MENÜ

A tökéletest megtartani, a jót továbbfejleszteni - Helmut CLAAS

Oldalszám: 42
2014.02.03.

A CLAAS cég 2011-ben is a mezõgazdasági gépesítés számos területén jelentkezett újdonságokkal. A leginkább említésre méltó, hogy a mérnökök vették a bátorságot és hozzányúltak a CLAAS cég talán legütõképesebb termékéhez, a LEXION kombájncsaládhoz. Az 1995-ben megjelent kombájntípus szinte minden részében változtatásokon esett át.

 

Két modellsorozatot fejlesztett a CLAAS a nemzetközi mezõgazdasági piacra. A CLAAS Lexion 500-as termékcsaládját a 700-as és 600-as kombájnok váltották fel. A 700-as LEXION család (770-760-750-740) az ismert APS cséplõrendszerrel és a rotoros leválasztó rendszerrel (APS HYBRID) szerelt. A 600-as LEXION-ok (670-660-650-640-630-620) az APS és a 6 illetve 5 (630 és 620) ládás szalmarázóládával dolgoznak. Az új gépek fõbb jellemzõit mutatjuk be.

 


 

 

A tökéletes vágás

A tökéletes aratás a tökéletes vágással kezdõdik. A CLAAS a különbözõ növényfajtákhoz illõ vágóasztalokat kínál, melyek alkalmassá teszik a betakarítógépet búza, rozs, árpa, zab, tritikálé, repce, kukorica, napraforgó, rizs, szója, len, bab, lencse, fû, lucerna és köles betakarítására. A többfunkciós kapcsolónak – mely magában foglalja az elektromos és hidraulikus csatlakozókat is – és a központi reteszelésnek köszönhetõen az adapterek a fent említett nagy CLAAS kombájnokra felszerelhetõk.

VARIO 1200 és az új VARIO 1050– egyenletes terményáram a magas teljesítményért

Az új gépcsaládokhoz kínált nagy teljesítményû VARIO vágóasztalokat a CLAAS 5,4 métertõl 12 méter szélességig kínálja. A Vario technológia segítségével a terményt egyenletesen szállítják a cséplõszerkezethez, így nõ a teljesítmény és a gép teljes mértékben kihasználhatóvá válik. Ezen kívül a VARIO asztalok alkalmazása az üzemanyag-felhasználást csökkenti és növeli a termelékenységet. A V1050 meghajtási rendszere is megváltozott, kétoldali, szinkron hajtómûvel szerelték fel.

A behúzó csiga a 660 mm-es átmérõjével nagyobb lett, ennek eredménye a jobb felcsavarodás-védelem és a jobb anyagfelszedés. Az új motollaujjtartók és -csapágyak valamint a motolla új kialakítása is csökkentik a felcsavarodás veszélyét. A VARIO asztalok elõnye gabonában is kihasználható, hiszen a kasza és a csiga távolsága fokozatmentesen 20 cm-rel növelhetõ illetve 10 cm-rel csökkenthetõ, így az egyenletes anyagáram a vezetõfülkébõl egyszerûen biztosítható.

A CLAAS mérnökei a vágóasztal kialakításakor szem elõtt tartották a repce betakarításának nehézségeit is. Nagy probléma, hogy a becõ gyakran kicsattan, és a magok szétrepülnek, ezért a repce betakarításakor a vágóasztal asztal részét 50 cm-rel elõre kitolhatjuk. A gyorsan le- és felszerelhetõ jobb és lecsatolható bal oldali, hidraulikusan meghajtott oldalsó kasza valamint a 30 cm-es betétlemezek beszerelésével az átalakítás percek alatt elvégezhetõ.

Komfortos vezetõfülkékA gépek legszembetûnõbb jellemzõje a XERION és a JAGUAR traktorokról már ismert vezetõfülke. Az elõdeinél még tágasabb kabinnak és a három ponton állítható kormányoszlopnak köszönhetõen a kezelõnek egyértelmûen nagyobb a mozgástere. Kitûnõ a kilátás a megnövelt szélvédõn keresztül. A légkondicionáló, a különösen alacsony zajszint kiváló munkakörülményeket biztosítanak. Az alapfelszereltséget erõsítõ légrugós ülés mellett a vásárlók opcionálisan kérhetik a CLAAS ACTIMO légrugós vezetõülést, mely az automatikus magasságállítással beállítja magát a kezelõ súlyának megfelelõen, és hatékonyan tompítja a lengéseket akár 40%-ig. Az aktív klímakontroll a vezetõülés optimális levegõztetéséért felelõs, anélkül, hogy a vezetõt a huzat káros hatásainak kitenné.

Az új modell az utas számára egy teljes értékû, kényelmes üléssel rendelkezik, amiben egy beépített 43 literes hûtõrekesz található. Az ülés háttámlájának lehajtásával kialakítható egy étkezõasztal.

 


 

Pontos fedélzeti információk

A 600-as és 700-as család gépeiben a CEBIS-nek, a CLAAS elektronikus fedélzeti rendszerének a feladatköre kibõvült. Fõbb feladatai az információk feldolgozása, a regisztrálás, az irányítás és az adatok áttekintése. A fülkében elhelyezett színes monitoron áttekinthetõk az aktuális folyamatok, és szükséges adatok és beállítások. A CEBIS rendszerben könnyen kezelhetõ és beállítható az automatikus terménybeállítás, áteresztõképesség szabályozó rendszer (CRUISE PILOT), a kormányrendszer (GPS PILOT, LASER PILOT, AUTO PILOT), a hozammérés és a nedvességtartalom-mérés (QUANTIMETER), a felületszámláló, az üzemanyagfelhasználás-mérés, a hozam, a teljesítménymutatók, a figyelmeztetõ jelzések intervallumának beállítása, az általános fedélzeti diagnosztika és a fordulatszámok feletti felügyelet.

Valós idejû adatátvitel

A TELEMATICS rendszer segítségével mindig adott a lehetõség, hogy interneten keresztül a gép minden fontosabb adatát lehívjuk. A rendszer kezelõfelületén alvázszám szerint ki tudjuk választani a megfigyelni kívánt gépet, és felügyelni a betakarítás teljes folyamatát akár az otthoni számítógépünkrõl is. Így az üzemvezetõ a gép valós idejû teljesítmény- és kampányadatait megismerheti és optimalizálhatja. A munkamenetek áttekinthetõk, és mivel minden adat és menetjellemzõ már a mezõn megtekinthetõ és realizálható, így az egész szállítási logisztika javítható. A dokumentáció egyszerûbbé válik, és akár a szervizelési adatok is gyorsan átadhatóak a szervizt végzõ partnereknek. Ily módon gyakrabban lehet távdiagnosztikát is végezni.

A betakarítási tanácsadó neve: CEMOS

Ha az aratási folyamat nem mûködik tökéletesen, akkor egy elektronikus gépoptimalizáló rendszer (CEMOS) felajánlja azokat a változtatási lehetõségeket, melyek az aratás hatékonyságát növelik. Ezzel a vezetõnek mindig a keze ügyében vannak a lehetséges gépbeállítási adatok, a teljesítmény, a minõség és a biztonság növelésének érdekében. Akár 50 paraméter is beállítható a fülkében elhelyezett színes monitor kezelõfelületén, és közel egy tucat adatot lehet a kijelzõn megjeleníteni. A CEMOS javaslatokat is ad, hogyan lehet ezeket a lehetõ leghatékonyabb módon alkalmazni. Miután a vezetõ a rendszer beállítási javaslatait megerõsítette, a CEMOS automatikusan a gép optimális beállításait választja. A CEMOS és TELEMATICS rendszerek felárért rendelhetõk a kombájnokhoz.

Két rendszer egyben - a legjobb cséplési eredmények

A LEXION APS HYBRID RENDSZERE (APS HYBRID SYSTEM) meghatározta a modern cséplési folyamatok mértékegységeit. A CLAAS a 700-as sorozatban összekötötte az anyagáramlást elõgyorsító APS cséplõrendszert (amivel akár 20%-os teljesítménynövekedést érhetünk el) és a ROTO PLUS leválasztó rendszert. A rotorok és a kosarak közötti kiemelkedõen magas anyagáram-sebesség, és a nagy centrifugális erõ a magleválasztást akár nagyobb teljesítmény mellett is különösen hatékonnyá teszi. Így a változó aratási körülmények is illeszthetõk a teljes folyamathoz.

 


 

 

 

Az új LEXION 600-as sorozat cséplõtechnológiája is hatékony. Itt az APS cséplõrendszer gondoskodik arról, hogy a törekben csak 10%-os legyen a magmennyiség, a többi 90%-ot a rendszer kiválogatja. A teljes magkiválasztás a 4400 mm hosszú, szám szerint 6 vagy 5 rázóládán történik.

A nagy leválasztási teljesítmény eléréséhez fontos a szalma fellazítása, különösen akkor, ha nedves körülmények között történik a betakarítás. Minden LEXION cséplõgép egy úgynevezett többujjas lazító rendszerrel (MMS- MULTFINGER SEPARATION SYSTEM) van felszerelve. Ezeknél egy vezérelt ujjas dob lazítja fel a szalmát a rázóláda felett. Ez a terményt felgyorsítja, a szalma kevésbé lesz tömör, és a magok kiválasztását is elõsegíti – így a rázóládák is jobban ki vannak használva.

 


 

 

Erõsebb hidraulika – gyorsabb munka

A régi állandó nyomású hidraulikarendszert is továbbfejlesztették. Ez a rendszer a felhasználóknak még hatékonyabb munkavégzést tesz lehetõvé a nagy teljesítményû Load Sensing szivattyú segítségével.

Az üzemi nyomás 200 bar-on van (korábban ez az érték 180 bar volt). A szivattyú olajszállítási képessége 120 liter percenként. Az adapter-emelési képessége a súly tekintetében 10%-kal, a sebesség tekintetében 50%-kal nõtt. A keresztirányú szintezés 200%-kal gyorsabb lett. Így gyorsabbá vált a munkasebesség és hosszabbá a karbantartási idõ.

TERRA TRAC – gumihevederes járószerkezet

A közúti forgalomban való részvétel a kombájnok számára nem gazdaságos, és jobb azt minél elõbb magunk mögött tudni. A LEXION 750 a TERRA TRAC gumihevederes meghajtásával átlépi akár a 40 km/h-s sebességet is az utakon, gyorsabbá téve ezzel a közlekedést.

A TERRA TRAC segítségével a kombájn rázkódásmentesen halad a talajon. A meghajtásban minden komponens, mint a hajtókerék, a járókerék és a támasztógörgõk külön-külön rugózottak, ami lecsökkenti a járószerkezet és a kombájn rázkódását, növeli a vezetõ kényelmét és a kanyarokban nagyobb stabilitást biztosít. A talaj védelme 66%-kal jobb a hagyományos kerekes gépeknél, jobb a tapadása nedves talajon vagy emelkedõkön, stabil az oldalazó-, hegy- vagy völgymenetnél, kisebb a menetellenállás és a csúszás lehetõsége, ezáltal kisebb az üzemanyag-felhasználás, kampánymunkáknál nagyobb a teljesítmény, mivel a közutakon való közlekedés rövidebb idõ alatt megoldható. A LEXION 750 szállítási szélessége 3,30 m.

 


 

 

Nappali megvilágítás

Az új LEXION-nal sötétben is úgy lehet dolgozni, mintha nappal lenne. A környezet megvilágítására a Xenon fényszórók kiválóan alkalmasak, a megfelelõ belsõ világítás pedig tökéletes munkakörülményeket biztosít. Ehhez tartozik még a tíz erõs fényforrás: a csukható adapterek megvilágítása, az oldalsó megvilágítás, a tarló megvilágítása a gép mellett, a magtartály ürítõ csigájának megvilágítása, egy automatikus tolatófényszóró, a tisztítórendszer-, a magtartály- és a pelyvadobó megvilágítása, a karbantartási fények a kihajtható oldallemez alatt és egy mobil szervizlámpa. A kombájnokhoz rendelhetõ egy úgynevezett full XENON megoldás is, amikor is az összes munkaterületet megvilágító hat darab munkalámpát XENON fényszórók váltják fel.