MENÜ

Õszi búza - Linzer Agro Trade technológiával

Oldalszám: 26
2014.02.03.

A búza termesztéstechnológiájának legfontosabb kérdéseirõl már sokat és sokszor írtunk, nem véletlenül, hiszen legfontosabb kultúrnövényünk termésmennyiségét számos tényezõ befolyásolja. Ezek között is a tápanyag-ellátottság szerepe a legnagyobb, mintegy 30%-ban ezen múlik, mennyit aratunk a következõ nyáron. A nagy termõképességû, modern fajták fokozottan igényesek a termesztéstechnológiával szemben, és érzékenyen reagálnak a tápanyag-ellátottságra.

 

 

Az õszi búza alaptrágyázására feltétlenül komplex mûtrágya javasolt, annak érdekében, hogy biztosítsuk azt a nitrogén-, foszfor- és kálium- mennyiséget, ami a növények kezdeti fejlõdéséhez és a biztonságos átteleléshez feltétlenül szükséges. A búza különösen a foszfort igényli a fejlõdés kezdetén. A foszfortrágyázás fontosságát szemlélteti a grafikon is: kísérletünkben a csak nitrogénnel trágyázott parcella terméseredményéhez képest a foszfortrágyázás 800 kg-mal több termést adott hektáronként. A foszfor kijuttatásának idõpontja is fontos: az õszi alaptrágyázással kijuttatott foszfor hatékonyabb. A megfelelõ foszfortrágyázás akár 1 tonna terméstöbbletet is jelenthet, ami a jelenlegi terményárak mellett nem elhanyagolható szempont. Különösen alacsony humusztartalmú talajokon van jelentõsége a foszfor kijuttatásnak, mert ezekben a talajokban a foszfor nagyobb része szerves formában, a növények számára nem felvehetõ alakban van jelen, a mûtrágya viszont azonnal felvehetõ foszfort biztosít.

 


 A búza számára természetesen a kálium is fontos, így a káliummal közepesen vagy gyengén ellátott talajokon inkább az NPK-mûtrágyák használata javasolt. Olyan területeken, ahol a talaj foszfor-és káliumtartalma egyaránt kielégítõ, költséghatékony és egyszerû megoldást jelenthet a 15/15/15 összetételû NPK-mûtrágya. Talajvizsgálati eredmények alapján, és a termõhelyi adottságok figyelembe vételével egyes táblákon viszont indokolt lehet nagyobb mennyiségû foszfor- és kálium-hatóanyag kijuttatása is.Az aktuálisan elérhetõ termékösszetételekkel kapcsolatosan, valamint szakmai kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítõ kollégáinkhoz!Vári Rita

Linzer Agro Trade Hungary Kft.

www.linzerware.com