MENÜ

Van forrás és szándék is az agrárvállalkozások finanszírozására

Oldalszám:
2014.02.03.

Miközben 20 százalékkal zsugorodott a hitelezési piac, az OTP Bank 10 százalékkal több hitelt folyósított a kisvállalkozásoknak, mint egy évvel korábban. A nemrég elindított Széchenyi 50 programmal is javítaná e cégek finanszírozási lehetõségeit a bank. Az agrárium területén mûködõ vállalkozások is ilyen kiemelt figyelemre számíthatnak a legnagyobb hazai pénzintézetnél? – Szabó Istvánt az OTP Bank Agrár Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõjét kérdeztük.

 

 


Szabó István, az OTP Bank Agrár

Ügyfélkapcsolati Fõosztályának vezetõje

 

Az OTP Bank célja egyértelmûen az, hogy minden vállalkozás saját igényeinek, és lehetõségeinek megfelelõ hitelkonstrukciót kapjon! Ez igaz a mezõgazdasági vállalkozásokra is, amelyek 2010-ben az ország GDP-jéhez 2,9 százalékos aránnyal, a foglalkoztatáshoz pedig 4,5 százalékkal járultak hozzá. Az agrárvállalkozások tradicionális partnereként bankunk számos olyan terméket kínál, amelyeket kimondottan agrárágazat speciális elvárásaira, és az itt tapasztalható problémákra tekintettel alakítottunk ki.

Milyen alapvetõ problémákat tapasztalnak a magyar agrárvállalkozások életében?Az agrárvállalkozások, csakúgy, mint a más ágazatokban tevékenykedõ társaik, komoly finanszírozási nehézségekkel küzdenek. Ez nem csak a fejlesztéseiket, de sokszor a napi mûködésüket akadályozza. Ha a vállalkozások jelentõs része a szûkös hitellehetõségek miatt nem tud külsõ forráshoz jutni, az nem csak a saját, de a nemzetgazdaság megfelelõ mûködését is akadályozza. Az OTP Bank tisztában van banki finanszírozás jelentõségével: mi tudunk és akarunk is hitelt biztosítani a vállalkozásoknak. Ennek megfelelõen kiemelt figyelmet fordítunk a hazai vállalati szektorra, ezen belül is az agrár, és a kis- és középvállalati ügyfélkörre, ahol 2011-ben összességében 10 százalékot megközelítõ állománynövekedési célokat tûztünk magunk elé.

Milyen speciális megoldásokat igényelnek az agrárvállalkozások a forráshiány leküzdésére?Az ágazatban tevékenykedõ vállalkozások körében legnépszerûbbek a területalapú (SAPS) és a top-up támogatások elõfinanszírozására szolgáló hitelek, amelyeket a korábbinál kedvezõbb feltételekkel kínáljuk ügyfeleinknek. A hitelpiacon teljesen új konstrukcióként vezettük be az OTP Zöldkártya hitelt, amely a területalapú és az AKG támogatás több éves elõfinanszírozásával, hosszabb futamidõvel segíti a gazdálkodókat. Emellett az elsõk között vezettük be az államilag támogatott, szabad felhasználású Agrár Széchenyi kártya hitelkonstrukciót, ami az átmeneti likviditás problémák áthidalásában segíti a vállalkozásokat.