MENÜ

Együtt az egyszikûek ellen - STOP a fenyérciroknak

Oldalszám: 40
2014.02.03.

Miért gondolják úgy a gazdálkodók, hogy nincs tökéletes megoldás a fenyércirok gyomirtására? A megoldás már évek óta rendelkezésre áll. Ez a Duo System® technológia, mely két pillérbõl áll, melyek a RAGT Vetõmag Kft. DUO kukorica hibridjei és a Focus Ultra® gyomirtó szer.

 

 

Akik használták már a Focus Ultrát® szójában, napraforgóban, vagy repcében, tudják, hogy milyen jó hatékonysággal irtja a Focus Ultra® az egyszikû gyomnövényeket. A fenyércirok kifejezetten érzékeny a Focus Ultra® hatóanyagára, a cikloxidimre, de említhetnénk a csillagpázsitot és a tarackbúzát is, melyek ellen nem is tudunk igazán hatékonyan védekezni a rendelkezésre álló herbicidekkel. A Focus Ultrával® tehát sokkal jobb gyomirtó hatás érhetõ el a széles körben használt szulfonil-karbamid típusú gyomirtó szerekhez képest.A BASF Szántóföld Napjának szekszárdi állomásán készült fotók a fenti állítást egyértelmûen bizonyítják, nagyon jól látható mekkora a különbség az egymás mellett lévõ két parcella között (1-2. kép).
1. kép. 1. kezelés:

Focus Ultra 2 l/ha + DASH 1 l/ha + Callam 0,4 l/ha. 2. kezelés: Focus Ultra 2 l/ha

+ DASH 1 l/ha.

BASF Szántóföld Napja, Szekszárd

 

 


2. kép. „Hagyományos”, szulfonil-ureával elvégzett kezelés.

BASF Szántóföld Napja, Szekszárd

A technológia lényege, hogy egy meghatározott herbiciddel, az egyszikûirtó Focus Ultra®-val permetezzük le a DUO System technológiára nemesített kukorica állományt. Ezek a hibridek a Focus Ultra® hatóanyagára, a cikloxidimre 100%-ban ellenállóak. Fontos megjegyezni, hogy a herbicid-ellenállóságot nem GMO technológiával, hanem hagyományos növénynemesítési eljárásokkal viszik be a kukoricába, többszörös visszakeresztezés útján. Jelenlegi ismereteink és tapasztalataink szerint semmilyen tünet (pl. yellow flash) nem tapasztalható a kezelés után, még többszörös dózisban sem.

Csakúgy, mint más hibridek,

a DUO-s hibridek sem kaphatnak

úgy regisztrációt,

ha termõképességük elmarad

az alapváltozattól!
A technológia további elõnye, hogy a Focus Ultra® a kukorica fenológiai fázisától függetlenül bármikor kijuttatható, ami nem mondható el minden jelenleg használt készítményrõl, hisz a legtöbb gyomirtó szer a kukorica hét, maximum nyolc leveles koráig szórható annak komolyabb károsodása nélkül.

 Duo System® hibridek az RAGT kínálatában:Galexx DUO (FAO 320): Új hibrid a portfolióban. Szárazságtûrését 2009-ben már bizonyította Magyarországon. Nagy termõképességû, stressztûrõ hibrid.Brixxo DUO (FAO 350): A legújabban elismert DUO hibridünk. Legnagyobb elõnye a rendkívül jó vízleadása, mely lehetõvé teszi a búza elõveteményként való alkalmazását. Termõképessége FAO csoportjának megfelelõ, stressztûrése kiváló.Silexx DUO (FAO 370): Elsõként és legnagyobb zsákszámban forgalmazott DUO hibridünk. Rendkívül jól alkalmazkodik a gyengébb talajviszonyokhoz.Rulexx DUO (FAO 370): Stabil termõképesség jellemzi a különbözõ évjáratok és a különbözõ termõhelyek között. Nagy, látványos csöveket nevel.Alexxandra DUO (FAO 380): Alapváltozata az egyik legismertebb RAGT hibrid. Ismertségét és elfogadottságát kiemelkedõ termõképességének köszönheti. Akár üzemi körülmények közt, akár a Kukorica Klub és a GOSZ-VSZT független kísérleteiben vizsgáljuk, termése rendre a legjobb hibridek között van.Bergxxon DUO (FAO 400): Portfoliónk egyik legstabilabb termõképességû hibridje. Mind szárazabb, mind csapadékosabb évjáratokban képes az éréscsoportjára jellemzõ átlagokat meghaladó terméshozamok elérésére. Biztos választás minden termõhelyre!Luxxus DUO (FAO 440): Regisztrált alapváltozata évek óta forgalomban van Magyarországon. Jellemzõen két csövet fejleszt. Megbízható termõképességgel rendelkezik gyengébb talajviszonyok közt is.Toxxol DUO (FAO 500): Alapváltozatához hasonlóan fõként siló, de akár szemes kukorica termesztésére is alkalmas. Nagy termõképességû, dekoratív csöveket nevelõ hibrid.

Szûcs Mónika, Ficsór Béla

RAGT Vetõmag Kft.

www.ragt.hu