MENÜ

Tisztelt olvasó!

Oldalszám: 22
2014.02.04.

A Saatbau Linz Hungária Kft. mint a Saatbau Linz osztrák piacvezetõ növénynemesítõ és vetõmag forgalmazó cég magyarországi leányvállalata, és a mosonudvari székhelyû Lajtamag Kft. szoros együttmûködési szerzõdést kötött a Saatbau Linz fajtáinak magyarországi piaci értékesítésére.

 

 

Célunk, hogy a minõségi búzatermelõk igényeit õszi búza fajták vetõmagjaival magas színvonalon kiszolgáljuk. Ezeknél a fajtáknál kimondottan a minõséget hangsúlyozzuk és a több évi tapasztalat azt mutatja, hogy megfelelõ technológia betartásával a terméseredmények kiválóak lehetnek. A sikeres termesztéshez három döntõen fontos technológiai elemet szükséges kiemelni:

1. Ne vessük sûrûre! A fajtáink jellemzõen szög állapotban telelnek át, de tavasszal zsombékszerû bokrosodást produkálnak optimális körülmények között. Az idei, viszonylag gyengébb, tavaszi szárazság miatti szerényebb bokrosodás ellenére is látható volt, hogy a sûrûbben vetett állományok sem mutattak jobb képet, a sûrû vetés viszont a termésmennyiség, a szárszilárdság és beltartalom rovására is mehet.

2. Fontos a növények igényeihez, fejlettségéhez igazított, osztott tápanyagellátás!

 3. Õsszel, amíg kicsi a növény, N-t alig, netán felesleges kijuttatni. Annál fontosabb tavasszal bokrosodáskor, aztán szárbaszökéskor és a minõség biztosítása érdekében kalászhányáskor kellõ mennyiségû N-t kijuttatni. A harmonikus tápanyagellátás legalább annyira fontos tényezõ, mint a mennyiségi kérdések, ezért a mikroelemekkel történõ kezelés is meggondolandó. Mikroelemes lombtrágyázással sok esetben rendkívüli aszályhelyzeteken sikerült átsegíteni a szenvedõ növényállományokat. Fajtáinkat elsõ sorban a jó csapadékellátottságú területekre ajánljuk.

4. Végül ki kell emelni, hogy fajtáink rendkívül jó betegségellenálló képességgel rendelkeznek, különösen lisztharmatra és fusariumra. Viszonylag magas növekedésük ellenére jó szárszilárdsággal rendelkeznek, de a biztonságra való törekvés miatt növényvédelmi kezelést és szárszilárdító használatát célszerû betervezni, különösen csapadékos évjáratban.A Saatbau Linz Hungária Kft. a Lajtamag Kft.-vel kötött együttmûködési szerzõdés keretein belül az ANTONIUS, VULCANUS és STEFANUS õszi búza fajták vetõmagját kínálja a 2011 évi õszi szezonra.Durumtermelõknek a LUNADUR és LUPIDUR, kiváló termõképességû és télállóságú fajták vetõmagjával állunk rendelkezésre.Bíztatjuk a tisztelt termelõket a jó minõségû, fémzárolt vetõmag használatára, ami a sikeres termelés magvát jelenti.Próbálja ki Ön is! Ha fajtáinkat veti, a magERÕ önnel lesz!Galankó Attila

szakmai tanácsadó