MENÜ

Vadonatúj Massey Ferguson 7300 ACTIVA S kombájnok - Megújult külsõ, kivételes belsõ értékekkel

Oldalszám:
2014.02.03.

A 2012-es év a Massey Ferguson betakarítógép kínálat életében a megújulás idõszaka. A 2010-ben színre lépõ Delta hibrid vezérgép volt az elõfutára a teljes, 4 modellcsaládot érintõ kombájnarzenál váltásnak. A külsõ, valamint a még tartalmasabb technikai színvonalat jelentõ belsõ megújulás legújabb állomása az ACTIVA kombájncsalád áttervezése a 2012-es szezonra. A hazai piacon eddig is kedvelt sorozat a kettes szám jegyében kezd új életet: 2 új modell, kétféle választható vágóasztal, második generációs AGCO SISU POWER motorok SCR rendszerrel és két leválasztó rendszer szerepel a kínálatában.

 

 

 


 

 

Technikából ötös

Az ACTIVA S sorozat mindkét tagja takarékos AGCO SISU POWER 6 hengeres, 7,4 l-es motorokkal van szerelve. Az alacsony üzemanyag-fogyasztás, valamint a károsanyag-kibocsátási értékeknek való megfelelés végett SCR (Szelektív Katalitikus Redukciós) rendszerrel is el vannak látva a gépek. A füstgázkezelõ rendszer sajátossága, hogy átlagosan legalább 5%-kal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást – köszönhetõen egyszerû és logikus tervezésének. A Massey Ferguson már a második generációs katalitikus átalakító egységet használja mind traktoraiban, mind betakarító gépeiben. Ez szinte 4 év tapasztalati elõnyét biztosítja más gyártókkal szemben az SCR rendszerek terén.

 


 

 

Második generációs SCR rendszer

Az elsõ generációs rendszer bevezetése az MF 8690 traktoron a 2009-es évben az „Év traktora” díjat jelentette a Massey Ferguson számára élenjáró technikai megoldásainak köszönhetõen. A második generációs Szelektív Katalitikus Rendszer (SCR) legfõbb változása egy dízel oxidációs katalizátor (DOC) elhelyezése a kipufogón belül. Ezzel a részecske és károsanyag szûrés még hatékonyabbá válik. A partnerek számára a legörömtelibb, hogy a második generációs SCR rendszerek még az elsõnél is hozzávetõleg 5%-kal kevesebb üzemanyagot fogyasztanak. Ez a hajtóanyag-felhasználás csökkenés pedig akár többmillió forint megtakarítást is jelenthet egy évben. A rendszer továbbá teljesen karbantartás mentes, AdBlue folyadék befecskendezésével tisztítja a kipufogó gázokat. Nincs szükség rendszeres karbantartásokra, szervizekre, az SCR modul megegyezik a gép élettartamával.

PowerFlow vágóasztal mostantól az ACTIVA sorozatban is

A minden más MF kombájnban már elérhetõ PowerFlow vágóasztal megérkezett az ACTIVA sorozatba is. Eredményeként jelentõsen csökken a szemveszteség, a terményáramlás pedig a ferdefelhordóba sokkal egyenletesebbé válik. Ez részben a felsõ behordócsigának, valamint a vágóasztal azon képességének köszönhetõ, hogy a hosszú szárú, fekvõ vagy nedves terményt is kiváló százalékban „szedi fel” a földrõl. A teljesítmény így akár 73%-kal is nõhet repcében, 15%-kal búzában és 12%-kal árpában.

Természetesen, ahol nincs szükség az élenjáró és takarékos csúcstechnikára, ott az eddig is jól bevált és bizonyítottan hatékony FreeFlow vágóasztal párosítható az új ACTIVA S kombájnokkal 4,8-tól 7,6 m szélességig.

 


Powerflow vágóasztal

 

 

Cséplés és leválasztás – ténylegesen egyedi igényekre szabvaAz új ACTIVA S kombájnokhoz a Massey Ferguson két különbözõ leválasztó és cséplõrendszert kínál. A két rendszerben azonos a nagy lendítõnyomatékú, 600 mm átmérõjû dob illetve a független mellsõ és hátsó dobkosár állítás. Ettõl a ponttól a partnereknek azonban választási lehetõségük van. Az egyik alternatíva az ABC modul (aktív cséplési kosár), amely az eredeti cséplési átfedés fölött még 14° cséplési átfedéssel rendelkezik. Olyan partnereknek azonban, akik nagyobb variálhatóságot és sokoldalúságot szeretnének, az MCS (Multicrop leválasztó rendszer) egység a legkiválóbb leválasztást és terménykezelést garantálja. Az MCS modul egy további forgó magleválasztó egységet tartalmaz, melynek kosara egyedi tulajdonságai révén felhajtható, amennyiben nincs rá szükség. Ez növeli a betakarítás rugalmasságát és kiváltképpen száraz idõben javítja az eredményességet.

1. kép: a Multicrop leválasztó rendszer (MSC) felhajtott magleválasztó egységgel, amely a legjobb hatékonyságot és eredményeket biztosítja kiváltképpen száraz idõben és olyan terményeknél, amelyeknek könnyû a cséplése.

2. kép: MCS lehajtott magleválasztó egységgel, amely nehéz körülmények között jelent elsõszámú megoldást. Az MCS állítása a két opció között gyors és biztonságos.


1. kép                                                                                    2. kép

 

Megújult fülke – új kezelõkarok és nagyobb helykínálat

A kabin megújításánál a kezelõi kényelem és az egyszerû irányíthatóság játszották a kulcsszerepet. A komfortos munkavégzés alappillére a megfelelõ légkondicionálás (alapfelszereltség), valamint a levegõ rugózású vezetõülés, amely hosszú órákra is megfelelõ munkahelyet teremt. Az ergonomikus irányításról a vezetõülés kartámlájába épített multifunkciós kar gondoskodik, amelyrõl többek között gombnyomásra irányíthatjuk a cséplõmûvet. Az AGRITRONIC Plus monitorról minden fõbb, a dobkosarat, szelelõt, vágásmagasságot, szemveszteséget érintõ visszajelzés és beállítás könnyedén leolvasható.

Modern külsõ minõségi tálalásban

A Massey Fergusonnál a modern, vonzó megjelenés és az élenjáró dizájn mindig is fontos szerepet játszottak. Az új ACTIVA S kombájnok külsõ megjelenése ennek szellemében tetszetõs, ámde praktikus és idõtálló is. Az elemek galvanizálásának köszönhetõen a kombájn hosszú éveken át megõrzi tartósságát és ezzel megbízható munkaeszközzé válik kezelõje számára. Ugyancsak nem lehet elhanyagolni a használtkori magas eladási értéket a jelenkori, kimagasló használati értékek mellett.