MENÜ

A kalászosok gyomirtása: a gyomviszonyok változása szerint

Oldalszám: 43
2014.02.03.

A legutóbbi Országos Gyomfelvételezés eredményei igazolták vissza, hogy a gyomflóra változása újabb és újabb kihívások elé állítja a növényvédelmet. Kalászosokban különös figyelmet érdemlõ fajok az ebszikfû, mezei acat, ragadós galaj és a napraforgó árvakelés.

 

 

A jelentõs termésveszteségeket okozó ebszikfû évtizedek óta a leggyakoribb gyomnövény gabonában, annak ellenére, hogy a legtöbb használatban lévõ hatóanyag jó hatékonyságú ellene. Mezei acattal fertõzött területen hangsúlyt kell fektetni a gyomfaj elleni vegyszeres védekezésre, hogy az acatfoltok terjeszkedését idejében megállítsuk. A gyomfaj elleni védelemben kiemelendõ fontossággal bír a megfelelõ mechanikai beavatkozásokra alapozott tarlókezelések jelentõsége. A ragadós galaj a legnehezebben irtható kétszikû gabonagyomok közé tartozik, emellett már igen alacsony tõszám mellett is kimutatható termésveszteséget okoz. A napraforgó termesztése után hosszú évekig okozhat gyomosodási problémát, mélyrõl kelõ, agresszív gyomnövényként. A napraforgó jelentõs termõterülete miatt a szántóföldek nagy része fertõzött. Az utóbbi években azt is figyelembe kell venni, hogy a herbicid ellenálló napraforgó hibridek árvakelései az ALS gátló herbicidekkel szemben különbözõ szintû ellenállósággal rendelkeznek.A DuPont kalászos gyomirtó szer ajánlata megoldást kínál a fent leírt problémák leküzdésére is.A kalászosok gyomirtására évek óta kiváló készítmények közül választhatunk a DuPont ajánlatából. Az Ally® Max SX® hatóanyagai levélen és talajon keresztül is kifejtik hatásukat. A kétszikû gyomfajok széles spektrumát (a mezei acatot is beleértve) kiválóan irtja, emellett nagy széltippan ellen is hatásos. A tribenuron-metil + tifenszulfuron-metil hatóanyagú Granstar® Super 50 SX® a kalászosokban elõforduló legtöbb kétszikû gyomnövény ellen kiváló hatású, ezentúl rugalmas felhasználású, akár a zászlós levél megjelenéséig. Modern formulációjának köszönhetõen könnyebb kezelhetõséget, jobb hatékonyságot biztosít. A Pointer Star™ három hatóanyaga révén kiválóan irtja a gabonában elõforduló jelentõs kétszikû gyomfajokat, beleértve a ragadós galajt, mezei acatot és a herbicid toleráns napraforgó árvakelését is. A gabona 3 leveles állapotától a zászlóslevél megjelenéséig kijuttatható és túlfejlett gyomok ellen is hatásos.A DuPont kalászos gyomirtók legújabb tagja a Granstar® SuperStar, mely két szulfonilkarbamid és a fluroxipir kombinációja. Kedvezõ hektárköltség mellett kiválóan és gyorsan irtja a gabona valamennyi jelentõs kétszikû gyomnövényét. A készítmény további elõnyös tulajdonsága, hogy mindhárom hatóanyag lebomlik a tenyészidõ során, így nem jelent problémát a vetésváltásban még extrém száraz körülmények között sem.A Granstar® SuperStar minden gyomösszetétel esetében hatékony a kétszikû gyomnövények – az általános kalászos gyomfajok, mezei acat, ragadós galaj és herbicid toleráns árvakelésû napraforgó – ellen is. A gyomnövényekben a hatóanyagok gyorsan transzlokálódnak, a gyomnövények növekedése néhány órán belül leáll, így ezután már nem tudnak versenyezni a kultúrnövénnyel. Mindhárom hatóanyag rendkívül szelektív a kalászosokban, így biztonságosan alkalmazható a zászlóslevél kiterüléséig (zabban 2 nóduszig).

A legkisebb egységcsomag 3 ha kalászos gabona kezelésére elegendõ.

 


A DuPont kalászos gyomirtó szerei 2012-ben

 

 

 A formulációk – SX® vízben oldódó granulátum, illetve folyékony, EC – az egyszerûbb használat mellett, hatékonyabb valamennyi kalászos gabona gyomnövény ellen.Az SX® formulációban elõállított termékek számos, részletes vizsgálat eredménye és a korábbi szántóföldi tapasztalatok szerint a permetlé, illetve a hatóanyagok jobb penetrációjának köszönhetõen látványosabban, gyorsabban fejtik ki hatásukat még olyan gyomnövények ellen is, amelyeket vagy vastag viaszbevonat borít, vagy erõsen szõrös a levelük. Ilyenek például a galaj, a füstike fajok vagy a fehér libaparéj, az árvácska és a porcsinkeserûfû. A formulációnak köszönhetõen ezek az SX® termékek a permetlében valódi oldatot képeznek. Ez nem hangzik valami nagy szenzációnak, de a gyakorlatban a tennivalókkal amúgy is túlterhelt permetezési szezonban óriási annak a jelentõsége, hogy a permetezõgép tartályának kimosása egy- két vizes öblítésre csökken a szulfonilureák esetében megszokott több lépésbõl – mosásból és további öblítésekbõl – álló idõigényes folyamat helyett. Használatukkal a drága, inaktív mosásra fordított idõ akár 80 százalékkal is csökkenthetõ.

A DuPont termékekkel kapcsolatban bármilyen információért hívja a 06-23/509-400-at, vagy a telefonos növényvédelmi tanácsadó szolgálatot a 06-30/212-6222 telefonszámon. Keresse a DuPont termékekrõl szóló információs honlapot a www.dupont.hu  címen az interneten.

A DuPont készítmények felhasználása elõtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévõ címke felhasználási utasításait!® az E. I. du Pont de Nemours and Company bejegyzett márkaneve

™ az E. I. du Pont de Nemours and Company márkaneve