MENÜ

A kínai húsipar és gazdaság tovább növekszik

Oldalszám: 82
Dr. Gergácz Zoltán 2014.01.28.

A kínai buborék nemsokára kipukkad? Egy ideje már a BRIC országok közül - Brazília, Oroszország, India és Kína - Kína növekedésének mértéke nem csak a leggyorsabb, de a világgazdaságot is maga mögé utasító – jelzõfényként ragyog Európa és az Egyesült Államok akadozó gazdasága számára, írja a ThePigSite fõszerkesztõje, Chris Harris.

 

A kínai gazdaság gyors növekedése, átalakítja a lakosságot is. Növekszik a gazdagok és a középosztály száma. Az emberek inkább a városi életet választják a vidéki helyett. A lakosság és a kultúra dinamikus változása az étkezési szokásokban is változást mutat. Mint minden kultúrában, ahol a jólét emelkedik, a hús- és fehérjefogyasztás kezdi felváltani a gabonaféléket és a haszonnövényeket. Kínában a húsfogyasztás elérte az 59 kg/fõt 2010-ben.A Nemzetközi Valutaalap elõrejelzése szerint Kína gazdasága 14 százalék körüli növekedést ért el az elmúlt négy évben, most beállt egy nagyjából kilenc százalékos növekedési szintre. A prognózis szerint a következõ évre is kilenc százalékos növekedés várható, de a Forbes szerint ez nem veszi figyelembe az európai gazdaságok lehetséges összeomlását. Azonban van öt kulcsfontosságú dolog, amit figyelembe kell venni:- infláció elleni küzdelem,

- ingatlan buborék,

- export piacok,

- partnerségek (szövetségek),

- a jüan értéke.A gazdasági fejlõdés mögött a húsfeldolgozó piac is fejlõdik és növekszik. Ösztönzik az új technológiákat és a lakosság húsfogyasztási szokásainak megváltoztatását. Egyre nõ a feldolgozott és elõfõzött hústermékek fogyasztása. Mivel a gazdaság nõ kilenc százalékkal, a húsipar is lényegében lépést tart vele.

 


 

 

Az IBIS World Reports ebben a hónapban közzétett elõrejelzése szerint, az iparág 8,3 százalékkal fog fejlõdni évente, elérve a 82,38 milliárd dollárt 2016-ban. Kína húsfeldolgozó iparából származó bevételei ebben az évben a várakozások szerint nõttek 13 százalékkal az elõzõ évhez képest, ami most 55,24 milliárd dollár. 2006 óta átlagosan 22,5 százalékos volt a növekedés mértéke évente. Azonban a hús import is jelentõs Kínában az IBIS World Reports azt mutatja, hogy ez várhatóan eléri a 2,59 milliárd dollárt 2011-ben.

 ThePigSite

Chris Harris, Editor-in-Chief

Wednesday, December 21, 2011

Fordította: