MENÜ

YAMATO - a korszakváltó

Oldalszám: 44
2014.02.03.

A középkor derekán Japánban egy nagyon dinamikus, progresszív, minden téren jelentõs fejlõdést hozó korszakot különböztettek meg. Ennek a szárnyaló korszaknak a Yamato nevet adták.

 

 

Ezt a nevet örökölte a Sumi Agro Hungary Kft. új gombaölõ szer fejlesztése, melynek a pontos elnevezése: YAMATO. A termék két felszívódó (tiofanát-metil + tetrakonazol) hatóanyag szinergista erejével képes kontrollálni a kalászosokban elõforduló szár-, levél- és kalászbetegségeket. A gyors hatóanyag felszívódás mellett a termék esõállósága is figyelemre méltó. A benne található vivõanyag, adalékanyag következtében a hatóanyagok – a kijuttatást követõen – szûk egy-két óra alatt (hõmérséklettõl függõen) teljes mértékben felszívódnak a növény szövetrendszerében. A fejlesztések során a két hatóanyag koncentrációja, egymáshoz viszonyított aránya úgy került beállításra, hogy a kalászosokban uralkodó szár/szártõ-, levél- (lisztharmat, helmintospórium, septória, rozsda) és kalászbetegségek – kiemelve a kalászfuzárium – ellen kiemelkedõ védelmet biztosít. Tehát a kalászosok teljes „gombavédelmi” programjába nagy biztonsággal, kivételes hatékonysággal beépíthetõ. A tetrakonazol a gombák ergoszterol bioszintézisének gátlásán, a tiofanát-metil pedig a gombák légzésének és sejtosztódásának blokkolásán át fejti ki hatását. A YAMATO engedélyezett dózisa a fertõzési nyomástól függõen 1,5-1,75 l/ha.A YAMATO hatékonyságát a 2011. termelési évben országos szinten, több helyszínen nagytáblás (min. 5 ha) technológiai bemutatók keretében megismerhették a termelõk. Az egyik országos bemutatóra Gesztelyen (Borsod-Abaúj-Zemplén megye), Görcsös Ferenc mezõgazdasági vállalkozó birtokán került sor. A bemutató szakemberek, kereskedõk és termelõ gazdaságok széles érdeklõdése mellett zajlott. Bár, aznap kora hajnalban lehullott csapadék megnehezítette a tábla megközelítését – ez csak pótkocsis traktorokkal sikerült (1. kép) –, de ez a YAMATO-t látni kívánók érdeklõdésébõl mit sem csökkentett.

 

1. kép. A vendégek egy része megérkezik a bemutató színhelyére

 

 


 

 

A YAMATO kijuttatását az õszi búza zászlóslevél kiterülésének fenológiai állapotára (2. kép) pozícionáltuk. A szakmai bemutató elõtti határszemle és bonitálás a várt eredményt hozta, azaz a YAMATO-val kezelt állomány mindenféle gombakártevõtõl tünetmentes képet mutatott.

 

2. kép. A YAMATO-val kezelt õszi búza

 

 

A betakarított szemtermés a Sumi Agro parcellán 200 kg/ha-ral mutatott többet az üzemi technológiához viszonyítva. Ezt a mérhetõ különbséget a tulajdonos (3. kép) örömmel konstatálta.

 

 

3. kép. Görcsös Gábor tulajdonos a YAMATO hatását szemlézi

 

 

Az eredményes és látványos szakmai bemutatót további konzultáció követte. Nem sokkal a bemutatót követõen a YAMATO a hivatalos országos engedélyokiratát õszi és tavaszi kalászosokban megkapta, ennek megfelelõen 2012. év tavaszától kereskedelmi forgalomba kerül, termelésben történõ felhasználása hivatalosan is engedélyezetté vált.(Minden nemû technikai, technológiai adat, fényképek publikálása Görcsös Ferenc tulajdonos hivatalos engedélyével történt.)

 

Dr. Fenyves Tibor (Sumi Agro Hungary Kft.)Görcsös Gábor Ph.D aspiráns (Debreceni Egyetem Agrár és Gazdálkodástudományok Centruma, Növényvédelmi Intézet)