MENÜ

Magas minõségû durum búza Magyarországról

Oldalszám:
2014.02.03.

Társaságunk 2009-óta foglalkozik durum búza termeltetésével és felvásárlásával. A termelést elsõsorban Nyugat- és Közép- Magyarországon szervezzük, a megtermelt durum búzát Olaszországba szállítjuk ki. A tavaszi durum búza fajtákat társaságunk képviseli és biztosítja a programban részt vevõ termelõk részére.

 

 

Kettõ év kisparcellás és nagyüzemi kísérleteket követõen 2011-es év elején hirdettük meg a „Vetõmagtól a tésztáig” nevû durum búza termelési programot, amelynek keretében zárt rendszerben, meghatározott fajták felhasználása mellett biztosítjuk a megtermelt minõségi termény visszavásárlását, akár elõre meghatározott fix áron, vagy az aktuális tõzsdei ár figyelembe vételével.

 


 Az általunk kínált modell hasonlít a cukorrépa termelés zárt integrációjához, amelyben a cukorgyár biztosítja a termelési lehetõséget, a vetõmagot és szerzõdik a termény fix áron történõ megvásárlására.A durum búza termelési lánc lényege: közvetítõk kizárásával zárt termelési láncot hoztunk létre egy nemesítõ és egy feldolgozó szoros együttmûködése révén. A nemesítõ biztosítja a kiváló genetikai potenciállal rendelkezõ fajtákat, a feldolgozó biztosítja a termény felvásárlását.A genetikai alapokat a Produttori Sementi Bologna (PSB) cég tavaszi durum búza fajtái biztosítják. A PSB a legnagyobb múltra visszatekintõ olasz nemesítõ, fõ aktivitása durum és közönséges búza fajták nemesítése. Küldetése a mezõgazdasági termelõk, a malom- és élelmiszeripar, valamint a fogyasztók igényeinek maradéktalanul megfelelõ fajták nemesítése. Fajtáit az olasz tésztaiparral szorosan együttmûködve, annak minõségi elvárásainak megfelelõen nemesíti. Durum búza nemesítését a PSB 1989 óta összehangolja a szintén olasz Barilla céggel. A Barilla a legnagyobb kompetenciával rendelkezõ gyártó a világ tésztaiparában. Közös munkájuk gyümölcsei azok a fajták, amelyek beltartalmi és minõségi paramétereikben, valamint termõképességüket tekintve messze túlszárnyalják a hagyományos durum búza fajtákat. Ennek az egyedülálló kooperációnak az eredménye, hogy a PSB durum búza fajtáiból termett minõségi terményt a Barilla korlátlanul felvásárolja. Így lett mára a PSB a világ egyik vezetõ kalászos gabona nemesítõje.

 


 

 A termény visszavásárlására garanciát jelent a Barilla részvétele a programban. A Barilla, mint a legjelentõsebb olasz tésztagyártó éves szinten 1,2 millió tonna búzát vásárol és dolgoz fel. A durum búzát hagyományosan Kanadából szerzi be, de függõségét a tengeren túli piacoktól csökkenteni kívánja, ezért egyre nagyobb mennyiségben termeltet és vásárol durum búzát a közép-kelet-európai régióból. Magyarország, Szlovákiát követõen 2009-ben másodikként csatlakozott a régióból a durum búza termelési lánchoz és mára mintegy 2200 hektáron, 130 termelõ részvételével folyik a termelés Vas, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Fejér, Pest és Bács-Kiskun megyékben. Ez a program azóta sikeresen elindult Szerbiában, Romániában és a Cseh-Köztársaságban.Az idei évben 6500 tonna durum búzát szállítottunk ki az olaszországi Rovigo-ba a Barilla részére. A kiszállított mennyiség 90%-a kiváló minõséget képviselt. Az átlagos átvételi árunk termelõ telephelyén 234 euro/tonna + áfa volt. A hozamok a termõhelyek és az alkalmazott technológia, valamint az idõjárás függvényében jelentõs különbségeket mutattak. Egyértelmûen kijelenthetõ azonban, hogy hasonlóan a tavalyi csapadékos évhez, a termelõk egy jelentõs része az idén is 6 tonna/ha hozamot ért el.

2011-ben kettõ fajtát termeltettünk nagyobb területen: a SARAGOLLA és a LEVANTE is kiváló minõségre és magas szemtermésre képes tavaszi durum búza fajták.

 

 


 

A cukorrépa termelõk figyelmébe szeretnénk ajánlani, hogy olaszországi tapasztalatok alapján a durum búzának kiváló elõvetemény növénye a cukorrépa! A répa különösen az alacsony DON-kockázat szempontjából ideális elõvetemény. A cukorrépa-tavaszi durum búza vetés váltással a vetésforgó optimalizálható, elkerülhetõk az õszi munkacsúcsok, vagy ha répa után tavaszi vetésû növény következne, akkor a tavaszi kapásokon kívül egy újabb, jövedelmezõ alternatíva adódik a termelõ számára. Tavaszi durum búzából az árbevétel korábban realizálható, mint kukoricából, vagy napraforgóból, szárítani nem szükséges, termesztés technológiája megegyezik a közönséges õszi búzáéval.