BERTHOUD-NÁL: vezeték nélküli, többfunkciós, ergonomikusan tervezett joystick, amely része a standard felszereltségnek, és amely lehetõvé teszi a permetezõgép valamennyi hidraulikus funkciójának maximális kezelhetõségét: ezek a permetezõrendszer megnyitása/elzárása, valamint a szórókeret szakaszok egymás utáni szétnyitása/összecsukása egy infravörös összeköttetésen keresztül a központi vezérlõ egységtõl mért több mint 10 méteres sugarú körben.• Akár 15 szórókeret szakasz egyenkénti mûködtetése egy kapcsolóval, vagy egymás után az E-Pilot rendszerrel. 

 


 

 

 

Egy új és nagy teljesítményû rendszer:• Lehetõség van egy idõjárás figyelõ állomás felszerelésére, amelynek hõmérsékletre, páratartalomra és szélsebességre vonatkozó adatai megjeleníthetõk az EC TRONIC monitor kijelzõjén.• A beérkezõ adatok precíz kezelése a BERTHOUD E-Tech csomaggal: sorvezetés, a szórókeretek GPS vezérlésû automata elzárása és permetezés változó kijuttatási mennyiséggel.• Kompatibilis a piacon ma megvásárolható legtöbb GPS rendszerrel.• Programozható ACS (Egyszerûsített Vezetési Segédlet) funkció: sorvégi forduló, automata szórókeret mozgatás, stb.• Opciós tolatókamera.• Nyomon követhetõség: parcellakezelés (akár 1028 parcella adatai), gépkezelõ nyilvántartás, vegyszerezési adatlapok, idõjárási adatok, stb. 

 

 


 

 

forrás: www.axial.hu

 
 

 

 

 

 

 

 

Közelebb az ügyfelekhez – a német mezõgazdasági gépgyártó regionális központot hoz létre RomániábanRománia egyre fontosabb szereplõjévé válik az európai mezõgazdasági piacnak és jelenleg – az ország hasznosítható mezõgazdasági területe alapján - a negyedik legnagyobb piaccal bír Európában. Egyre több gazdálkodó és vállalkozó teszi le voksát a Claas gépek mellett a közép-európai államban. Reagálva a román gazdák igényeire a Claas létrehozza regionális központját és egy kizárólagos értékesítõi struktúrát. A családi tulajdonú Claas vállalat ezzel egyértelmûen jelezte a román piacba és annak pozitív gazdasági fejlõdésébe vetett hitét. Októbertõl minden román Claas értékesítési-partner kezelését a Regonális Központ látja el, javítva ezzel az ügyfélszolgálatot. A temesvári központú S.C. AGROCOMERT Holding S.A értékesítési partner a jövõben a nyugati és a délnyugati régiót fedi le értékesítési pontjaival.További értékékesítési partnerek látják el teljes egészében Románia egyéb régióit. Ezek mellett a Claas további érékesítõi és szolgáltató központokat állít fel az országban. Közös bennük a Bukarest mellett található új Claas Központ által felajánlott felügyelet, melynek tagjai helyi szakemberek, akiknek feladata a naponta közremûködnek és elõsegítik a Claas jelenlétét az országban. Ezek mellett a Claas létrehoz egy alkatrész raktárt, ami biztosítja a vásárlóknak az optimális és mindenekelõtt gyors alkatrész- és szerviz ellátást a Claas kereskedõi hálózatán keresztül. "Ezekkel az intézkedésekkel biztosítjuk, hogy vásárlóink egyre növekvõ igényei még hatékonyabban teljesüljenek a jövõben Romániában, az új CLAAS értékesítés, alkatrész-és szolgáltatási struktúra segítségével." – mondta Karl-Hubertus Reher, a Claas regionális vezetõje.

 

 

 

 

 

 

 

Nordic Innovations 2011Berlin adott otthont a Väderstad, Valtra, Trelleborg, Tornum cégek újdonságait bemutató sajtótájékoztatónak augusztus 31. – szeptember 1. között. A gyártók újdonságait bemutató sajtóanyag angol nyelven megtekinthetõ az alábbi linkeken:

Tornum

Trelleborg

Valtra 

 

 

 

Agrometeorológia
Hőmérséklet