MENÜ

Magyar gépgyártók az Agritechnica 2011 kiállításon

Oldalszám: 53
2014.01.28.

48 országból 2700 kiállító és közel 450.000 látogató. Ezek a számadatok jellemezték a 2011. november 13–19. között az év egyik legfontosabb mezõgazdasági kiállítását, az Agritechnica 2011-et. A rekordszámú kiállító közül összesen 1372 külföldi cég képviseltette magát az évrõl évre növekvõ hannoveri rendezvényen.

 

 


 

 

A tekintélyt parancsoló kiállítási területen haladva, az ismerõs, nagy hírnevû külföldi gyártók mellett a magyar gyártók, illetve a gyártás szempontjából Magyarországhoz köthetõ cégek is – habár még mindig kis létszámban – megjelentek.Hazai vonatkozásban, a Ferro-Flex Kft. is a kiállítók között szerepelt. A traktorra szerelhetõ homlokrakodók piacán itthon vezetõ szerepet betöltõ cég a homlokrakodó gyártás mellett jelen van a csere-felépítményes pótkocsik piacán is, standjukon látható volt egy silószállító felépítménnyel szerelt változat. További új termékük az OMÉK alkalmával elõször bemutatkozó Strip-Cat sávos talajmûvelõ. Maga a technológia nem új keletû, az USA-ban már régóta használják e talajmûvelési eszközöket.A termékpaletta bõvítése mellett gyártórészlegüket egy közel 1000 m2-es csarnokkal növelik meg, fokozva ez által termelési kapacitásukat – tudtuk meg a gyártó standján. A kapacitásnövelés mellett cél a termelékenység maximalizálása is. Ezt, elképzelésük szerint a meglévõ termékek nagyobb számú értékesítésével és piacbõvítéssel kívánják elérni. Utóbbi esetében már történtek lépések a Kelet irányában, azonban most a nyugati piacot is megcélozták, melyre kiváló alkalmat adott maga az Agritechnica is.„A földekrõl be kell vinni a terményt, telepekrõl ki kell vinni a trágyát, vagyis mindig van valami, amit mozgatnunk kell…” – hangzott el Ackermann Tamástól, a Fliegl Abda közép-kelet-európai igazgatójától a kiállítás alkalmával. A szakember a szállítástechnikában alkalmazott termékeik közül kiemelte a négy letakarási módozat közül a hálós megoldást, mely egy újfajta gyors letakarásra ad lehetõséget a szállított termény védelmének érdekében. Ez a megoldás egy hidraulikus munkahenger segítségével csukja le a hálót, amit ráhúz, ráfeszít a pótkocsira. Az ASW letolókocsi bekerült a „Mérföldkövek a mezõgazdaságban” különálló csarnokba, ahol az elmúlt 30 év jelentõs, mezõgazdasági irányvonalát meghatározó fejlesztések, találmányok voltak jelen.További újdonság az ún. FWS Isobus mérlegrendszer (Fliegl Weighing System), mely a betakarítást követõ pontos dokumentálást teszi lehetõvé. A rendszer a Fliegl, a John Deere és egy mérnökiroda közös fejlesztése. Elõnyei többek között, hogy nem szükséges az egyenletes talajfelszín (+/- 10 fokos eltérési határértékig), valamint a piactársak mérési adatainál pontosabb eredmények érhetõk el.Az elektronika terén is újítás figyelhetõ meg. Szintén egy Fliegl–John Deere fejlesztés eredménye az új elektronikus meghajtású tengely, melynek segítségével megoldható nagyobb tömegek szántóföldi mozgatása.

 


Ackermann Tamás, Fliegl Abda Kft.

 

 A Güttler cég az Agritechnica alkalmából sok újdonságot ugyan nem állított ki, viszont a régebbi konstrukcióikból kialakítottak új gépkapcsolatokat. A GreenMaster névre hallgató gépkombinációk jól alkalmazhatók zöldtrágya növények vetésére, repcevetésre, illetve gyepgazdálkodásra. „Németországban ezeknek a gépeknek nagy hagyománya, sikere van. Sajnos Magyarországon az intenzív termesztésû gyepek, a gyepgazdálkodás háttérbe van szorulva.” – meséli Páska Norbert értékesítési igazgató.Szintén új technológia a SuperMaxx kultivátor, mely elsõsorban szántáselmunkálásra és magágykészítésre javasolt, de kialakításából adódóan a könnyebb mûvelésû talajokon tarlóhántásra is használható. „A német gazdálkodók körében nagyon elterjedt, a magyarországi gazdálkodóknak még meg kell ismerni ezt a technológiát. Egy biztos, hogy ezzel a megoldással igyekszünk könnyebbé, gazdaságosabbá tenni a talajmunkát, idõt, energiát, pénzt megspórolva a felhasználóknak.”

 


Látogatók a Güttler standon

 

 A Linamar Hungary Zrt. OROS divíziója az új OROS SUN napraforgó, illetve a 16-soros csukható CORNADO kukoricabetakarító adaptert mutatta be, koncepciójuk lényegének ismertetésével. A 2,5 milliárd dolláros háttérrel (34 cég képviseletével) rendelkezõ Linamar OROS divíziója a magyar vállalkozásuk mintegy harmadát fedi le 50 millió dollárral. Máskülönben immáron közel egy évtizede tartják fontosnak a személyes felvonulást, így a legrégebbi magyar kiállító hírében állva méltán bízhatnak jövõjük megalapozásában.

 


16 soros CORNADO kukoricabetakarító adapter

 

 A magyar felhasználóknak már volt lehetõségük megismerni, azonban igazán nagy közönség elõtt az Agritechnica 2011-en mutatkozott be elõször a McHale megújult, fixkamrás bálázója. Korábban F5-ös sorozat néven ismert bálázók egy modellfrissítésen estek át, így ezután F5000-es sorozatként lesznek elérhetõek. Az összesen három modellt (F5400, F5500, F5600) számláló bálázó sorozat legszembetûnõbb változása a megváltozott küllem, mely egy modernebb formába öltözött, emellett megújult a kötözõ szerkezet, nagyobb lett a rendfelszedõ kapacitása, ami gyorsabb bálázást tesz lehetõvé. A McHale F5000 sorozat modelljei Drop Floor (eltömõdésgátló) rendszerrel szereltek, mellyel könnyedén megszüntethetõek az esetleges eltömõdések.

 


McHale stand

 

 Pozitívan nyilatkozott a 2011-es évrõl Patkás János, az Optigép Kft. ügyvezetõje. „Az elõzõ évi 50%-os visszaesést követõen idén jó évet zártunk. 2012-ben terveink között szerepel legalább az idei év eredményeinek elérése.”Standjukon egy szárzúzóval szerelt PSM típusú napraforgó adapter volt látható. Mûködési mechanizmusa megegyezik a könnyû kezelhetõségérõl és nagy területteljesítményérõl ismert NAS adapterek elõnyös tulajdonságával. Ami kifejezetten a PSM adapterre jellemzõ, hogy a betakarítás és a szárzúzás egy menetben történik, illetve további elõnyei mellett lehetõvé válik a betakarítást követõ talajmûvelés. Azok, akik inkább kukoricára kerestek megoldást, az OptiCorn kukoricabetakarító adaptert szemlélhették meg.Ahogy az ügyvezetõ fogalmazott, ezek a termékek viszonylag kisebb gazdáknak is már érdeke lehet. Olyan megoldásokkal bírnak, mint például az alacsony szemveszteség. Egy csõtörõvel történõ napraforgó betakarításhoz viszonyítva a vételár gyorsan megtérülhet. Számításuk szerint egy 6 soros adapter esetében kb. 300 ha betakarításánál a gép úgymond „ingyen” van.

 


Opticorn kukoricabetakarító adapter