MENÜ

Új szerek a Bayertõl

Oldalszám: 46
2014.01.28.

Decemberben Bikalra invitálta dél-dunántúli partnereit a Bayer hagyományos szezonzáró rendezvényére. A tanácskozás jó alkalom volt arra, hogy a 2011. évi tapasztalatok mellett informálják a gazdákat a 2012-es évi termékújdonságokról.

 

 

TILMOR – Új fungicid és regulátor repcébenA TILMOR névre hallgató készítmény két hatóanyagot tartalmaz, a tebukonazolt és a protiokonazolt. A tebukonazol volt az elsõ készítmény Magyarországon, mely engedélyt kapott repcében mint regulátor tulajdonságokkal rendelkezõ gombaölõ hatóanyag, még 1999-ben. A hatóanyag ma is piacvezetõ a triazol típusú fungicidek között, a világ több mint 100 országában, több mint 90 kultúrában engedélyezett, a Bayer termékpalettáján 60-nál több különbözõ formulációban szerepel ez a hatóanyag.Repcében rendkívül széles hatásspektrummal rendelkezik – erõssége a fóma elleni hatékonysága, illetve gyökérnyak és szárrothadás, a levélfoltosodás, a szárdõlés, a szártörés ellen is kiváló. A gombaölõ hatás mellett reguláló hatása is van a készítménynek; ez gyökértömeg növekedésben, valamint növénymagasságra gyakorolt hatásában mutatkozik meg.A felvázolt kísérletek eredményei alapján elmondható, hogy az õszi kezelés során a kezeletlen gyökérzethez képest a kezelt növények gyökértömege 14%-kal növekedett meg, tavasszal pedig a kezeletlen 160 g-os gyökértömegéhez viszonyítva a kezelt mintegy 4-13%-kal több volt.A készítmény másik hatóanyaga a protiokonazol, a Bayer legújabb triazol vegyülete, melynek erõssége a szklerotínia elleni kiváló hatékonyság. Ez a hatóanyag Nyugat-Európában abszolút sztenderd a repce fehérpenészes szártõkorhadása ellen. A protiokonazol révén a TILMOR hatásspektruma tovább erõsödött, mivel a két hatóanyag nagyszerûen kiegészíti egymást, így teljes körû védelmet biztosít a repce kórokozói ellen, illetve regulátor hatásának köszönhetõen javítja a növény télállóságát.

 Zantara – új kalászos gombaölõ szerA gabonatermesztésben ma még nem állnak rendelkezésre a betegségeknek teljesen ellenálló, ugyanakkor nagy terméspotenciállal rendelkezõ fajták. A gombaölõ szerek okszerû alkalmazása így a termés, a minõség, s ezáltal a jövedelmezõség fokozásának leghatékonyabb eszköze marad. Új, egyre hatékonyabb fungicidek azonban nem csupán ezért kellenek. Nagy kihívás a gombák rezisztenciája elleni küzdelem, melyhez egyre újabb hatásmódokra van szükség. A fenntarthatóság elve pedig azt követeli, hogy az új anyagok egyre kevésbé legyenek környezetterhelõk. A Bayer szakadatlan és céltudatos kutatási programjának eredményeképpen a gabona fungicidek legújabb generációjának elsõ képviselõje, a bixafén megérkezett Magyarországra.A frissen engedélyt kapott Zantara két hatóanyagból álló gombaölõ szer, melynek motorja a bixafén, partnerként pedig a tebukonazol szerepel. A Zantara két hatásmódot foglal magában: a gomba energiatermelésének gátlását (bixafén) és a gombák sejtmembránjának pusztítását (tebukonazol).Mindkét hatóanyag szisztemikus tulajdonságú, a bixafén lassabban mozog, hosszú ideig megmarad a viaszrétegben, ez a Zantara hosszú hatástartamának záloga. A tebukonazol gyorsabb mozgású, így azonnal megkezdi munkáját a levél belsejében a már bejutott fertõzésekkel szemben. Ez a Zantara erõteljes kuratív hatásának titka. A Zantara két hatóanyagának együttmûködése által valamennyi kalászos betegség ellen megbízható, erõteljes hatékonyságot és igen hosszú, egy átlag triazolét akár jelentõsen is meghaladó hatástartamot nyújt.A készítmény valamennyi kalászos gabonában felhasználható, 0,75–1,5 liter/ha dózisban. Ez a tág dózis intervallum lehetõséget biztosít, hogy a védett kultúrának és a fertõzési nyomásnak megfelelõ mennyiséget használjunk. Búzában 1–1,5 liter/ha, árpában 0,75–1,25 l/ha dózisban javasolja a kijuttatást a gyártó. Bármely Bayer-szerrel keverhetõ, a kezeléseket nagy lémennyiséggel ajánlott elvégezni (250–300 l/ha). A Zantarát elsõdlegesen lombvédelemre javasolják, a levélbetegségek elleni kezelést a zászlós levél kiterülése és kalászhányás kezdete közötti idõszakra célszerû idõzíteni, így a fungicid hatás mellett az élettani hatás is maximálisan érvényesül. Amennyiben kalászvédelemre is akarjuk használni, akkor a virágzás közepe az optimális idõzítés, de felhívták a figyelmet arra, hogy erõs fuzárium fertõzés esetén a Prosaro felhasználása indokolt.

 

Új kölesfajt azonosítottak hazánkban a kukoricaföldekenAz új Bayer-szerek mellett egy új kölesfaj szántóföldi megjelenésérõl is tájékoztatták a közönséget. A panicum riparium megjelenése és terjedése a kukoricatermelõk életét keserítheti meg. Az egyelõre magyar névvel még nem rendelkezõ gyomnövény a kölesfajok közül a cérnakölesre hasonlít leginkább. A fajnak a jelentõs gócpontjait elõször 2007-ben Dr. Király Gergely írta le a Zalai-dombság ruderális területeirõl, kukorica gyomnövényként 2010-ben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Mérk község határában fedezték fel. A gyomok ellenállóak voltak a HPPD gátló herbicidekkel szemben. Az elõadó felhívta a figyelmet arra, hogy ha ezekkel a herbicidekkel szemben ellenálló köles állományokkal találkozunk, akkor értesítsük a Bayer szakembereit, akik segítenek a beazonosításban.

 

 


P. riparium erõs állománya kukoricában,

Nyíregyháza-Rozsrétszõlõ környékén, 2011.

 

 


Panicum virágzatok: balra : P. riparium, jobbra : P. ruderale